Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Μετά από μακρά προεκλογική κούρσα οι δύο τελικοί διεκδικητές της ηγεσίας της ΝΔ φθάνουν στην τελική ευθεία προς τις κάλπες της Κυριακής. Μέσα σε ατμόσφαιρα όχι υπέρμετρα επιβαρυμένη και με αντιπαραθέσεις που παρά τις ανησυχίες που δημιουργήθηκαν όταν το εσωκομματικό θερμόμετρο έδειχνε κάποιες συγκεκριμένες στιγμές μετά την 20η Δεκεμβρίου να ανεβαίνει επικίνδυνα, δεν ξεπέρασαν τελικά τα όρια. Αυτό δεν σημαίνει ότι λείπουν οι πολιτικές διαφωνίες και οι αιχμές μεταξύ των δύο υποψηφίων για την Προεδρία του κόμματος. Πολιτικές διαφωνίες που έχουν γίνει απόλυτα ευκρινείς στη διάρκεια αυτής της τελευταίας προεκλογικής εβδομάδας.
Στο επίκεντρο τους η διαφορετική προσέγγιση για τον δημόσιο τομέα που αποτυπώνεται και στο εσωκομματικό…debate γύρω από τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων από την προηγούμενη κυβέρνηση, που ανέκυψε στο προσκήνιο ως αποτέλεσμα της επαναλαμβανόμενης μετά τον α΄ γύρο, τοποθέτησης Μεϊμαράκη ότι «δεν συνιστούν μεταρρύθμιση οι απολύσεις καθαριστριών, σχολικών φυλάκων, η κατάργηση της δημοτικής Αστυνομίας» . Σύμφωνα με τον ίδιο δεν αποτελεί αιχμή στον κ. Μητσοτάκη, αλλά «ζήτημα αυτοκριτικής συζήτησης» στο πλαίσιο της οποίας επισημαίνονται «κάποια σοβαρά λάθη που μας κόστισαν, δεν πρέπει να τα επαναλάβουμε και πρέπει να διδαχθούμε από αυτά».
«Κάποιοι σιωπούσαν και παρατηρούσαν»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιτείνει πως όταν εκείνος βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της προηγούμενης κυβέρνησης, άλλοι στη ΝΔ «σιωπούσαν». «Το μεταρρυθμιστικό βάρος της προηγούμενης κυβέρνησης δεν το σήκωσαν όλοι, κάποιοι βγήκαν μπροστά και τράβηξαν το βάρος των μεταρρυθμίσεων και κάποιοι σιωπούσαν και παρατηρούσαν», δήλωσε την Τρίτη στην ΕΤ3.
Αντιμετωπίζει πάντως σε όλες τις τελευταίες συνεντεύξεις του με αυτοκριτική διάθεση τις απολύσεις, επαναλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, πως «ούτε εγώ ήμουν χαρούμενος, αλλά ξέραμε ότι ήταν μία αναγκαιότητα τότε για να πάρουμε τη δόση».
«Ήταν μια δύσκολη πολιτική απόφαση και τη σήκωσα μόνος μου χωρίς ιδιαίτερη στήριξη, ήταν όμως συμβατική δέσμευση της Κυβέρνησης», προσθέτει, ενώ θεωρεί «τουλάχιστον άδικο να εστιάζεται όλη η πολιτική της διοικητικής μεταρρύθμισης στην απόλυση καθαριστριών»,. Και υπεραμύνεται ενός ευρύτερου μεταρρυθμιστικού έργου που περιλαμβάνει, όπως λέει, «ζητήματα αξιολόγησης στη Δημόσια Διοίκηση, εξορθολογισμό δομών κεντρικών υπουργείων, μείωση θέσεων ευθύνης κατά 30%, εκκίνηση πολλών ζητημάτων πειθαρχικής δικαιοσύνης και συγκεκριμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης»
«Εκ των υστέρων κριτική»
Με αιχμηρό τρόπο σχολιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και την χρονική περίοδο που ο συνυποψήφιός του παίρνει αποστάσεις από πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης.
« Ο κ. Μεϊμαράκης ήταν Πρόεδρος της Βουλής τότε στο επίκεντρο της λήψης των αποφάσεων», τονίζει. «Δεν θυμάμαι να άσκησε κάποια κριτική τότε όπως δεν θυμάμαι και πολλά στελέχη της ΝΔ τότε να χειροκρότησαν άλλες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες όπως η απόλυση επίορκων υπαλλήλων, τα πλαστά πτυχία…".
«Δεν γνωρίζω από πού προκύπτει ότι δεν υπήρξαν τότε αντιρρήσεις και αντιδράσεις», απαντά ο κ. Μεϊμαράκης, υποστηρίζοντας πως ο ίδιος είχε γίνει, ως Πρόεδρος της Βουλής, δέκτης εντονότατων αντιρρήσεων από πολλούς βουλευτές». «Και επειδή πολλές φορές αναγκαζόμαστε σαν βουλευτές να ψηφίζουμε κάτι χωρίς να δημοσιοποιούμε εντόνως τη διαφωνία μας, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφωνίες», συμπληρώνει.
Συνταγματική Αναθεώρηση
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εμφανίζεται επικριτικός και απέναντι στην πρόταση Μητσοτάκη περί συναίνεσης για ριζική Αναθεώρηση του Συντάγματος, με την οποία ζητούσε «να υπερψηφίσει η ΝΔ όλα τα άρθρα που η κυβέρνηση θα προτείνει ως αναθεωρητέα εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίσει όλα τα άρθρα που θα προτείνει η ΝΔ».
«Είναι λάθος να θέτεις το ζήτημα σε κομματικό επίπεδο και μάλιστα στα δύο κόμματα, είναι θέμα της Βουλής, οι βουλευτές ψηφίζουν κατά συνείδηση και δεν επιτρέπεται να υπάρχει κατεύθυνση και γραμμή και κομματική πειθαρχία"», τονίζει ο πρώην μεταβατικός Πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας ότι «δεν μπορείς να κάνεις συναλλαγή με τον ΣΥΡΙΖΑ και να λες όσα μου ψηφίσεις θα σου ψηφίσω ή για να σου ψηφίσω θα μου ψηφίσεις».
«Ποιος είπε ότι τα κόμματα δεν κάνουν προτάσεις;. Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων καταθέτουν προτάσεις, όπως είχε κάνει η ΝΔ στην τελευταία αναθεώρηση του 2006. Βεβαίως και υπάρχει κομματική άποψη, δεν σημαίνει όμως ότι είναι και δεσμευτική αυτή η κομματική άποψη», αντέτεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μεταξύ άλλων ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επικαλέστηκε και το ενδεχόμενο να προταθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ και διατάξεις που να είναι ενάντια σε αρχές και αξίες της ΝΔ, φέρνοντας ως παράδειγμα τον «Διαχωρισμό σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας».
«Να θυμίσω στον κ. Μεϊμαράκη ότι η πρώτη Βουλή δεν ψηφίζει για το περιεχόμενο των διατάξεων, αλλά κρίνει αναθεωρητέα άρθρα», τόνισε στη συνέντευξή του στην ΕΤ3 o Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «το άρθρο που ορίζει την επικρατούσα θρησκεία δεν νομίζω ότι είναι άρθρο που έχει κανείς πρόθεση να το αναθεωρήσει». Διευκρίνισε εξάλλου πως ο ίδιος «δεν είναι υπέρμαχος του διαχωρισμού», αλλά υπάρχουν πτυχές των σχέσεων Κράτους- Εκκλησίας που μπορούν να συζητηθούν αλλά δεν είναι ζητήματα αντικειμένου της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης υποστηρίζει τέλος ότι ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραμείνει η Συνταγματική Αναθεώρηση, «που είναι μία πάρα πολύ σπουδαία μεταρρύθμιση», έξω από την προεκλογική εσωκομματική συζήτηση. «Θα μιλώ για σημαντικά θέματα όπως η αναθεώρηση του Συντάγματος ακόμη και σε προεκλογική περίοδο. Με ενδιαφέρουν οι θέσεις του κ. Μεϊμαράκη και ουδέποτε υπήρξε συμφωνία, ούτε καν νύξη ότι δεν πρέπει να συζητήσουμε τα θέματα της Αναθεώρησης», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.