Αγωνιώδης επιχείρηση πειθούς στους δυσφορούντες βουλευτές

Αγωνιώδης επιχείρηση πειθούς στους δυσφορούντες βουλευτές

Του Γιάννη Σιδέρη

Κακόηχη μεν, παραστατική δε η λέξη «μασάζ» που έχει επικρατήσει, για την επιχείρηση πειθούς που επιχειρεί κάθε κυβέρνηση προκειμένου να πείσει τους βουλευτές της ότι τα δύσκολα νομοσχέδια… δεν είναι και τόσο δύσκολα, παρουσιάζοντάς τους μονομερώς τη «ρόδινη» πλευρά των πραγμάτων (σε ένα άλλο τομέα ανθρωπίνων σχέσεων, εκφράζεται με τη γνωστή ρήση… αγάπη μου δεν είναι αυτό που νομίζεις!).  

Έτσι τη μέρα που ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους θεσμούς, Declan Costello, σε επενδυτικό συνέδριο τα Νέα Υόρκη για την Ελλάδα, έστελνε μήνυμα ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα ολοκληρωθούν με το κλείσιμο του τρίτου μνημονίου, τονίζοντας παράλληλα - ως προφανές - ότι η βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη προϋποθέτει τη διατήρηση της εφαρμογής των δομικών μεταρρυθμίσεων για πολλά ακόμα χρόνια, σε τομείς όπως το φορολογικό σύστημα, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, του δικαστικού συστήματος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης αναλάμβανε να καθησυχάσει διαπορούντες και ανησυχούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντάς τους ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα μετά το τέλος του μνημονίου, προκειμένου να επιτευχθούν τα λεόντεια πλεονάσματα.   

Σε ενημερωτική σύσκεψη που έγινε χθες, ο κ. Χουλιαράκης ήταν ένας εκ των υπουργών που προσπάθησαν να καταστείλουν τις αντιδράσεις των κυβερνητικών βουλευτών, υπενθυμίζοντάς τους πως είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός που κατατίθεται σε συνθήκες δημοσιονομικής προσαρμογής. Όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, άλλο ιερό τοτέμ για τους Συριζαίους, για να τους χρυσώσει τα χάπι, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει περισσότερες συνεργασίες του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα.

Φυσικά έμεινε εκτός ερμηνείας ή άλλη δήλωση του κ. Costello, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου θα ανοίξει τον δρόμο για να ξεκινήσει η συζήτηση για την εφαρμογή των πρόσθετων μέτρων ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στην ενημέρωση των βουλευτών πήραν επίσης μέρος η Έφη Αχτσιόγλου και ο Γιάννης Δραγασάκης. Η υπουργός Εργασίας, η οποία λόγω σφοδρών αντιδράσεων αναγκάστηκε προς το παρόν να αποσύρει την τροπολογία σχετικά με την κήρυξη απεργιών, προσπάθησε να εξηγήσει τις αλλαγές που θα φέρει, αποδεικνύοντας ότι… δεν θα υπάρξουν αλλαγές! Με το νέο πλαίσιο όπως είπε, για να γίνει η γενική συνέλευση σε ένα πρωτοβάθμιο σωματείο θα απαιτείται η συμμετοχή των 50+1 μελών. Ωστόσο για τη λήψη της απόφασης δεν θα χρειάζεται αυξημένη αλλά σχετική πλειοψηφία – αυτό φυσικά είναι παιχνίδι με τις λέξεις, καθώς, παρά τις λεκτικές ακροβασίες, το βασικό παραμένει: το ποσοστό 50+1 δεν θα αλλάξει. Άλλωστε στις Βρυξέλλες υπήρξε έκπληξη για την απόσυρση τη τροπολογίας, καθώς όπως είπε ευρωπαίος αξιωματούχος, «αυτά είναι συμφωνημένα και δεν αλλάζουν».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, έθεσε το γενικό περίγραμμα των δράσεων για την αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ παραδέχτηκε πως  η Ελλάδα θέλει να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η είσοδος στην Ποσοτική Χαλάρωση, ήταν ο κυβερνητικός πόθος και ο μόνιμος στόχος καθ΄όλη την περσινή περίοδο. Τελικά η κυβέρνηση το πήρε απόφαση ότι δεν θα το πετύχει, γιατί δεν κατάφερε να το πετύχει. Έτσι, προς δικαιολογίαν, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πριν από μια βδομάδα - κατά τη γνωστή Αισώπειο ρήση «όμφακες εισίν» - ότι «η ποσοτική χαλάρωση δεν είναι πλέον κρίσιμη για την Ελλάδα. Είχαμε υπερεκτιμήσει την αξία του» ( ό,τι πείτε κ. Πρόεδρε).  

Ήδη ο κ. Δραγασάκης   ενημέρωσε τους βουλευτές πως οι δανειστές προτείνουν στην κυβέρνηση τη λύση της προληπτικής γραμμής πίστωσης. Η κυβέρνηση, κατά τον αντιπρόεδρο πάντα, δεν το αποδέχεται γιατί θα συνοδεύεται από ένα είδος «μίνι μνημονίου», ενώ στόχος της είναι η καθαρή έξοδος στις αγορές (οι βουλευτές μαθαίνουν σιγά σιγά το τι θα γίνει…).

Την ίδια μέρα, ο πρωθυπουργός είχε σύσκεψη με βουλευτές  του Αιγαίου για τον ΦΠΑ, προκειμένου να μην αυξηθεί ενιαία και στα 32 ακριτικά νησιά. Η κυβέρνηση και εδώ χρύσωσε το χάπι. Η προσπάθειά της είναι  υποτίθεται να παραμείνουν στο παλαιό  καθεστώς κάποια νησιά, μεταξύ των οποίων και όσα έχουν επιβαρυνθεί από τις προσφυγικές ροές. Αλλά και γι'' αυτό θα πρέπει να αποφασίσουν οι δανειστές! Εμείς απλώς θα προτείνουμε…

(φωτογραφία: SOOC)