«Αφού μας εμπιστεύονται οι αγορές γιατί όχι και οι εταίροι μας»;

«Αφού μας εμπιστεύονται οι αγορές γιατί όχι και οι εταίροι μας»;

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Συγκροτημένα και με πολύ προσεχτικά βήματα προχωρά η επιχείρηση μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων μέσα από την υλοποίηση ενός εμπροσθοβαρούς προγράμματος μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση.

Στο περιθώριο των επαφών που έχει στην Κύπρο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε συνομιλία με δημοσιογράφους όπου μεταξύ των άλλων έδωσε το στίγμα των προθέσεων του σε σχέση με την προσπάθεια που κάνει στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για την μείωση του του 3,5% στο πλεόνασμα.

«Είναι η πρώτη φορά που οι διεθνείς αγορές δείχνουν τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση. Αφού μας εμπιστεύονται οι αγορές γιατί να μην μας εμπιστευτούν οι εταίροι μας; Τα συγκεκριμένα πλεονάσματα αποφασίστηκαν σε άλλη οικονομική συγκυρία και με τα επιτόκια δανεισμού υπερδιπλάσια των σημερινών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ουσιαστικά το στίγμα των επόμενων κινήσεών του σε ο,τι αφορά το θέμα των πλεονασμάτων 3,5% και τις περαιτέρω ενέργειες για την μείωσή τους. Πολύ δε περισσότερο τη στιγμή κατά την οποία οι εταίροι δεν έχουν κλείσει την πόρτα σχετικά με το ζήτημα αυτό και δείχνουν να αναμένουν τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η νέα κυβέρνηση. Μέτρα που χαρακτηρίζονται θετικά.

Ελληνοτουρκικά

Σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στους εκπροσώπους του τύπου ήταν αρκετά προσεκτικός στις διατυπώσεις του, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό και το πως  θα χειριστεί το συγκεκριμένο θέμα.

«Η επιδίωξή μου είναι να βρούμε τρόπους για μια γενναία επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτή όμως δεν γίνεται εν κενώ. Αυτές οι κινήσεις γίνονται σταδιακά, χρειάζεται χρόνος και οικοδόμηση εμπιστοσύνης», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης συνομιλώντας με δημοσιογράφους.

Ο Πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο και το πρωί συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον οποίο, όπως τονίστηκε, είχαν «βαθύτατα ουσιαστικές» συζητήσεις. Μάλιστα όπως ο ίδιος δήλωσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας απασχόλησε τους δύο ηγέτες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει ότι «μιλήσαμε και για την τουρκική προκλητικότητα, η οποία αφορά την ΕΕ. Η Κύπρος θα πρέπει να θεωρεί δεδομένη την στήριξη της Ελλάδας στην οποία κλιμακούμενη προκλητικότητα, η οποία θα πρέπει να λαμβάνει απάντηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ενδυνάμωση της συνεργασίας στα ενεργειακά

Στη συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη - Ν. Αναστασιάδη υπήρξε εκτενής αναφορά στα ενεργειακά θέματα. Όπως έγινε γνωστό τα ενεργειακά αποθέματα της Νοτιανατολικής Μεσογείου αλλά και τα υπό μελέτη η σχεδιασμό δίκτυα του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε η ενδυνάμωση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου στην κατεύθυνση και της πολυμερούς συνεργασίας τους με όμορες χώρες που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν τα ίδια δίκτυα.