«Είναι η 2η ήττα του Ερντογάν από τον Μητσοτάκη μετά τον Έβρο» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, ενώ παράλληλα επεσήμανε πως η Ελλάδα υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών δεν συνομιλεί με κανέναν.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ συγκεκριμένα ανέφερε πως «τη στιγμή που έβγαλε τον στόλο του και τώρα σιγά σιγά τον παίρνει πίσω για την εσωτερική κοινή γνώμη κάτι πρέπει να πει. Δεν είναι τόσο απλό. Είναι η 2η ήτα που υφίσταται από τον Μητσοτάκη. Μία στον Έβρο και μια τώρα στο Καστελόριζο».
Παράλληλα επεσήμανε πως η Ελλάδα υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών δεν συνομιλεί με κανέναν. «Εμείς φυσικά θέλουμε ειρήνη με την Τουρκία. Κανένας μας δεν είναι πολεμοχαρής και κανένας μας δεν ονειρεύεται πολέμους και αίματα. Αυτό το ξεκαθαρίζω. Επί της αρχής θα μιλάμε και με την Τουρκία και με κάθε μας γείτονα. Να μιλάμε υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμού για να μοιράσουμε τα δικά μας αυτό να το ξεχάσει ο κος Ερντογάν».
Ο ίδιος σημείωσε πως λήξη συναγερμού θα έχουμε όταν οι στόλοι επιστρέψουν στις βάσεις τους. «Φαίνεται ότι το πράγμα έχει πάει σε μια αποκλιμάκωση και ότι η Τουρκία δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι αν έβγαζε το σεισμογραφικό και το πήγαινε στα ανοιχτά του Καστελόριζου θα οδηγούσε τα πράγματα στα άκρα. Αυτά είναι το τι φαίνεται σήμερα αλλά επειδή τα πράγματα αλλάζουν πολύ εύκολα στην ζωή καλό είναι να έχουμε λάβει τα μέτρα μας και η κυβέρνηση έχει λάβει τα μέτρα της» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, τόνισε την ταχεία αντίδραση των ενόπλων δυνάμεων στην παρούσα κρίση.
Σχετικά με τις κυρώσεις στην Τουρκία υπογράμμισε πως είναι γνωστό ότι οι κυρώσεις δεν επιβάλλονται μονομερώς από την Ελλάδα αλλά είναι απόφαση της ΕΕ, είναι του συνόλου και μάλιστα με ομοφωνία. «Αρά δεν είναι το ζήτημα αν το ζήτησε η Ελλάδα, η Ελλάδα συνεχώς το ζητάει. Όταν θα έρθει εκείνη η ώρα θα έχει συμβεί κάτι σημαντικό για να έχουν ληφθεί σημαντικές κυρώσεις από Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν κινείται με μεγάλη ταχύτητα σε αυτό το θέμα και άλλωστε μπορεί να τους ενοχλεί ο Ερντογάν και να ανησυχούν πολύ από την ισλαμιστική στροφή της Τουρκίας και από τις επεμβάσεις στην Λιβύη και αλλού όμως από την άλλη διατηρούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία» ανέφερε χαρακτηριστικά.