Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Λένε ότι ο Έλληνας μπροστά στην κάλπη ψηφίζει με τιμωρητική διάθεση και όχι με βάση την ελπίδα και την προοπτική. Η συγκεκριμένη παραδοχή έχει αναμφίβολα βρει εφαρμογή σε πολλές από τις περασμένες εκλογικές αναμετρήσεις και κανείς δεν γνωρίζει αν θα επαληθευθεί και στις επόμενες, όποτε αυτές και αν γίνουν.
Σε κάθε περίπτωση, είτε κάποιος ψηφίζει έχοντας στο νου του το τι δεν έκανε η κυβέρνηση είτε με βάση το τι λέει πως θα κάνει η αντιπολίτευση, ένα στοιχείο δείχνει να είναι σταθερό στη σκέψη του έλληνα πολίτη, πίσω από το παραβάν:
Να σταθεί επικριτικά και πολλές φορές με ιδιαίτερη αυστηρότητα απέναντι σε αυτούς που διαχειρίστηκαν την καθημερινότητα του, τα χρόνια πριν από την κάλπη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, στην ΝΔ διάχυτη είναι η άποψη ότι η σκληρή, όπως την χαρακτηρίζουν, πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες τα τελευταία δυόμισι χρόνια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ αποτελεί το στοιχείο που θα παίξει καταλυτικό ρόλο, όταν θα γίνουν οι εκλογές.
Με στόχο λοιπόν την επιστροφή της συζήτησης στο πεδίο της καθημερινότητας, η Πειραιώς έδωσε στη δημοσιότητα το «13άρι των ψεμάτων του κ. Τσίπρα στην περσινή Δ.Ε.Θ», θέλοντας να επιμείνει στην επιχείρηση αποδόμησης του πρωθυπουργού.
«Όλα θα κριθούν στη διαχείριση της καθημερινότητας», τονίζουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συμπληρώνοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επερχόμενη παρουσία του στη ΔΕΘ, δε θα ακολουθήσει το παράδειγμα του κ. Τσιπρα. «Δε θα υποσχεθεί πράγματα που δε θα μπορεί να κάνει» είναι η φράση που χρησιμοποιούν οι συνεργάτες του.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λοιπόν, με βάση την περσινή ομιλία του κ. Τσίπρα στους παραγωγικούς φορείς, προχώρησε σε... ένα «ιδιότυπο ταξίδι στο χρόνο». Η ΝΔ «πήρε» εξαγγελίες του πρωθυπουργού που διατύπωσε στην ομιλία του και «ταξίδεψε στο χρόνο», θέλοντας να εξακριβώσει αν τελικώς τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας έγιναν:
- «Το πρώτο βήμα της αμέσως επόμενης περιόδου, είναι να κλείσει σύντομα και με θετικό πρόσημο η δεύτερη αξιολόγηση», είπε πέρσι ο κ. Τσίπρας. Όπως σημειώνουν στην οδό Πειραιώς, «η λέξη γρήγορα, όπως όλες οι λέξεις άλλωστε στο στόμα του κ. Τσίπρα, έχασε το νόημά της, καθώς η δεύτερη αξιολόγηση δεν έκλεισε το φθινόπωρο του 2016, αλλά το καλοκαίρι του 2017.
- «Το δεύτερο βήμα, είναι να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και οι τρόποι ελάφρυνσης του χρέους, σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων του Eurogroup», έλεγε στην ίδια ομιλία ο κ. Τσίπρας.
- «Η δεύτερη αξιολόγηση έκλεισε με πολύμηνη καθυστέρηση, αλλά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους εξακολουθούν να παραμένουν ζητούμενο», αντέτεινε η οδός Πειραιώς.
- «Το τρίτο βήμα, είναι να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της Ε.Κ.Τ.» Ανέκδοτο κατάντησε η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ε.Κ.Τ., καθώς η Κυβέρνηση απέτυχε δυόμισι χρόνια τώρα να μας εντάξει σε αυτό, ήταν το σχόλιο της Πειραιώς.
- «Το τέταρτο βήμα είναι να καταφέρει η ελληνική οικονομία να καταγράψει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που όλοι προβλέπουν για το 2017». Ακόμη και η Κυβέρνηση ψαλίδισε τις προβλέψεις της για το 2017 ήταν η απάντηση της ΝΔ, που συμπλήρωσε ότι αντί για ανάπτυξη 2,7%, τώρα προβλέπει 1,8%.
- «Αξιοποιούμε το πακέτο Γιούνκερ και αυξάνουμε τις δημόσιες επενδύσεις για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο μεγαλύτερο επίπεδό τους από την αρχή της κρίσης». Η ΝΔ επικαλείται στοιχεία του European Fund for Strategic Investment, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα είναι ουραγός έχοντας δεσμεύσει λιγότερο από 1 δις ευρώ, ενώ στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου, ήδη από τον Αύγουστο 2015, γινόταν λόγος για αξιοποίηση πόρων ύψους 35 δισ. ευρώ.
- «Στόχος μας παραμένει να αποκλιμακώσουμε το ύψος του πλεονάσματος για το 2019 στο 2,5% και το 2020 στο 2%». Τελικά ο κ. Τσίπρας αποδείχτηκε τόσο αποφασισμένος, που υπέγραψε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του Α.Ε.Π., όχι μόνο για το 2019 και το 2020, αλλά μέχρι το 2022, σχολίασε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
- «Με τα χαμηλότερα – εφικτά – πλεονάσματα, λοιπόν, και την ουσιαστική διεύρυνση της φορολογικής βάσης, θα έχουμε σε δυο χρόνια τον κατάλληλο δημοσιονομικό χώρο, ώστε να μειώσουμε αισθητά τα φορολογικά βάρη». Το μόνο που μείωσε ήταν το αφορολόγητο σχολίασε η ΝΔ.
- «Να αντικατασταθεί δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ από έναν δικαιότερο φόρο. Σε πρώτη φάση, όμως, μέσα στο 2017, προσανατολιζόμαστε στην επέκταση των απαλλαγών ώστε να ελαφρυνθούν τα πιο ευάλωτα στρώματα». Καμία διεύρυνση των απαλλαγών δεν έγινε για τα ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού. Μόνο συρρίκνωσή τους. Γι' αυτό ανυπομονούν να δουν την “ελάφρυνση” όσοι πάρουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ τις επόμενες μέρες, σημειώνει η ΝΔ.
- «Η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς». Η υπόσχεση για προστασία από πλειστηριασμούς έγινε διαφήμιση των “άμεσων με ένα κλικ, καλών, αριστερών, ηλεκτρονικών πλειστηριασμών” σχολίασαν γαλάζια στελέχη με έντονο σκωπτικό ύφος.
- «Η διατήρηση των κύριων συντάξεων». Μόνο που όσοι βγαίνουν στη σύνταξη με το νόμο Κατρούγκαλου, ιδίως όσοι δούλεψαν περισσότερα χρόνια και με αυξημένες εισφορές, βλέπουν μειώσεις μέχρι 30%. Και ενώ οι παλιοί συνταξιούχοι θα δουν μειώσεις 18% - 24% κατά μέσο όρο από την 1η Ιανουαρίου 2019 ήταν η απάντηση της Πειραιώς.
- «Για τους επιχειρηματίες, θεσπίζουμε λογαριασμό αποκλειστικής χρήσης για πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας και ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, χωρίς δυνατότητα κατάσχεσης». Όχι μόνο ακατάσχετος λογαριασμός δεν έγινε, αλλά, αντίθετα μέχρι το τέλος Ιουνίου 2017 είχαν γίνει κατασχέσεις σε 954.114 φορολογουμένους, ενώ 1.600.000 φορολογούμενοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της κατάσχεσης, τονίζει η ΝΔ.
- «Οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31 Δεκεμβρίου 2016, παγώνουν». Το μόνο που πάγωσε είναι το αίμα των εργαζομένων που άρχισαν να πληρώνουν τις διογκωμένες ασφαλιστικές εισφορές του νόμου Κατρούγκαλου σημειώνουν στην Πειραιώς.
- «Στο Ελληνικό, βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στο σημείο έναρξης των εργασιών». Όσο “γρήγορα” έκλεισε η δεύτερη αξιολόγηση, άλλο τόσο “κοντά” είμαστε στην έναρξη των εργασιών στο Ελληνικό, συμπλήρωναν με ειρωνική διάθεση στην ΝΔ.
Στον τρίτο όροφο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνουν βέβαιοι ότι η κυβέρνηση δεν έβαλε τυχαία στο δημόσιο διάλογο την απόφαση Κοντονή να μην συμμετάσχει η Ελλάδα στην εκδήλωση της Εσθονικής προεδρίας. Γαλάζια στελέχη εντάσσουν την κίνηση αυτή σε μία γενικότερη προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, ώστε να περάσει η δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών σε δεύτερο πλάνο.