Σαν κατάσταση ανάλογη με εκείνη που επικρατούσε στον πλανήτη μετά τους Δίδυμους Πύργους περιγράφει την κρίση ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας, ο οποίος βρίσκεται σε καθεστώς “survival mode”, δηλαδή σε τροχιά επιβίωσης, με γνώμονα την διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη στήριξη της ρευστότητας.
Με τα λόγια αυτά περίεγραψαν την εικόνα που επικρατεί στο εγχώριο επιχειρείν τρεις κορυφαίοι επιχειρηματίες, οι Ευ.Μυτιληναίος, Φωκίων Καραβίας από την Eurobank και Γιάννης Ρέτσος από το ΣΕΤΕ σε διαδικτυακή δημόσια συζήτηση που διοργάνωσε ο “Κύκλος Ιδεών” του Ευ.Βενιζέλου για την πανδημία, τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας και την επόμενη ημέρα.
Δοκιμάζεται πάρα πολύ έντονα η Ευρώπη, τα ερωτήματα ποιος θα διχειριστεί την κρίση, τι θα γίνει με το ομόλογο, είναι μεγάλα και οι απαντήσεις δύσκολες, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας ταυτόχρονα για τα μεγάλο στοίχημα της επόμενης ημέρας για την ελληνική οικονομία, που ενώ ετοιμαζόταν να κάνει την μεγάλη εκτίναξη, υπάρχει ο κίνδυνος να επανεμφανιστούν ζητήματα όπως το ασφαλιστικό και οι τράπεζες.
“Τέτοια καθίζηση έχει να ζήσει ο πλανήτης από τα χρόνια του Β’Παγκοσμίου Πολέμου”, ανέφερε ο Ευ.Μυτιληναίος, παραθέτοντας την εκτίμηση ότι το β΄τρίμηνο η ελληνική οικονομία μπορεί να γνωρίσει ύφεση ακόμη και 20% και προσθέτοντας ότι το 80% του ελληνικού επιχειρείν βρίσκεται απλώς σε “τροχια επιβίωσης”. Και μίλησε για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ήδη η βιομηχανία με μεγάλες επιχειρήσεις να αναστέλουν την δραστηριότητα και μικρότερες να μη μπορούν να πουλήσουν την παραγωγή τους.
Στα θετικά σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο είναι το γεγονός ότι υπάρχει τόση πολύ ρευστότητα στον πλανήτη, δηλαδή τυπώνεται τόσο χρήμα ώστε θα ωφελήσει τους καταναλωτές και την αγορά, όχι όμως, όπως είπε, και τα δημοσιονομικά ελλείμματα.
Σαν την σοβαρότερη οικονομική κρίση από το 1929 περιέγραψε την κατάσταση ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, ενώ ειδικά για τις τράπεζες μίλησε για τον κίνδυνο δημιουργίας μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων, η οποία πρέπει πάσει θυσία να αποτραπεί. “Διατρέχουμε τον κίνδυνο η κρίση του κορονοιού να εξελιχθεί σε μια δημοσιονομική κρίση και μια κρίση χρέους ειδικά για τις χώρες του Νότου της Ευρώπης, με οικονομικές αλλά και πολιτικές επιπτώσεις, δηλαδή στην δημοκρατία”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Eurobank.
Στα θετικά, όπως ανέφερε ο κ. Καραβίας, είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει κάποια ποσά από τις αγορές, όπως επίσης να συμμετάσχει στα εργαλεία ρευστότητας, προσθέτοντας ότι κατά την προσπάθεια ανάκαμψης πρέπει να διατηρήσουμε το έλλειμμά μας στο μέσο επίπεδο της ευρωζώνης και να μην ξεχωρίσουμε αρνητικά. Σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα ο κ. Καραβίας, υποστήριξε ότι «είναι καλύτερα προετοιμασμένο σε σχέση με το 2008 όταν ξέσπασε η οικονομική ύφεση. Επισήμανε ακόμα ως θετικό για την επόμενη ημέρα το γεγονός ότι η Ελλάδα κερδίζει διεθνώς τις εντυπώσεις στο υγειονομικό πεδίο, κάτι που θα αποτυπωθεί και στη συνολικότερη εικόνα της χώρας την.
Την βεβαιότητα ότι ο ελληνικός τουρισμός θα επιστρέψει πιο δυνατός στις διεθνείς αγορές μετά την κρίση της πανδημίας, εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος, ευελπιστώντας ότι υπάρχουν αγορές μέσω των οποίων ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να καλύψει μέρος των απωλειών που θα υποστεί από τους βασικούς του πέντε κύριους πελάτες του, δηλαδή Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, ΗΠΑ.
Εκτίμησε ότι θα απαιτηθούν κεφάλαια τουλάχιστον 1-1,5 δισ ευρώ προκειμένου να επανεκκινήσει ο τουρισμός, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την μέχρι τώρα κατάσταση, καθώς από τα 25 δισ ευρώ ετήσια έσοδα που κάνει ο κλάδος, στα ταμεία έχει προλάβει να μπει μόλις μισό δισ ευρώ κατά το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.
Σε κατάσταση αποπαγκοσμιοποίησης έχει μπει η διεθνής οικονομια, είπε από την πλευρά του ο Κ. Κωστής καθηγητής του ΕΛΠΑ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να ανασχεδιασθεί εκ του μηδενός η οικονομική πολιτική. Οσο για τον σύμβουλο επιχειρήσεων Γ. Προκοπάκη, έκρουσε τον κώδωμα του κίνδυνου αναφορικά με το μαξιλάρι και την χρήση του, λέγοντας ότι πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού, ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να το αξιοποιήσει παρά μόνο ένα ποσοστό και πως εφόσον αυτό συμβεί, θα πρέπει να υποκατασταθούν άμεσα τα κεφάλαια που θα αφαιρεθούν μέσω εξόδου στις αγορές.