Έξι στις δέκα γερμανικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα έλλειψης ειδικευμένων εργατικών χεριών και βλέπουν σε αυτό ένα μεγάλο κίνδυνο για το μέλλον τους. Συνολικά, σύμφωνα με έρευνα του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου (DIHK) σε 24.000 επιχειρήσεις, σήμερα υπάρχουν περίπου 1,6 εκατομμύρια κενά σε διάφορους κλάδους και ειδικότητες που αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθούν από το υπάρχον στην χώρα δυναμικό, με αποτέλεσμα να αναζητείται λύση στην «εισαγωγή» εργαζομένων από άλλες χώρες -κυρίως ευρωπαϊκές, αλλά όχι μόνο.
«Ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός γερμανικών επιχειρήσεων βρίσκονται σε αδιέξοδο όσον αφορά την εύρεση ειδικευμένου εργατικού δυναμικού και αυτό συνιστά πρόκληση για το σύνολο της οικονομίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του DIHK. Για του λόγου το αληθές, πριν από 8 χρόνια, δηλαδή το 2010, μόνο το 16% των γερμανικών επιχειρήσεων δήλωνε ότι αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα, γεγονός που αποδεικνύει το πόσο έχει επιδεινωθεί η κατάσταση τα τελευταία χρόνια -λόγω και της διαρκούς ανάπτυξης της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.
Με τον ρυθμό αυτό, μάλιστα, όπως είχε προβλέψει πρόσφατα το ινστιτούτο Prognos, το 2030 θα υπάρχει στη Γερμανία έλλειμμα άνω των 3 εκατομμυρίων ειδικευμένων εργαζομένων -με βάση και τις δημογραφικές αλλαγές, κυρίως τη γήρανση του πληθυσμού και τη συνταξιοδότηση των λεγόμενων «baby boomers».
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έρευνα του Επιμελητηρίου, οι κλάδοι στους οποίους το πρόβλημα εμφανίζεται πιο οξύ είναι των εταιρειών ενοικίασης εργαζομένων (83%), των υπηρεσιών ασφαλείας (78%) και των παροχών υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών (73%).
AP Photo/Sven Kaestner