Του Γιώργου Φιντικάκη
Τις επόμενες ώρες μέχρι το απόγευμα αναμένεται η ανακοίνωση του ονόματος του νέου μάνατζερ της ΔΕΗ καθώς το πρόσωπο έχει βρεθεί, και το υπερταμείο, το οποίο θα προβεί και στη σχετική ενημέρωση, ολοκληρώνει κάποια διαδικαστικά ζητήματα.
To πρόσωπο θα είναι τεχνοκράτης, με μακρά θητεία στο χώρο του ιδιωτικού τομέα, και αν αληθεύουν οι πληροφορίες που κυκλοφορούν γι αυτόν, έχει θητεύσει ως επικεφαλής εταιρείας από το χώρο της βιομηχανίας. “Ο μάνατζερ της ΔΕΗ έχει ήδη βρεθεί”, όπως είπε προ ημερών ο υπ. Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, και μένει να φανεί αν διαθέτει πράγματι εμπειρία από ανάλογα σχέδια διάσωσης εταιρειών, όπως κάποιες πλευρές αφήνουν να εννοηθεί.
Το όνομα θα συμπληρώσει το παζλ στο κεφάλαιο ΔΕΗ, για την οποία η αγορά έχει καλλιεργήσει θετικές προσδοκίες ότι μπορεί να ανακάμψει, όπως δείχνει η πορεία της μετοχής της κατά τον τελευταίο ενάμισι μήνα. Τυχαίο δεν είναι ότι από τα χαμηλά του 1,28 ευρώ στα μέσα Μαΐου, η μετοχή έκλεισε την Παρασκευή στα 2,70 ευρώ, έχοντας φτάσει την προηγούμενη εβδομάδα και σε υψηλό έτους, στα 2,82 ευρώ.
Το ερώτημα βέβαια είναι κατά πόσο αυτό το σχέδιο που θα κληθεί να εφαρμόσει ο νέος μάνατζερ, αρκεί για την ανάταξη της ΔΕΗ , πολλώ δε μάλλον όταν κρίσιμα σημεία παραμένουν θολά, όπως το ύψος της αύξησης στα τιμολόγια ρεύματος, πόσοι εργαζόμενοι θα αποχωρήσουν με εθελούσια έξοδο, με ποιο τρόπο θα ιδιωτικοποιηθεί ποσοστό του ΔΕΔΔΗΕ.
Το βασικότερο ωστόσο ερώτημα αφορά στην επιδίωξη της κυβέρνησης να καταργήσει την συμφωνία για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50%, και το εργαλείο που επελέγη από την προηγούμενη κυβέρνηση γι΄ αυτό το σκοπό, δηλαδή τις υποχρεωτικές δημοπρασίες πώλησης ενέργειας (ΝΟΜΕ) στον ανταγωνισμό, σε τιμές κάτω του κόστους, από τις οποίες η επιχείρηση έχει μέχρι σήμερα ζημιωθεί με περίπου 600 εκατ. ευρω. Το ερώτημα εδώ είναι ότι ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία της Κομισιόν στο ελληνικό αίτημα, τα παραπάνω μέτρα θα πρέπει να αντικατασταθούν από κάποια άλλα, τα οποία μένει να ανακοινωθούν. Και αυτό, καθώς το βασικό ζητούμενο, ήταν και παραμένει το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, την οποία συνεχίζει να μονοπωλεί η ΔΕΗ με μερίδιο 75,8%. Δίχως μέτρα, το μερίδιο της ΔΕΗ αντί να μειώνεται, έστω και σταδιακά, θα αρχίσει και πάλι να αυξάνεται.
Εκτός από το όνομα του νέου επικεφαλής που αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα, ο Κ. Χατζηδάκης, προ ημερών προανήγγειλε στην ουσία την σταδιακή απόσυρση παλιών, ρυπογόνων και ζημιογόνων μονάδων της ΔΕΗ. "Υπάρχουν πια παλιά λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ, τα οποία αν τα είχαμε κλείσει και πληρώναμε τους εργαζομένους με τα λεφτά που παίρνουν σήμερα, θα μας στοίχιζαν φθηνότερα” σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι είναι προφανές ότι η χώρα πρέπει να πάει σταδιακά στη μετα-λιγνιτική εποχή. Είναι προφανές το ερώτημα, για το τι θα συμβεί με όλους αυτούς τους εργαζόμενους που απασχολούνται στις μονάδες οι οποίες θα αποσυρθούν, αν θα ενταχθούν σε προγράμματα εθελουσίας εξόδου, τι κόστος έχουν αυτά, και αν η ΔΕΗ έχει τα χρήματα για τα χρηματοδοτήσει.