Του Γιώργου Φιντικάκη
Σε θετική κατεύθυνση κινούνται τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για την αγορά ηλεκτρισμού, υποστηρίζει σε έκθεσή της Κομισιόν για την 4η αξιολόγηση, εντούτοις χρειάζεται και η λήψη επιπλέον παρεμβάσεων, προκειμένου αυτή να ανοίξει στον ανταγωνισμό.
Στην πράξη οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση (ταχεία απολιγνιτοποίηση, ανασυγκρότηση ΔΕΗ, πώληση ΔΕΔΔΗΕ κ.οκ.) ναι μεν κινούνται προς την θετική κατεύθυνση, ωστόσο τα αποτελέσματά τους θα φανούν σε βάθος χρόνου, γι'' αυτό και ζητά την λήψη πρόσθετων παρεμβάσεων με άμεσο αποτέλεσμα, για το άνοιγμα της αγοράς, πολλώ δε μάλλον μετά το ναυάγιο της πώλησης λιγντικών μονάδων.
Κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχολιάζουν ότι η ελληνική πλευρά έχει δεσμευθεί απέναντι στις Βρυξέλλες να ανακοινώσει τον Ιανουάριο περαιτέρω πρωτοβουλίες, πέραν της δεδηλωμένης πρόθεσης της κυβέρνησης να φέρει πολύ πιο μπροστά το πρόγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Τέτοια μέτρα θα κινούνται όλα στην κατεύθυνση ενίσχυσης του ανταγωνισμού στην αγορά, εν προκειμένω η ταχύτατη έναρξη λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, αλλά και μέσα από μια σειρά μηχανισμών (αποζημίωσης ευελιξίας, διακοψιμότητας, αποζημίωσης επάρκειας ισχύος), που θα βελτιώσουν την θέση των ανταγωνιστών της ΔΕΗ.
Το μήνυμα πάντως των Βρυξελλών είναι ότι παρ'' ότι αξιολογούν θετικά τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, εντούτοις μεταξύ των προαπαιτούμενων που πρέπει να επιτευχθούν έως το τέλος Δεκεμβρίου με βάση τη συμφωνία του 2018, περιλαμβάνονται και παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρισμού.
Ειδική μνεία κάνει η έκθεση για τα μερίδια στην αγορά ηλεκτρισμού, τα οποία ναι μεν δείχνουν ότι οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ εισέρχονται στην αγορά λιανικής και χονδρικής, ωστόσο αυτό συμβαίνει με πολύ αργό ρυθμό, η κυρίαρχη θέση της επιχείρησης παραμένει, και η αποκλειστική πρόσβασή της στο λιγνίτη συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία.
Η έκθεση επικαλείται το ναυάγιο πώλησης λιγνιτικών μονάδων, επιρρίπτει για αυτό ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, και ζητάει μέτρα για να καλυφθεί το "κενό" που, όπως λέει, αποτελεί παραβίαση της αντιμονοπωλιακής δέσμευσης της χώρας. «Σημειώνεται ότι έναντι νομικής αβεβαιότητας και έλλειψης διαφάνειας, δεν κατατέθηκαν προσφορές στο διαγωνισμό της αποεπένδυσης. Η αποτυχία της είχε ως αποτέλεσμα παραβίαση της αντιμονοπωλιακής δέσμευσης, άρα χρειάζονται εναλλακτικές λύσεις. Οι αρχές επικοινώνησαν επισήμως την πρόθεσή τους να παρουσιάσουν εναλλακτικά μέτρα τον Ιανουάριο του 2020», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.
Στην ουσία το μήνυμα της έκθεσης είναι ότι προκειμένου να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα, θα πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της κοινής αξιολόγησης του συστήματος δημοπρασιών NOME. Συζητούνται πρόσθετα διαρθρωτικά μέτρα, στο πλαίσιο ενός εναλλακτικού τρόπου αντιμετώπισης της αντιμονοπωλιακής δέσμευσης, ενώ προτείνεται η επιτάχυνση της παράδοσης προϊόντων προθεσμιακής αγοράς, ως εναλλακτική λύση για την κατάργηση των δημοπρασιών NOME.