Ζ. Darvas (Bruegel): Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει το πρόγραμμα

Ζ. Darvas (Bruegel): Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει το πρόγραμμα

Της Ειρήνης Καρανασοπούλου

Την πεποίθησή του ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί, το κόστος από την μεταναστευτική κρίση θα ληφθεί υπόψη και η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί, εκφράζει με δηλώσεις του στον liberal.gr ο Zsolt Darvas, πρώτος τη τάξει ερευνητής του ινστιτούτου Bruegel των Βρυξελλών.

Σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική των διαπραγματεύσεων, ο κ. Darvas λέει πως «σχεδόν κάθε πρόγραμμα τα τελευταία πέντε χρόνια είχε πριν σκληρές διαπραγματεύσεις. Η τρέχουσα αξιολόγηση εμπίπτει σε αυτό το πλαίσιο, έχει καθυστερήσει, καθώς φαίνεται οι διαπραγματευτικές θέσεις είναι σκληρές. Αναμένω ότι μια συμφωνία θα επιτευχθεί, διότι αυτό είναι το κοινό συμφέρον. Η Ελλάδα θα κάνει κάτι παραπάνω κι οι πιστωτές θα χαλαρώσουν τους όρους λιγάκι. Κάποιας μορφής ανακούφιση του χρέους θα ακολουθήσει, κατά τη γνώμη μου, αλλά όχι ένα ονομαστικό κούρεμα. Επέκταση του χρόνου λήξης, επέκταση των περιόδων χάριτος, η κατάργηση του spread των 50 μονάδων βάσης στο ελληνικό εργαλείο δανεισμού κι ενδεχομένως περαιτέρω διαφοροποίηση των επιτοκίων θα προσφερθούν, κατά την εκτίμησή μου».

Όσον αφορά την αποσύνδεση του μεταναστευτικού από τις διαπραγματεύσεις, ο ερευνητής του Bruegel δεν βλέπει να υπάρχει πρόβλημα: «Την εποχή που υπεγράφη το πρόγραμμα η μεταναστευτική κρίση δεν είχε κορυφωθεί ακόμη. Είμαι αρκετά βέβαιος πως η τρέχουσα αξιολόγηση θα λάβει υπόψη αυτά τα κόστη».

Για τον Zsolt Darvas δεν υφίσταται πλέον ρεαλιστικός κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ: «Πέρυσι ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε σε ένα πιο σκληρό πρόγραμμα από αυτό που απερρίφθη στο δημοψήφισμα λίγες εβδομάδες νωρίτερα, τον Ιούλιο. Αυτό δείχνει, κατά την άποψή μου, πως η νυν κυβέρνηση κατανόησε πως το Grexit θα ήταν η χειρότερη επιλογή, ενώ τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι επίσης υπέρ της συμμετοχής στο ευρώ. Μολονότι, δεν μπορείς να αποκλείσεις ποτέ μια αλλαγή άποψης, θεωρώ το Grexit εξαιρετικά απίθανο».

Εκεί που δεν μασά τα λόγια του ο ερευνητής, είναι στο τι πρέπει να γίνει: «Η κυβέρνηση οφείλει να ακολουθήσει το πρόγραμμα και να απομακρύνει την αβεβαιότητα για τη συμμετοχή στο ευρώ. Εάν αυτή η αβεβαιότητα εξαφανισθεί πλήρως, η ανάπτυξη κατά πάσα πιθανότητα θα επιστρέψει καθώς υπάρχουν καλά νέα για ένα μεταβεβλημένο μοντέλο ανάπτυξης».