Όσοι ξεκίνησαν να ασχολούνται με την Πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες από την αρχή της ψηφιακής επανάστασης, λίγες δεκαετίες πίσω, ασφαλώς θα θυμούνται ότι αυτό που ίσχυε - και ως ένα βαθμό ισχύει και σήμερα - είναι ότι το «hardware κυνηγάει το software».
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η εξέλιξη του λογισμικού ήταν τέτοια που έπρεπε οι κατασκευαστές να βελτιώνουν συνεχώς το hardware προκειμένου να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις που όριζαν οι προγραμματιστές.
Στην περίπτωση, βέβαια των “έξυπνων” κινητών τηλεφώνων (smartphones), την τελευταία δεκαετία ισχύει μάλλον το αντίθετο. Η μετεξέλιξη των συσκευών κινητής τηλεφωνίας σε μίνι υπολογιστές τσέπης αλλά και οι δυνατότητες που διαθέτουν έχουν οδηγήσει προγραμματιστές και developers, από την μία πλευρά, να κατασκευάζουν εφαρμογές λογισμικού που να είναι συμβατές με τις δυνατότητες αυτές, ενώ από την άλλη πλευρά οι δυνατότητες συνδεσιμότητας έχουν οδηγήσει τους παρόχους υπηρεσιών δικτύων κινητής τηλεφωνίας σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να αυξήσουν τη διείσδυση του δικτύου 5G.
Και δικαιολογημένα άλλωστε, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του GSMA Intelligence, του φορέα που παρακολουθεί ολόκληρη την παγκόσμια βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας, το 60% των smartphones που πωλούνται στην Ευρώπη είναι συμβατά με τα δίκτυα 5G, Αυτό σημαίνει ότι έχουν τη δυνατότητα να διακινούν δεδομένα με μέγιστη ταχύτητα 20 Gbps, τη στιγμή που οι δυνατότητες του 4G δικτύου περιορίζονται στο 1 Gbps.
Παρά το γεγονός ότι οι στην Ευρώπη οι πωλήσεις των 5G smartphones βαίνουν αυξανόμενες, όπως φαίνεται από τα στοιχεία του τετάρτου τριμήνου 2021, εν τούτοις υπολείπονται ως προς τις πωλήσεις στις γεωγραφικές περιοχές της Βόρειας Αμερικής και της Κίνας - Ιαπωνίας - Βόρειας Κορέας όπου τα αντίστοιχα ποσοστά ανέρχονται σε 73% και 79%, αντίστοιχα.
Σημειώνεται ότι το υψηλότερο ποσοστό πωλήσεων 5G κινητών στο σύνολο των συσκευών το κατέχει η Βρετανία με 83%.
Στο 2,5% η διείσδυση του 5G στην Ευρώπη
Η υιοθέτηση των 5G smartphones προφανώς και συνδέεται με τον ρυθμό εγκατάστασης δικτύων 5ης γενιάς. Η συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών δικτύων 5G είναι Non Standalone (NSA), που σημαίνει ότι εξακολουθούν να βασίζονται στο βασικό δίκτυο 4G LTE και επομένως δεν προσφέρουν τα πλήρη πλεονεκτήματα του 5G. Μέχρι στιγμής, μόνο τέσσερις πάροχοι σε τρεις χώρες έχουν αναπτύξει αυτόνομο 5G (SA).
Από τα στοιχεία του GSMA Intelligence προκύπτει ότι η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών και συγκεκριμένα οι 34 στις 50, έχουν ήδη αναπτύξει δίκτυα 5G. Ταυτόχρονα, λίγο περισσότεροι από τους μισούς φορείς εκμετάλλευσης στην περιοχή, οι 92 από τους 173, έχουν ξεκινήσει την ανάπτυξη δίκτυα 5ης γενιάς.
Παρόλα αυτά, εξετάζοντας την διείσδυση του 5G (ως το ποσοστό των συνδέσεων 5G επί των συνολικών συνδέσεων), η Ευρώπη έχει κακή απόδοση, με μόλις 2,5% (το 4ο τρίμηνο του 2021). Αυτό τοποθετεί την Ευρώπη πολύ πίσω από τη Βόρεια Αμερική, την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της αγοράς, το ποσοστό της απορρόφησης στην Ευρώπη θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα δύο χρόνια. Ωστόσο, η Ευρώπη θα εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τις περιοχές του κόσμου που προαναφέρθηκαν.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας Ookla, η υστέρηση της Ευρώπης στην διείσδυση του 5G και των υπηρεσιών του συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το επενδυτικό περιβάλλον. Και αυτό γιατί το σταθμισμένο μέσο κόστος κεφαλαίου παραμένει υψηλότερο από την απόδοση του επενδυμένου κεφαλαίου στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως εκτιμούν, οι αναλυτές στην κατεύθυνση των επενδύσεων για την περαιτέρω διείσδυση και ανάπτυξη του 5G στην Ευρώπη σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν τα μεγάλα κονδύλια που διατίθενται μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε. για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας.