Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Μπορεί η κυβέρνηση να επιχαίρει κατά κάποιο τρόπο για τις λανθασμένες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ωστόσο, χειρότερες προβλέψεις ακόμα από το Ταμείο έχει κάνει η ίδια η κυβέρνηση. Ειδικά για το 2017 οι εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης είναι τουλάχιστον τραγικές. Ξεκίνησαν από ρυθμό ανάπτυξης 2,7% υποχώρησαν στο 1,8%, για να (ξανα) κατέβει στο 1,6% και τελικά να κλείσει στο 1,4%.
Για να γίνει κατανοητός ο αντίκτυπος των αυταπατών της κυβέρνησης στην πραγματική οικονομία, σημειώνεται ότι η απόκλιση από την αρχική πρόβλεψη του 2,7% έως το τελικό πραγματικό αποτέλεσμα του 1,4%, αντιστοιχεί σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ οικονομικής δραστηριότητας σε ένα μόνο έτος. Αυτό σημαίνει λιγότερη κατανάλωση, λιγότερες δουλειές και χαμηλότερα εισοδήματα.
Και δεν είναι μόνο το ΑΕΠ στο οποίο η κυβέρνηση τα έχει βρει λίγο σκούρα. Τι ίδιο συνέβη και με τα έσοδα του 2017 τα οποία αναθεωρήθηκαν τρεις φορές για να κλείσουν τελικά με υστέρηση άνω των 1,3 δισ. ευρώ το 2017, αλλά ακόμα και για τον ΕΦΚΑ. Στην τελευταία περίπτωση η κυβέρνηση έκανε ένα ευχάριστο λάθος περίπου 1 δισ. ευρώ (προέβλεπε υστέρηση εσόδων ) κλείνοντας τις τρύπες του προϋπολογισμού αδειάζοντας όμως τα ταμεία των επιχειρήσεων και των ασφαλισμένων.
Και βέβαια, ποιος μπορεί να ξεχάσει το τι είχε συμβεί στο υπουργικό Συμβούλιο της 6ης Μαρτίου 2017. Μια ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ήταν αρκετή για να μετατρέψει σε μπούμεραγκ για την κυβέρνηση την αισιοδοξία που είχε επιχειρήσει να εκπέμψει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος είχε υποστηρίξει «ότι μετά επτά χρόνια καταστροφικής ύφεσης, η χώρα έχει επιστρέψει ήδη σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης (σ.σ. για το 2016)». Τραγική ειρωνεία ήταν ότι η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγα μόλις λεπτά μετά τους πρωθυπουργικούς ισχυρισμούς ότι «η ανάπτυξη έχει επιστρέψει ήδη από το 2016, υπερβαίνοντας θετικά όλες τις προβλέψεις», καθώς τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ διαψεύσαν πλήρως τον συγκεκριμένο ισχυρισμό. Κατέδειξαν ότι το 4ο τρίμηνο του 2016 το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,1% (ενώ η πρόβλεψη ήταν 0,3%). Τελικά το 2016 έκλεισε το ΑΕΠ έκλεισε... κάτω 0,2%.
Τουλάχιστον ως προς το ΑΕΠ το Ταμείο φαίνεται να είναι πιο κοντά στα αποτελέσματα. Αντίθετα στα πρωτογενή πλεονάσματα φαίνεται ότι δεν έχει «πέσει» ούτε μία φορά μέσα στην αρχική του εκτίμηση. Όπως και έγινε το 2017 όπου το ΔΝΤ προέβλεπε πρωτογενές 1,7%του ΑΕΠ και τελικά αυτό διαμορφώθηκε στο 3,7%του ΑΕΠ.
Αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στις εκτιμήσεις τους για χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ελλάδα φέτος και τα επόμενα χρόνια. Προβλέψεις που μπορούν να δημιουργήσουν επιπλέον προβλήματα στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν την νωρίτερα εφαρμογή του μειωμένου αφορολόγητου ή το πιθανότερο να μην εφαρμοσθούν τα αντίμετρα το 2019.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμφανιζόταν περισσότερο αισιόδοξο σε σχέση με την ελληνική κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αναφορικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2018. Προέβλεπε, τότε, ρυθμό ανάπτυξης 2,6% του ΑΕΠ για φέτος, όταν το υπουργείο Οικονομικών υπολόγιζε 2,5%.
Οι χθεσινές είναι πλέον χαμηλότερες. Ο πήχης τίθεται στο 2% για φέτος και ακόμα χαμηλότερα, στο 1,8%, το κρίσιμο 2019, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι ευρωπαίοι εταίροι μας αναμένεται να κατεβάσουν της προβλέψεις στα επίπεδα του 1,9% με 2%.