Υψηλές θερμοκρασίες για το κυβερνητικό πάρκο της Πυρκάλ

Υψηλές θερμοκρασίες για το κυβερνητικό πάρκο της Πυρκάλ

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για το διοικητικό πάρκο στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας Πυρκάλ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα), με την κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό το έργο, που είναι επένδυση της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ. Το έργο, που πρόκειται να αλλάξει την αθηναϊκή αγορά ακινήτων, θα δημοπρατηθεί ως Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα, όπως αποφάσισε το κυβερνητικό συμβούλιο στην πρόσφατη συνεδρίασή του. Όπως όλα δείχνουν, προχωράει βάσει χρονοδιαγράμματος: ήδη έχουν ανατεθεί οι πρώτες μελέτες, όπως, αρχικά, προγραμματιζόταν -μέσα στο καλοκαίρι- προκρίθηκε η λύση του ΣΔΙΤ, ενώ η έναρξη κατασκευής του τοποθετείται στα μέσα του 2023.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, εννέα υπουργεία όπου σήμερα στεγάζονται σε 127 κτίρια και κοστίζουν 33 εκατ. ευρώ σε μισθώματα και λειτουργικά έξοδα θα μεταφερθούν σε 157 στρέμματα του δημόσιου περίκλειστου ακινήτου της ΠΥΡΚΑΛ, το οποίο βρίσκεται μόλις 3 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας. Τα υπουργεία που θα μετεγκατασταθούν στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ είναι των Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας, Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού. Μαζί τους, το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) και η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), το ΤΑΙΠΕΔ και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Τα επόμενα βήματα

Προτού «περάσει» το έργο από το κυβερνητικό συμβούλιο, είχαν δρομολογηθεί σειρά διαδικασιών, οι οποίες περιλαμβάνουν την έναρξη εκπόνησης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ), που θα προσδιορίζει τις προβλεπόμενες χρήσεις (εμπόριο, επιχειρείν, αναψυχή κτλ) της έκτασης. Αλλά και την έναρξη εκτίμησης της αγοραίας αξίας του οικοπέδου, όπου θα δημιουργηθεί η διοικητική ζώνη. Για τον σκοπό αυτό, ανατέθηκε στις εταιρείες Proprius με επικεφαλής τη Νίκη Σύμπουρα και Pepper Hellas με επικεφαλής τον Θωμά Ζιώγα, το έργο της εκτίμησης της αξίας της έκτασης και των κτηρίων που υπάρχουν σε αυτή.

Ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η κατάρτιση των απαιτούμενων μελετών, προχωράει η ωρίμανση των διαδικασιών για να προκηρυχθεί ως ΣΔΙΤ, όπου αναπόσπαστο κομμάτι είναι ο ανταγωνιστικός διάλογος. Οι υποψήφιοι δηλαδή, θα προσδιορίσουν τις προδιαγραφές του έργου, το χρηματοοικονομικό μοντέλο κτλ. Το project θα προσελκύσει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το σύνολο των τεχνικών εταιριών, ενώ δεν αποκλείεται στον διαγωνισμό να συμμετάσχουν κι εταιρίες του εξωτερικού, καθώς δημιουργούνται εισροές τόσο στη φάση της κατασκευής όσο και στη φάση της λειτουργίας.

Πολλαπλά οφέλη

Το έργο, που θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στο κέντρο της Αθήνας, θα δημιουργήσει πολλαπλασιαστικά οφέλη σε δύο επίπεδα. Σε δημοσιονομικό επίπεδο όπου εκτιμάται ότι το όφελος είναι ύψους 1 δισ. ευρώ σε 7-8 χρόνια. Και σε επίπεδο αγοράς ακινήτων, δεδομένου ότι η τοποθεσία της έκτασης είναι κομβική. Κι αυτό καθώς η περιοχή της Δάφνης-Υμηττού και των γειτονικών δήμων (Ηλιούπολη, Βύρωνας) συναντά, ήδη, σημαντικές προοπτικές λόγω και της γειτνίασης με τον σταθμό του Μετρό «Δάφνη». Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι μεταβιβάσεις ακινήτων στη συγκεκριμένη περιοχή αυξήθηκαν περισσότερο από 10% το 2020, σε μία δύσκολη χρονιά για την αγορά ακινήτων.

Υπολογίζεται ότι τα εννέα υπουργεία θα φιλοξενήσουν 20.000-25.000 υπαλλήλους. Ένα μονοψήφιο κλάσμα αυτών να πραγματοποιεί αγορές από τα καταστήματα -ή απλώς να «αφήνει τη σκόνη του»- γίνονται αντιληπτές οι προοπτικές που δημιουργούνται για το τοπικό λιανεμπόριο και κατ’ επέκταση για τα επαγγελματικά ακίνητα.

Ευρύτερα, το πάρκο 80 στρεμμάτων που θα δημιουργηθεί στις νέες εγκαταστάσεις, ο σταθμός μετρό Δάφνη και η υψηλή επισκεψιμότητα, που θα ελαχιστοποιείται από τις 16:00 και μετά οπότε λήγει το ωράριο εργασίας των περισσότερων δημοσίων υπαλλήλων (και άρα δεν θα προκαλεί όχληση τις ώρες που συγκεντρώνεται η οικογένεια σπίτι), συνιστούν το ιδανικό μείγμα υπεραποδόσεων για την αγορά ακινήτων.