Του Απόστολου Σκουμπούρη
Σχεδόν ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα του μεγαλύτερου σκανδάλου των τελευταίων ετών στην Ελλάδα και από τα πλέον «τρανταχτά» στην Ευρώπη, η ιστορία εξακολουθεί να... σέρνεται μέσα από ένα ιδιότυπο «κρυφτούλι» μεταξύ των αρχών, των εκλεκτικών εταιρειών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της ίδιας της εταιρείας που «κρύβεται» πίσω από τη δαιδαλώδη διάρθρωσή της, κωλυσιεργώντας κατά το δοκούν τις διαδικασίες.
Προ ημερών, η Folli Follie με επίσημη ανακοίνωσή της γνωστοποίησε πως δεν έχει δώσει όλα τα στοιχεία που η PwC έχει ζητήσει, ώστε να συντάξει τον ισολογισμό του 2017! Αναφορικά με τους λόγους της καθυστέρησης η Folli Follie κάνει λόγο για «εξαιρετικά μεγάλο όγκο ζητούμενων στοιχείων, από το παρελθόν και σε μεγάλο βάθος χρόνου», αναφέρεται στην πολυπλοκότητα της δομής του ομίλου, καθώς και στην αποχώρηση στελεχών»...
Η οικογένεια Κουτσολιούτσου, επί σειρά ετών εξαπάτησε ολόκληρη τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, περιφέροντας έναν κάλπικο ισολογισμό ανά τα επενδυτικά «γκαλά» σαν να πρόκειται για... δήλωση του νόμου 105, κάνοντας placements, συνάπτοντας ομολογιακά δάνεια και επιχειρηματικές συμφωνίες.
Εξαπάτησε και το εγχώριο επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό σύστημα και ολόκληρη την επενδυτική κοινότητα, καθώς με τα ψευδή στοιχεία συγκαταλέγονταν ανάμεσα στους πλέον εξωστρεφείς, διεθνοποιημένους και κερδοφόρους ελληνικούς ομίλους, ελκύοντας νέα επενδυτικά κεφάλαια από εξαπατημένους επενδυτές.
Δεν πρόκειται για έγκλημα... στιγμής, εν βρασμώ ψυχής, αστοχία συγκυρίας ή προσπάθεια συγκάλυψης ορισμένων αδύνατων σημείων του ισολογισμού, αλλά για μια συντονισμένη, συνειδητή εγκληματική προσπάθεια, κατά συρροή, κατ'' επάγγελμα και κατ'' εξακολούθηση.
Σκανδαλώδη καθυστέρηση σε όλα τα επίπεδα
Όμως, με την ανοχή του συστήματος και πιθανότητα την αμηχανία αλλά και τα εν γένει κενά των ευρύτερων μηχανισμών εποπτείας και ελέγχου, οι ίδιες τακτικές συνεχίζονται και μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου.
Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει – σε δικονομικό και δικαστικό επίπεδο – εμπειρία και τεχνογνωσία ανάλογη π.χ. με τις ΗΠΑ όπου η εξοικείωση με υποθέσεις οικονομικών εγκλημάτων είναι μεγάλη.
Έτσι, η οικογένεια Κουτσολιούτσου, ακόμη και μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, συνεχίζει να κοροϊδεύει όλο το σύστημα, να εμπαίζει τους επενδυτές, τις εποπτικές αρχές, τη δικαιοσύνη αλλά και τις ελεγκτικές εταιρείες που κλήθηκαν να συνδράμουν στους ελέγχους.
Μια ματιά στην «πολιτεία» της οικογένειας όλο αυτό το 12μηνο, δείχνει ότι καμιά διάθεση εποικοδομητικής συνεργασίας και θετικής συνδρομής δεν έχει και – κυρίως - από πουθενά δεν εξάγεται ότι υπάρχει έστω και το έλασσον της αυτοκριτικής, αν όχι της μεταμέλειας.
Άλλωστε, αν δεν είχε βρεθεί στο δρόμο της το αμερικανικό fund Quintessential Capital Management (QCM), η Folli Follie θα ήταν ακόμη εισηγμένη, θα ήταν μέλος του MSCI Greece, ίσως έκανε νέα placements και νέα ομολογιακά δάνεια! Αν δεν ήταν το QCM, η ιστορία θα εξελίσσονταν όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια!
Πεισματική άρνηση ανάληψη ευθύνης – Καμιά διάθεση συνεργασίας
Το κρυφτούλι και η πεισματική άρνηση ανάληψης του έλασσον της ευθύνης, ξεκίνησε εξ αρχής μετά την αποκάλυψη. Αμέσως μετά την αποκάλυψη από το QCM, με υπερ-καυστική ανακοίνωση η διοίκηση της εταιρείας προέβη στην... πλήρη διάψευση των ισχυρισμών του fund, κάνοντας λόγο για εσφαλμένα και παραπλανητικά στοιχεία, τονίζοντας ότι η ανάλυση έχει χειραγωγηθεί για συγκεκριμένους σκοπούς!
Μάλιστα, η διοίκηση της Folli Follie διέψευσε την έκθεση απαντώντας αναλυτικά σε κάθε κομμάτι των ισχυρισμών του QCM, για τα σημεία πώλησης, τις θυγατρικές και τις οικονομικές καταστάσεις!
Επίσης, ανέφερε πως «η εταιρεία διεξάγει έρευνα, προκειμένου να διαπιστώσει ποιες εταιρείες ή ποια πρόσωπα μπορεί να έχουν αποκτήσει παράνομο όφελος από την δημοσίευση αυτής της ψευδούς και παραπλανητικής έκθεσης και θα προβεί σε όλες τις νομικές ενέργειες»!!
Σε εκείνη την ανακοίνωση, η διοίκηση του FF Group έκανε (ξανά) λόγο για τζίρο 1 δισ. δολάρια - που το QCM αμφισβητούσε. Όμως, το πόρισμα της Alvarez & Marsal το Σεπτέμβριο, έδειξε τζίρο 116,8 εκατ. δολάρια από (όλη) την Ασία! Άρα η διοίκηση συνέχισε να κοροϊδεύει και μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου!
«Κρυφτούλι» με Επ. Κεφαλαιαγοράς αλλά και ελεγκτικές εταιρείες
Επίσης τις πρώτες ημέρες του ξεσπάσματος του σκανδάλου, κάθε άλλο παρά συνεργατικό πνεύμα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέδειξε η διοίκηση της Folli Follie, ξεκινώντας ένα ιδιότυπο... κρυφτούλι, που σχεδόν κρατάει ακόμα!
Τα ψέματα και η κοροϊδία συνεχίστηκαν καθ'' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά και το φθινόπωρο. Υπήρξε ένα μπαράζ συμφωνιών με εγχώριες και ξένες ελεγκτικές εταιρείες που όμως «καίγονταν» (οι συμφωνίες) σχεδόν αμέσως μετά την έναρξη των ελεγκτικών εργασιών.
Όλα τα συμφραζόμενα δείχνουν ότι οι λόγοι αποχώρησης των ελεγκτικών εταιρειών ήταν η συντονισμένη κωλυσιεργία από την οικογένεια Κουτσολιούτσου και η άρνηση συνεργασίας.
Μέσα σ'' αυτό το παιχνίδι της καθυστέρησης, το Σεπτέμβριο, η κοινή γνώμη πληροφορήθηκε πως κάτω από το μάτι των αρμόδιων αρχών ακίνητα μεγάλης αξίας της οικογένειας Κουτσολιούτσου προσημειώνονταν από “φίλη” εταιρεία με έδρα την Ελβετία έναντι δανείου 36,45 εκατ. ευρώ προς τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο.
Τότε – πέντε και πλέον μήνες μετά την αποκάλυψη – η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που εξ αρχής έδειξε μειωμένα αντανακλαστικά και αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων στη διαχείριση της υπόθεσης, “κατήγγειλε” δημόσια την εταιρεία ότι αρνείται τον έλεγχο καθώς “συνεχίζει να μην συμμορφώνεται”. Την ίδια ώρα, η εταιρεία ανέβαλε εντέχνως αλλεπάλληλα τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων της.
Διώξεις κακουργηματικού βαθμού
Όλο αυτό το διάστημα, η εταιρεία έπαιζε... κατενάτσιο και κρυφτούλι, με την Ε.Κ., τις δικαστικές αρχές, τις ελεγκτικές εταιρείες και όλους τους φορείς που κλήθηκαν να συνδράμουν, κερδίζοντας χρόνο αλλά και προσπαθώντας να τακτοποιήσει... εκκρεμότητες.
Με την ανοχή του ελληνικού κράτους, μια οικογένεια που πλέον διώκεται για κακουργηματικού βαθμού πράξεις, συνεχίζει να κοροϊδεύει μετόχους, ομολογιούχους, Έλληνες και ξένους επενδυτές, και να «μολύνει» με τη συμπεριφορά της την εγχώρια επιχειρηματικότητα.
Με ένα ισχυρό νομικό επιτελείο η διοίκηση της Folli Follie κάνοντας χρήση κάθε δικαστικής και άλλης οδού, κέρδισε χρόνο, εξασφαλίζοντας δύο αποφάσεις προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές, ενώ υπήρξαν και τακτοποιήσεις στα ακίνητα της οικογένειας.
Στο δικαστήριο της 12ης Σεπτεμβρίου, «παρέλασαν» νέα ψέματα για το Αττικά Πολυκαταστήματα, με τα (τότε) στελέχη του δ.σ. να τονίζουν πως «υπάρχουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές με προσφορές που φτάνουν τα 70 εκατ. ευρώ για τα Αττικά Πολυκαταστήματα, αλλά και «επενδυτές με ενδιαφέρον για όλο τον όμιλο»! Μάλιστα, σ'' εκείνο το δικαστήριο είχε υποστηριχτεί πως οι πωλήσεις της Folli Follie κινούνται ανοδικά το 2018! Σε μια περίοδο που το brand της εταιρείας έχει πληγεί τα μέγιστα, τα καταστήματα ερημώνουν, κάποιοι είχαν το... θράσος να τονίσουν (δημόσια) πως οι πωλήσεις κινούνται ανοδικά!
Παράλληλα, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή στις 30 Σεπτεμβρίου, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος ισχυρίστηκε ότι την ευθύνη για την Ασία την είχε ο πατέρας του, ότι αυτός δεν είχε καμιά ευθύνη για τα εκεί δρώμενα και πως δε θα διστάσει να κινηθεί δικαστικά εναντίον του!!Φυσικά κανένας από την αγορά δεν τον πίστεψε, όμως... θαύμασε το θράσος του!
Ποιος προστατεύει την οικογένεια;
Ένα χρόνο μετά την αποκάλυψη του ιστορικού οικονομικού και επιχειρηματικού εγκλήματος λοιπόν, η οικογένεια Κουτσολιούτσου, συνεχίζει... ελεύθερη να εξαπατά, να κωλυσιεργεί, να καθυστερεί, να βάζει εμπόδια, να μένει προσκολλημένη στο παρελθόν και να δείχνει ότι δεν έχει καταλάβει το μέγεθος της... καταστροφής που έχει επιφέρει.
Και τα ερωτήματα είναι: Ποιος προστατεύει την οικογένεια; Γιατί δίνεται αυτή η εντύπωση πως εποπτικές και δικαστικές αρχές ενεργούν με μεγάλη καθυστέρηση; Πως γίνεται το μεγαλύτερο οικονομικό – χρηματιστηριακό σκάνδαλο των τελευταίων πολλών ετών να μένει ατιμώρητο – ουσιαστικά; Πως προστατεύεται ο απλός επενδυτής, ο ομολογιούχος, ο εργαζόμενος, και ο χρηματιστής από αυτό το έγκλημα; Ποιος δίνει χρόνο και... χώρο στην οικογένεια να τακτοποιεί «εκκρεμότητες» και να συνεχίζει να εμπαίζει ξεδιάντροπα όλο το σύστημα; Θα απαντήσει κανείς;