Το ενδεχόμενο καθιέρωσης κινήτρων προκειμένου να ασφαλίζονται οι κατοικίες έναντι φυσικών καταστροφών, εξετάζει η κυβέρνηση, αποκάλυψαν στελέχη του οικονομικού επιτελείου κατά τη διάρκεια παρουσίασης του απολογισμού των δράσεων που έχουν υλοποιηθεί στο πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής, από το οικονομικό επιτελείο και τον αρμόδιο υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό, Χρήστο Τριαντόπουλο.
Συγκεκριμένα, στελέχη του οικονομικού επιτελείου ερωτηθείς σχετικά για την πιθανότητα αυτή, υπογράμμισαν ότι το θέμα εξετάζεται και: «Ότι γίνει εάν γίνει θα αφορά όλη την Ελλάδα», όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.
Ως προς τον απολογισμό του νέου πλαισίου της Κρατικής Αρωγής που θεσπίστηκε πριν από 1,5 χρόνια χορηγήθηκαν περισσότερα από 191 εκατ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δοκιμάστηκαν από φυσικές καταστροφές ανά την επικράτεια.
Αναλυτικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι από τον Απρίλιο του 2021 έως το τέλος του 2022, διατέθηκαν:
- 120,3 εκατ. ευρώ στις τρεις κατηγορίες δικαιούχων πρώτης αρωγής, έναντι επιχορήγησης σε επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση ζημιών, έναντι της στεγαστικής συνδρομής, και αποζημίωση οικοσκευής.
- 30,8 εκατ. ευρώ για επιχορηγήσεις.
- 6,4 εκατ. ευρώ για προκαταβολές.
- 33,7 εκατ. ευρώ, μέσω του ΕΛΓΑ, για αγρότες και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για ζημιές σε πολυετείς καλλιέργειες.
Συνολικά την ίδια περίοδο έχουν αποζημιωθεί, συνολικά, περισσότεροι από 5.800 δικαιούχοι, και έχουν λάβει προκαταβολή πάνω από 3.500 δικαιούχοι.
Επίσης, ενώ με το προηγούμενο πλαίσιο η επιχορήγηση επιχειρήσεων μετά από φυσικές καταστροφές έφθανε στους δικαιούχους μετά από 3 ή ακόμα και μετά από 5 έτη, πλέον η προκαταβολή της ζημιάς καταβάλλεται μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Μόνο το 2022, καταβλήθηκαν αποζημιώσεις σε περισσότερους από 5.200 δικαιούχους, όταν ο μέγιστος αριθμός δικαιούχων που είχε λάβει αποζημιώσεις με βάση το προηγούμενο πλαίσιο ήταν μόλις 438, το 2020.
Υλοποιήθηκαν ειδικά σχήματα ενίσχυσης, όπως για τη Βόρεια Εύβοια και την Κρήτη, χορηγώντας περίπου 16,4 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα εμφάνισαν οικονομικές απώλειες εξαιτίας φυσικών καταστροφών.
Ήδη, το Υπουργείο Οικονομικών έχει υποβάλει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αναλυτικά στοιχεία σχετικά με 38 περιπτώσεις αιτήσεων για χορήγηση αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 σε περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στις οποίες τα δελτία ταχείας αυτοψίας ή/και δελτία επανελέγχου που αναρτήθηκαν από τους αιτούντες στην ψηφιακή πλατφόρμα arogi.gov.gr εμφάνισαν σημαντικές αποκλίσεις από τον συνήθη μορφότυπο, αποσκοπώντας στην παράνομη οικονομική ενίσχυση των αιτούντων.
Το ποσό που θα είχαν λάβει οι αιτούντες, εάν δεν είχε εντοπιστεί ότι τα δελτία που υπέβαλαν δεν είναι γνήσια, ανέρχεται στα 465.500 ευρώ.
Λεπτομερείς στοιχεία για τις αλλαγές που έγινα στο πλαίσιο κρατικής αρωγής και την υλοποίησή του, παρουσίασαν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό αρμόδιος για τις φυσικές καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο γενικός γραμματέας οικονομικής πολιτικής Νίκος Κουλοχέρης και ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.