Περισσότερο από το αναμενόμενο υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Ευρωζώνη τον Μάιο, ασκώντας περαιτέρω πίεση στους φορείς χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς εκτιμούν ότι θα υπάρξει βαθύτερη επιβράδυνση και μεγαλύτερη ανάγκη για «τόνωση» της οικονομίας.
Συγκεκριμένα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,2% τον Μάιο, αγγίζοντας ουσιαστικά το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί σε διάστημα μεγαλύτερο από ένα χρόνο, σε σχέση με τον ρυθμό αύξησης 1,7% που είχε σημειωθεί τον Απρίλιο.
Αντίστοιχα, και ο δομικός ρυθμός πληθωρισμού υποχώρησε στο 0,8%. Συνολικά, όλα αυτά τα στοιχεία που βρέθηκαν κάτω από τις μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων.
Η τελευταία ανεπιθύμητη εξέλιξη έρχεται σε μια στιγμή που οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής της ΕΚΤ προετοιμάζονται για να συζητήσουν τα κατάλληλα «κίνητρα» που χρειάζεται η οικονομία.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, την Πέμπτη, θα παρουσιάσουν νέες προβλέψεις ανάπτυξης και πληθωρισμού για την περιοχή των 19 χωρών και αναμένεται να αποκαλύψουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με μια προγραμματισμένη παρτίδα μακροπρόθεσμων τραπεζικών δανείων.
Το σκηνικό μοιάζει όλο και πιο ζοφερό, καθώς οι εμπορικές εντάσεις αποδυναμώνουν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, πλήττουν την παραγωγή και την ανάπτυξη παγκοσμίως.
Οι ανησυχίες για τις προοπτικές έχουν ωθήσει τις αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομίλων σε χαμηλά επίπεδα, ενώ ένα μέτρο της αγοράς για τις πληθωριστικές προσδοκίες της ζώνης του ευρώ έχει υποχωρήσει στο πιο χαμηλό του επίπεδο από το 2016, όταν ακόμα η ΕΚΤ αντλούσε μηνιαίως 80 δισ. ευρώ στην οικονομία μέσω του προγράμματος QE.