Ενοποιημένα έσοδα ύψους 1,07 δις. ευρώ και καθαρά κέρδη μετά από φόρους ύψους 191,7 εκατ. ευρώ αναφέρει το υπερταμείο για τη χρήση του 2019. Είναι ο πρώτος ενοποιημένος ισολογισμός που παρουσιάζει η Εταιρεία Ελληνικών Συμμετοχών & Περιουσίας (ΕΕΣΣΥΠ), γνωστό και ως υπερταμείο.
Το 2018 τα έσοδα είχαν διαμορφωθεί σε 1,045 δις. ευρώ και έτσι πέρυσι σημείωσαν αύξηση κατά 2%. Παράλληλα τα ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διευρύνθηκαν πέρυσι κατά 14.780% καθώς διαμορφώθηκαν σε 165 εκατ. ευρώ έναντι 1,1 εκατ. ευρώ που ήταν το 2018. Τέλος τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους βελτιώθηκαν δραστικά, δεδομένου ότι στο 2018 η εταιρεία είχε ζημίες ύψους 132,5 εκατ. ευρώ.
Η ΕΕΣΥΠ δεν έδωσε ακόμη στη δημοσιότητα τις σχετικές οικονομικές καταστάσεις, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι οι επιδόσεις αυτές συμπεριλαμβάνουν και τις επιδοτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου προς τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ (ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΕΛΤΑ). Αναφορικά με την κερδοφορία, η εταιρεία αναφέρει ότι η βελτίωση των καθαρών κερδών σε ενοποιημένο επίπεδο αποδίδεται, πρώτον, στην αύξηση των εσόδων σε όλους τους κλάδους (πλην των ταχυδρομικών υπηρεσιών), στα υψηλά κέρδη πολλών θυγατρικών επιχειρήσεων της και στον τριπλασιασμό των εισπραττόμενων μερισμάτων της μητρικής εταιρείας
Ετσι, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το μέρισμα που αποδίδεται στο Ελληνικό Δημόσιο υπερπενταπλασιάστηκε πέρυσι και ανήλθε σε 42 εκατ. ευρώ έναντι 7 εκατ. ευρώ το 2018.
Ειδικότερα για τιςε θυγατρικές της, η ΕΕΣΥΠ αναφέρει ότι η ΕΥΔΑΠ αύξησε κατά 21% τα κέρδη μετά φόρων, η ΓΑΙΑΟΣΕ το 2019 σημείωσε ιστορικό υψηλό εσόδων και κερδοφορίας, η Ελληνικές Αλυκές πέτυχε το 2019 τα υψηλότερα έσοδα της τελευταίας, τουλάχιστον δεκαετίας, και σημαντική κερδοφορία, η ΑΕΔΙΚ (Διώρυγα της Κορίνθου) πέτυχε το έτος 2019 τα υψηλότερα ιστορικά έσοδα (από την εποχή που ανέλαβε την διαχείριση της Διώρυγας Κορίνθου) αλλά και υψηλά κέρδη.
Επίσης οι ΕΥΑΘ και η ΚΑΘ, εταιρείες με έδρα τη Θεσσαλονίκη, συνέχισαν τις καλές επιδόσεις του παρελθόντος όσον αφορά στα έσοδα και στην κερδοφορία τους. Στον Όμιλο ΟΑΣΑ, με τη σταδιακή εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ανακόπηκε ο ρυθμός μείωσης εσόδων, ενώ ο ΟΚΑΑ πέτυχε το 2019 ένα από τα υψηλότερα επίπεδα εσόδων, και παράλληλα η κερδοφορία του παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα.
Από την άλλη πλευρά το ΤΑΙΠΕΔ πέτυχε τα υψηλότερα έσοδα από την ίδρυσή του, ενώ παράλληλα κατά την τριετία 2017-2019 τα έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο από την εφαρμογή του προγράμματος αξιοποίησης ανέρχονται σε 3,6 δισ., μεγαλύτερα από όσα πέτυχε στα προηγούμενα έξι έτη (από 2011 έως το 2016), ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Βεβαίως αυτό συνέβη επειδή είχαν προετοιμαστεί από πριν οι αποκρατικοποιήσεις των αερολιμένων της χώρας (14 περιφερειακά αεροδρόμια και ΔΑΑ) που απέφεραν συνολικά πάνω από 2,6 δις. ευρώ.
Τέλος, όπως αναφέρει η ΕΕΣΥΠ, η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) πέτυχε τα υψηλότερα έσοδα της τελευταίας εξαετίας, ενώ το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της ξεπέρασε σε αξία το 1 δις. ευρώ.
Για το 2020 η διοίκηση του υπερταμείου εκτιμά ότι η πανδημία του Covid-19 θα ανακόψει την ταχεία ανοδική πορεία των θυγατρικών της εταιρειών. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, η βελτίωση των επιδόσεων που προηγήθηκε, επιτρέπει στις περισσότερες από τις θυγατρικές της ΕΕΣΥΠ να έχουν επαρκή ταμειακά διαθέσιμα και κέρδη προηγούμενων περιόδων για να ανταποκριθούν στη σημαντική αυτή πρόκληση.
«Η ΕΕΣΥΠ έχει να επιδείξει έναν εξαιρετικό απολογισμό τη χρονιά αυτή, καθώς ανταποκρίθηκε πλήρως στην αποστολή της, αξιολογώντας τα Διοικητικά Συμβούλια των θυγατρικών, ενώ τις ευαισθητοποίησε και σε θέματα Εσωτερικού Ελέγχου», σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΕΣΥΠ, Γιώργος Διαμαντόπουλος. Πρόσθεσε ότι η εταιρεία προχώρησε στην εναρμόνιση με τις σύγχρονες απαιτήσεις σε διαδικασίες εταιρικής διακυβέρνησης, κανονιστικής συμμόρφωσης, διαφάνειας και αξιοκρατίας. «Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην επικαιροποίηση των στόχων όλων των επιχειρήσεων που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη και κερδοφορία τους, μέσα σε ένα πλαίσιο σύγχρονου επιχειρείν με απώτερο στόχο την εξυπηρέτηση του Έλληνα πολίτη», κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΕΣΥΠ.