Στροφή, με νέα ταυτότητα προς τις επενδύσεις με την μετατροπή του σε Public Wealth Fund (Δημόσιο Επενδυτικό Ταμείο), κάνει το Υπερταμείο με στόχο την αύξηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων του κατά κατά 15% ή 900 εκατ. ευρώ ως τα τέλη του 2024, από 6 δις. ευρώ που υπολογίζεται σήμερα η αξία των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων (net asset value) του.
Σύμφωνα με τον CEO του Υπερταμείου κ. Γρηγόρη Δημητριάδη, εκτός από τις μεταρρυθμίσεις για την ανάδειξη των «κρυμμένων» υπεραξιών που έχουν οι 18 θυγατρικές δημόσιες επιχειρήσεις, θα αναλάβει ακόμη πιο ενεργό ρόλο και θα επενδύει και στην ελληνική οικονομία ως διαχειριστής κεφαλαίου, με τα μερίσματα να αποτελούν τον βασικό μοχλό ανάπτυξης.
Το 50% των μερισμάτων που λαμβάνει σήμερα από τις θυγατρικές και τις συμμετοχές του κατευθύνεται για τη μείωση του δημόσιου χρέους, περίπου το 30% των μερισμάτων ενισχύει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και το 20% θα αξιοποιηθεί με τα ήδη υπάρχοντα διαθέσιμα για επενδύσεις στην ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο του Υπερταμείου, που παρουσιάστηκε χθες προβλέπονται άμεσες επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ στην τριετία 2022-2024 με βασική στόχευση την αύξηση των μερισμάτων που αποδίδονται στο δημόσιο κατά 60%, την αύξηση της καθαρής αξίας (net asset value) των θυγατρικών κατά 15%, τη συνολική προσφορά στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων να ανέλθει στα 85 εκατ. ευρώ, και τα λειτουργικά κόστη των θυγατρικών ως προς τον κύκλο εργασιών να υποχωρήσουν στο 88% από 116% το 2020 και να σταθεροποιηθεί η κερδοφορία στον ενοποιημένο ισολογισμό πάνω από το 30%.
Το Υπερταμείο αναμένεται να εστιάσει σε τομείς όπως: Δημόσιες Αγορές Ελληνικό Χρηματιστήριο, Επενδύσεις σε Υποδομές, Ακίνητα & Ενεργειακή Μετάβαση, Δημιουργία υπεραξίας (Risk Return Profile), Κόμβος τεχνολογίας (επενδύσεις κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών - VC investments).
Η μετατροπή του προφίλ θα βασίζεται σε: Στρατηγικές Προτεραιότητες (Δημόσιος πλούτος, Σταθερότητα), Συνεργασίες με κορυφαίους φορείς και οργανισμούς, Υποστήριξη της Ενεργειακής Μετάβασης, με προώθηση Εταιρικής Διακυβέρνησης, με Ενεργή διαχείριση της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων, με πρόσθετη ευελιξία στην επανεπένδυση των εσόδων, ως Σύγχρονος & Ενεργός Μέτοχος.
Από επενδυτική σκοπιά, τα περιουσιακά στοιχεία μπορούν να ταξινομηθούν γενικά σε μετοχικά κεφάλαια, ακίνητα και ομόλογα. Μια άλλη κατηγοριοποίηση γίνεται ανάμεσα σε ακίνητα και λειτουργικά περιουσιακά στοιχεία τα οποία μπορεί να εμπεριέχουν ευρύ φάσμα περιουσιακών στοιχείων και συχνότερα δραστηριότητες σχετικά με μεταφορές, αεροδρόμια, λιμάνια και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (νερό, ενέργεια).
Μάλιστα όπως αναφέρθηκε στη χτεσινή παρουσίαση, με τη λειτουργία του Υπερταμείο να παραπέμπει πλέον στη λογική ενός fund (και σε ιδιωτικές επενδύσεις και σε δημόσιες), μέσω και σύμπραξης με ιδιωτικά και δημόσια Ταμεία.
Όπως μάλιστα αναφέρθηκε, αντίστοιχα Υπερταμεία διεθνώς προχωρούν σε μια σύμπραξη, που θα «τρέξει» τον Οκτώβριο, με επενδύσεις σε Ισπανία -Πορτογαλία - Μάλτα και ίσως μπει και η Ελλάδα στο «πακέτο» για από κοινού επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Ως προς το επενδυτικό πλάνο στο Υπερταμείο εξετάζουν κάθε περίπτωση και κλάδο, οι οποίοι να είναι και φιλικοί σε δράσεις βιωσιμότητας όπως π.χ. πράσινη ενέργεια. Ωστόσο, η διοίκηση του Υπερταμείου θα κινηθεί προσεκτικά αλλά μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε συνεργασίες και επενδύσεις από πλευράς του.
Μάλιστα, ειπώθηκε ότι οι επενδυτές «βλέπουν» ότι το Υπερταμείο επί της ουσίας είναι κρατική οντότητα, έχει σταθερότητα και δεν είναι πολιτικά εξαρτώμενο, ούτε υπάγεται σε πολιτικούς κύκλους. Άρα, ως θεσμός αποπνέει μια σοβαρότητα για να μπορέσουν να προχωρήσουν σε κοινές κινήσεις με το Υπερταμείο.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, κατά τη χθεσινή παρουσίαση του νέου στρατηγικού σχεδίου 2022 – 2024, ανακοίνωσε ότι προχωράνε οι διαγωνισμοί για τα λιμάνια, για την παραχώρηση της Αττικής Οδού, όπου στόχος είναι να υπάρξουν δεσμευτικές προσφορές στο τέλος του 2022 – αρχές 2023, αλλά και για τα αεροδρόμια, δίνοντας το σχετικό χρονοδιάγραμμα για τα 23 περιφερειακά.
Ειδικότερα όσον αφορά το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, τις επόμενες εβδομάδες και σε κάθε περίπτωση το αργότερο εντός του Αυγούστου, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την παραχώρηση του αεροδρομίου για περίοδο μεταξύ 30 και 40 ετών.
Για τα υπόλοιπα 22, ο κ. Γρηγοριάδης δήλωσε πως το βασικό σενάριο, εκτός απροόπτου, προβλέπει την ενιαία αξιοποίηση τους, καθώς προκρίνεται η λύση ενός διαγωνισμού και όχι το σπάσιμο σε clusters ώστε να μην μείνουν στα αζήτητα μικρότερα αεροδρόμια τα οποία όμως εξυπηρετούν την διασύνδεση των νησιών με την Ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και τις τοπικές κοινωνίες. Και σε αυτή την περίπτωση η παραχώρηση θα αφορά 30 με 40 χρόνια.
Όσον αφορά στις Ελληνικές Αλυκές το Υπερταμείο βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τον σύμβουλο που έχει προσληφθεί, ώστε να οριστικοποιηθεί ο Οδικός Χάρτης για την αξιοποίηση τους. Η εταιρεία τα τελευταία χρόνια 5 χρόνια που πέρασε στο υπερταμείο έχει υπερδιπλασιάσει τον τζίρο της, που πλέον έχει φθάσει τα 8 εκατ. ευρώ, από 3,5 εκατ. ευρώ, είναι πλέον κερδοφόρα και δίνει μερίσματα, ενώ ήταν ζημιογόνος.
Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, εξετάζονται διάφορα σενάρια, στην εταιρεία το Υπερταμείο κατέχει το 55%, με 25% συμμετέχει η ιδιωτική εταιρεία Κάλας και το 20% ανήκει στους δήμους όπου είναι εγκατεστημένες οι αλυκές ανά την Ελλάδα. Ένα από τα σενάρια είναι να δραστηριοποιηθεί η εταιρεία εκτός από τη χονδρική και στη λιανική, με δικό της brand, ώστε να εκμεταλλευθεί το γεγονός ότι το αλάτι Μεσολογγίου ανακηρύχθηκε ΠΟΠ.
Αναφορικά με τη διώρυγα Κορίνθου, ο κ. Γρηγοριάδης γνωστοποίησε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει εκ νέου με αρκετές μάλιστα αναβαθμίσεις, όπως το ηλεκτρονικό ticketing. Σημείωσε δε ότι πρόθεση του Υπερταμείου είναι η αναβάθμιση του χώρου σε τουριστικό αξιοθέατο με τη συνεργασία των τοπικών Αρχών.
Επίσης, ο κ. Δημητριάδης τόνισε ότι περιμένει νομοθετική παρέμβαση απ’ την κυβέρνηση, προκειμένου τελικά η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ να επανενταχθούν στο χαρτοφυλάκιο συμμετοχών του Υπερταμείου παρά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ. Μάλιστα, τόνισε πως στους υπολογισμούς του τριετούς σχεδίου του Υπερταμείου έχουν συνυπολογιστεί τα μεγέθη των δύο εταιρειών.
Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, δεν προβλέπονται αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του Υπερταμείου, ενώ διευκρίνισε πως στο στρατηγικό σχέδιο του Υπερταμείου υπολογίζονται τα μεγέθη των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, οι οποίες όμως με απόφαση του ΣτΕ θα επιστρέψουν κάποια στιγμή στον άμεσο έλεγχο του υπουργείου οικονομικών.
Επίσης, η διοίκηση του Υπερταμείου παρουσίασε τους τρεις «mega» δείκτες απόδοσης για το 2024 που είναι συνδεδεμένοι με την οικονομία, το περιβάλλον και τους πολίτες. Για την οικονομία στόχος είναι η αύξηση της καθαρής αξίας των περιουσιακών στοιχείων κατά 15%, για το περιβάλλον η μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 15% και για τους πολίτες η αύξηση της εμπιστοσύνης κατά 40% με τιμές βάσης το 2021.
Όπως υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δημητριάδης για τον νέο ρόλο του Οργανισμού «το Υπερταμείο στοχεύει στο να ωφεληθούν οι μελλοντικές γενιές μέσω των σημερινών πρωτοβουλιών. Επενδύουμε στην ευημερία της Ελλάδος μακροπρόθεσμα, δημιουργώντας αξία εξίσου για την οικονομία, το περιβάλλον και τους πολίτες».
Ένα από τα έργα που δρομολογεί αυτή την περίοδο η διοίκηση του Υπερταμείου είναι το πιλοτικό πρόγραμμα καταγραφής και αποτίμησης της αξίας 1.000 ακινήτων της ΕΤΑΔ με το σχετικό διαγωνισμό να ξεκινά μέσα στο 2022 και θα αποτελέσει την βάση για το σημαντικό έργο καταγραφής και αποτίμησης της ακίνητης περιουσίας τόσο της ΕΤΑΔ αλλά και των υπόλοιπων θυγατρικών του.
Υπολογίζεται ότι τα ακίνητα αυτά φθάνουν περίπου τα 77.000, εκ των οποίων τα 70.000 είναι μόνο η ΕΤΑΔ, δεύτερος μεγαλύτερος κάτοχος ακινήτων είναι η ΓΑΙΑΟΣΕ. Η δεύτερη φάση αποτίμησης θα ξεκινήσει το 2023 και αφορά στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας με το Υπερταμείο να αισιοδοξεί ότι η διαδικασία, που θα γίνει μέσω του ιδιωτικού τομέα, θα προχωρήσει γρήγορα, ώστε ως το τέλος της τριετίας να είναι πλήρως καταγεγραμμένα και αποτιμημένα το σύνολο των ακινήτων, για να κατηγοριοποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν αναλόγως.
Το Υπερταμείο ιδρύθηκε το 2016 με στόχο τον εκσυγχρονισμό των δημοσίων επιχειρήσεων και τη μεγιστοποίηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας με μοναδικό μέτοχο το ελληνικό δημόσιο. Μεταξύ των θυγατρικών είναι το ΤΑΙΠΕΔ, η ΕΤΑΔ, η ΔΕΗ, τα ΕΛΤΑ, οι δημόσιες συγκοινωνίες, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, η συμμετοχή στο Ελ. Βενιζέλος, τα 23 περιφερειακά αεροδρόμια κ.α. Η αξία των υπό διαχείριση assets ανέρχεται σε 6 δις. ευρώ και στις θυγατρικές απασχολούνται 31.000 εργαζόμενοι.
Στην παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου δημοσιοποιήθηκε ότι καταργείται η μέχρι τώρα επίσημη ονομασία του Υπερταμείου που ήταν: Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) και παραμένει ως επίσημη ονομασία το ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ, με την επεξήγηση: Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο. Στα αγγλικά η ονομασία είναι GROWTHFUND, The National Fund of Greece. Αντίστοιχα, υιοθετήθηκε ως νέο URL του Υπερταμείου το growthfund.gr