Εκτενείς αναφορές στην Ελλάδα κάνει o ολλανδός υπουργός Οικονομικών J. Dijsselbloem σε ενημερωτική επιστολή του προς το ολλανδικό Κοινοβούλιο, στο οποίο παρατίθενται οι θέσεις της ολλανδικής κυβέρνησης έναντι των θεμάτων που θα εξετάσει το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Ο κ. Dijsselbloem αναφέρει ότι οι θεσμοί θα ενημερώσουν το Eurogroup για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και στη συνέχεια είναι πιθανό να συζητηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που είχαν συμφωνηθεί στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Απαντώντας σε ερώτηση ολλανδών βουλευτών για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, ο J. Dijsselbloem κάνει αναλυτική αναφορά στην ίδρυση του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, την πώληση του ΟΛΠ, την έναρξη της διαδικασίας πώλησης της Εγνατίας οδού και τέλος την έγκριση από την ελληνική Βουλή της πώλησης του Ελληνικού, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα» για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης. Ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών υπενθυμίζει επίσης την έκθεση προόδου για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, όπου η Επιτροπή έκανε λόγο για «αξιοσημείωτη πρόοδο» που έχει επιτευχθεί στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων.
Στη συνέχεια ο J. Dijsselbloem παρατηρεί ότι με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης «άνοιξε ο δρόμος για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», τα οποία και απαριθμεί αναλυτικά. Ο ολλανδός πολιτικός αναφέρει ότι η κυβέρνησή του «υποστηρίζει» την εφαρμογή των εν λόγω μέτρων σε συνέχεια και των ρυθμίσεων που είχαν συμφωνηθεί στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Αναφορά κάνει ο επικεφαλής του Eurogroup και στα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, παραπέμποντας στην κοινή δήλωση που συμφωνήθηκε, η οποία κάνει λόγο για «ενδεχόμενη εφαρμογή των μέτρων αυτών με την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018». Όπως ειδικότερα σημειώνει, τα μέτρα αυτά θα τεθούν επί τάπητος μόνον εάν οι θεσμοί προχωρήσουν σε μια θετική αποτίμηση της πορείας του προγράμματος και εφόσον από την μελέτη βιωσιμότητας του χρέους προκύπτει ότι είναι αναγκαία η λήψη περαιτέρω μέτρων προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Επισημαίνεται επίσης ότι οι προβλέψεις για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους εμπεριέχουν αβεβαιότητα και για τον λόγο αυτό συμφωνήθηκε στο Eurogroup η σύσταση ενός μηχανισμού ο οποίος μπορεί να ενεργοποιηθεί με την λήξη του προγράμματος προκειμένου να παρασχεθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις μακροπρόθεσμα σε περίπτωση που υλοποιηθεί ένα χειρότερο σενάριο σε σχέση με αυτό που είχε αρχικά προβλεφθεί. Όπως ειδικότερα εξηγεί, το Eurogroup θα εξετάσει το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του μηχανισμού σε περίπτωση που κριθεί ότι επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι αναγκαία προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για την βιωσιμότητα του χρέους και υπό τον όρο ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Σχετικά τέλος με την συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο J. Dijsselbloem σημειώνει ότι η λήψη απόφασης από την πλευρά του ΔΝΤ ενδεχομένως συνδέεται και με την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των ρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στην δήλωση της 24ης Μαΐου. «Η ολλανδική κυβέρνηση βλέπει θετικά μια τέτοια συγκεκριμενοποίηση ενόσω όμως αυτή δεν υπερβαίνει όσα συμφωνήθηκαν στην κοινή αυτή δήλωση, καταλήγει ο ολλανδός πολιτικός.