Υπέρ της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός είναι (για ακόμη μια φορά) η ετυμηγορία του Συμβουλίου της Επικρατείας καθώς οριστικά άκυρη κρίθηκε η απόφαση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη, που τον περασμένο Αύγουστο είχε ανακαλέσει τις άδειες για τις εργασίες της εταιρείας σε Σκουριές και Ολυμπιάδα.
Παρ'' ότι από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός κρατείται σιγήν ισχύος, καθώς τονίζουν ότι «δεν έχουμε δει τις επίσημες αποφάσεις», η ετυμηγορία του ΣτΕ δικαιώνει την εταιρεία και όχι την απόφαση του υπουργού.
Με την απόφαση 217 /2016 η Ολομελεία του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε δεκτή την αίτηση της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, ακυρώνοντας την απόφαση ΔΜΕΒΟ/Α/Φ.7.49.13/177642/1854/ από τις 19 Αυγούστου του 2015 του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Έτσι, το σίριαλ συνεχίζεται, σε μια χώρα που οι αποφάσεις για την πορεία των επενδύσεων λαμβάνονται από υπουργούς που έρχονται και παρέρχονται – με ό,τι συνεπάγεται αυτό – παρ'' ότι όλα τα τεχνικά εξειδικευμένα κλιμάκια αλλά και τα δικαστήρια έχουν αποφανθεί για την κανονικότητα της εν λόγω επένδυσης.
Το liberal επικοινώνησε με κορυφαία στελέχη της Ελληνικός Χρυσός τα οποία όμως - σ'' αυτή τη φάση - δεν θέλουν να κάνουν κανένα σχόλιο, πριν διαβάσουν αναλυτικά όλο το σκεπτικό των αποφάσεων του ΣτΕ, που σημειωτέον περιλαμβάνει και πολλά άλλα επιμέρους θέματα.
Χοντρικά, το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ είναι ότι δεν έπρεπε να σταματήσουν οι εργασίες σε Σκουριές και Ολυμπιάδα επειδή η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός πραγματοποίησε τις εξειδικευμένες πειραματικές δοκιμές στις εγκαταστάσεις Outotec της Φινλανδίας (όπου είχε μεταφερθεί όλο το μείγμα των εξορύξεων της Χαλκιδικής) και όχι επί τόπου στο χώρο των μεταλλείων.
Θυμίζουμε ότι η πλευρά του υπουργείου περιβάλλοντος τον περασμένο Αύγουστο άσκησε... βέτο ακριβώς σε αυτό, ότι δηλαδή οι πειραματικές δοκιμές έπρεπε να λάβουν χώρα στον τόπο εξόρυξης.
Όμως, η απόφαση του ΣτΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «μόνο το γεγονός ότι οι δοκιμές δεν διενεργήθηκαν επιτόπου, ανεξαρτήτως του εάν αυτό ήταν εφικτό, δεν αρκεί για να στηρίξει την απόρριψη των διενεργηθεισών σε εξειδικευμένο εργαστήριο δοκιμών σε ημιβιομηχανική μονάδα με μεταλλεύματα που είτε έχουν παραχθεί επιτόπου… είτε έχουν αποδεδειγμένα παρόμοια ορυκτολογική και χημική σύσταση με τα τοπικά …».
Άλλωστε, η εταιρεία στα εξειδικευμένα εργαστήρια της Outotec της Φινλανδίας είχε μεταφέρει – όπως προαναφέρθηκε – όλες τις πρώτες ύλες από το... ελληνικό έδαφος για να γίνει το «σκανάρισμα» και το... χτένισμα καταλληλότητας.
Τι απαντά, σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Περιβάλλοντος
Σε ανακοίνωσή του το βράδυ της Τετάρτης το υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με την απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ σημειώνοντας τα εξής:
«Με την υπ' αριθ. 217/2016 απόφασή της, η Ολομέλεια του ΣτΕ ακύρωσε τις πράξεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί ανάκλησης των τεχνικών μελετών για τα υποέργα «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Σκουριών» και «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας», λόγω μη εκπλήρωσης του όρου αυτών περί εκτέλεσης επιτόπιων ημιοβιομηχανικών δοκιμών της μεθόδου ακαριαίας τήξης (Flash Smelting) «επί τόπου του έργου».
Με τη σημερινή απόφασή της, η Ολομέλεια του ΣτΕ δεν εξέτασε εκ νέου επί της ουσίας το ζήτημα της προσήκουσας ή μη εκπλήρωσης του όρου περί επιτόπιας ημιβιομηχανικής δοκιμής, αλλά θεώρησε ότι δεσμεύεται από τις σχετικές κρίσεις της υπ' αριθ. 3191/2015 απόφασης του Ε' Τμήματος με την οποία είχε ακυρωθεί η από 28..4.2015 απόφαση του τότε υπουργού και είχε αναπεμφθεί η υπόθεση στη Διοίκηση για νέα κρίση.
Το υπουργείο, σεβόμενο πάντοτε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, θα μελετήσει το σκεπτικό και της νέας απόφασης και θα κινηθεί αυστηρά με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων και των εργαζομένων στο έργο και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Ήταν άλλωστε αυτοί οι γνώμονες που υπαγόρευσαν όλες τις μέχρι σήμερα ενέργειές του σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση».
Απ. Σκουμπούρης