Του Γιώργου Φιντικάκη
Τη σημασία που αποδίδουν στη γρήγορη λειτουργία του υπερ-Ταμείου φρόντισαν να αναδείξουν χθες ακόμη μια φορά οι δανειστές, η προσοχή των οποίων είναι μονίμως στραμμένη πάνω σε αυτό.
Ακριβώς μετά την αναφορά για την ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων στα εργασιακά, η ανακοίνωση του χθεσινού Eurogroup αφιερώνει μια ολόκληρη παράγραφο στο προσφιλές θέμα του Βερολίνου.
"Το Eurogroup υπενθυμίζει ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας πρέπει να έχουν προσληφθεί έως το τέλος Ιανουαρίου, προκειμένου το Ταμείο να τεθεί σε πλήρη λειτουργία", αναφέρει χαρακτηριστικά.
"Τρέξτε" είναι το μήνυμα με άλλα λόγια. Λογικό, αφού για το Βερολίνο το υπερ-Ταμείο είναι κάτι σαν το "Ιερό Δισκοπότηρο" του 3ου Μνημονίου, το πιο κομβικό από τα συστατικά του στοιχεία, το κλειδί δίχως το οποίο δεν ξεκλειδώνουν τα δάνεια του ESM, αφού τα έσοδα από την (πώληση) της κρατικής περιουσίας λειτουργούν ως το collateral γι' αυτά.
Που βρισκόμαστε
Που βρίσκεται όμως στα αλήθεια η σύσταση του Ταμείου; Διαβάζοντας την ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, μαθαίνουμε ότι πρόσφατα επελέγη από το Εποπτικό Συμβούλιο του υπερ-Ταμείου η εταιρεία Stanton Chase International ως σύμβουλος για την αναζήτηση και στελέχωση του διοικητικού του συμβουλίου και κυρίως του διευθύνοντος συμβούλου και του δεύτερου εκτελεστικού μέλους.
Το περιθώριο για να παραδώσει την πρότασή της είναι εντός εξήντα ημερών, χρονοδιάγραμμα που συμπίπτει με το τέλος Ιανουαρίου όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Eurogroup. Τόσο ο μάνατζερ, όσο και το εκτελεστικό μέλος (το Δ.Σ. του Ταμείου θα αποτελείται από δύο εκτελεστικά μέλη, και από το πολύ πέντε μη εκτελεστικά), θα επιλεγούν από μια short list υποψηφίων, κάποιους εκ των οποίων θα προτείνουν οι δανειστές και κάποιους η κυβέρνηση.
Στεγάζεται… προσωρινά στην οδό Βουλής
Όχι, τα παραπάνω δεν σημαίνουν υποχρεωτικά ότι τα πράγματα κινούνται με ταχείς ρυθμούς. Καλά-καλά το υπερ-Ταμείο δεν έχει βρει ακόμη έδρα, ενδεικτικό είναι ότι στεγάζεται προσωρινά σε κτίριο στην οδό Βουλής.
Έπειτα εκκρεμούν μια σειρά διαδικαστικών θεμάτων για τη σύστασή του, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει μεταβιβαστεί καμία από τις ΔΕΚΟ που προγραμματίζεται να ενταχθούν υπό την ομπρέλα της Εταιρείας Δημόσιων Συμμετοχών, μια εκ των θυγατρικών του.
Η επίδοσή μας δεν είναι η καλύτερη. Εξ ου και το μήνυμα που στέλνουν οι πιστωτές "επισπεύσατε τη διαδικασία στελέχωσής του" προκειμένου ο φορέας να είναι έτοιμος ως το τέλος Ιανουαρίου.
Ξέρουν, άλλωστε, οι πιστωτές αυτό που ξέρουμε κι εμείς. Το γενικότερο θέμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας δεν είναι πολιτικά ανώδυνο, γι' αυτό και φροντίζουν να υπενθυμίζουν με κάθε ευκαιρία στη κυβέρνηση τις δεσμεύσεις της, προκειμένου να μην επαναληφθεί ό,τι συνέβη με τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου.
Με βάση την αρχική συμφωνία, κυβέρνηση και δανειστές έπρεπε να τα έχουν βρει στα ονόματα του Εποπτικού έως τον περασμένο Ιούνιο, χρειάστηκε ωστόσο να φτάσουμε στον Σεπτέμβριο προκειμένου αυτό να συμβεί.
Σαν copy-paste λοιπόν από ανακοινώσεις προηγούμενων Eurogroup, έτσι και η χθεσινή μνημονεύει ένα από τα σημαντικότερα θέματα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση. Αν και πιο εύκολα διαχειρίσιμο συγκριτικά με τα δύσκολα μέτρα που πρέπει να λάβει, εντούτοις το μήνυμα είναι προφανές. Οι δανειστές δεν θα κάνουν την παραμικρή υπαναχώρηση σε θέματα Ταμείου.
Αυτός είναι και ο λόγος που στο Μαξίμου έχουν συνειδητοποιήσει ότι το Ταμείο αποτελεί ένα από τα εισιτήρια για να παραμείνουν στην εξουσία, αφού πρέπει να υλοποιήσουν τα όσα υπέγραψαν. Συνεργάτες δε του Πρωθυπουργού δεν παύουν να υπενθυμίζουν ότι συνιστά την κορυφαία πολιτική απόφαση του Αλέξη Τσίπρα το καλοκαίρι του 2015.