Ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Αιγύπτιος Υπουργός Πετρελαίου Τάρεκ Ελ Μόλα υπέγραψαν τη διακρατική συμφωνία για τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο.
Όπως μετέδωσε το philenews.com, η συμφωνία χαρακτηρίστηκε ορόσημο για την ανάπτυξη του φυσικού αερίου της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου, τόσο από τους δύο Υπουργούς όσο και από την Εκπρόσωπο της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Anne-Charlotte Bournoville.
Στην ομιλία του κατά την τελετή ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε πως η συμφωνία έχει ως στόχο να προωθήσει τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Αίγυπτο, διασφαλίζοντας την έγκαιρη και ασφαλή ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία απευθείας υποθαλάσσιου αγωγού δια μέσω των αντίστοιχων ΑΟΖ.
Για το σκοπό αυτό, είπε, θα συσταθεί εντός των επομένων 30 ημερών, Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης, αποτελούμενη από εκπροσώπους των Υπουργείων Ενέργειας και των ρυθμιστικών αρχών των δύο χωρών.
«Η σημερινή υπογραφή αποτελεί σημαντικό ορόσημο, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Συνιστά για τη χώρα μας ένα ακόμα κρίσιμο βήμα προς τον στόχο της αποτελεσματικής εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου πλούτου στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) – συγκεκριμένα αέριο από το «Αφροδίτη» – προς όφελος όλων των Κυπρίων», ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης. Είπε επίσης ότι ενισχύει τις κοινές προσπάθειες των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου για δημιουργία των συνεργιών που απαιτούνται για την προσέλκυση επενδύσεων σε υποδομές παραγωγής και μεταφοράς υδρογονανθράκων, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων.
Ο κ. Λακκοτρύπης εξέφρασε την πεποίθηση, ότι ο απευθείας υποθαλάσσιος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου που θα διασχίζει τις ΑΟΖ της Κύπρου και της Αιγύπτου, θα είναι επωφελής για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
«Εντέλει, μέσω επανεξαγωγών αερίου από το «Αφροδίτη» με τη μορφή LNG, ο αγωγός θα καταστήσει δυνατή τη μεταφορά στην ΕΕ των πρώτων ποσοτήτων φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο, συμβάλλοντας έτσι στην επιδιωκόμενη, από την Ένωση, ασφάλεια του ενεργειακού της εφοδιασμού και διαφοροποίηση των ενεργειακών της πηγών και διαδρομών», είπε.
Πρόσθεσε ότι η Διακυβερνητική Συμφωνία για τον αγωγό, είναι η πρώτη του είδους της στην περιοχή, επιβεβαιώνοντας, γι' ακόμα μια φορά, τους παραδοσιακά στενούς δεσμούς μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου.
Οι πολιτικές αντιδράσεις
«Ορόσημο η σημερινή μέρα για την Κύπρο, αλλά και την ΕΕ, με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο», τόνισε σε ανάρτησή του στο twitter ο Πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης.
Ο ΔΗΣΥ επισημαίνει ως σημαντικό το γεγονός ότι η συμφωνία και ο προτεινόμενος αγωγός τυγχάνουν της πλήρους στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανακοίνωση του κόμματος αναφέρει ότι, μέσω επανεξαγωγών αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη», ο αγωγός θα καταστήσει δυνατή τη μεταφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση των πρώτων ποσοτήτων φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο, συμβάλλοντας στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της και στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της και διαδρομών.
Θετικό βήμα και καλή εξέλιξη χαρακτηρίζει το ΑΚΕΛ την υπογραφή του θεσμικού πλαισίου για τη δημιουργία αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου στην Αίγυπτο.
Ωστόσο, ανακοίνωση του κόμματος υποστηρίζει ότι «αργεί η κατασκευή του αγωγού, αφού πρέπει να προηγηθούν πολλά μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας κατασκευής του».
Κατ'' αρχάς, προσθέτει, πρέπει να συμφωνηθεί με την κοινοπραξία που έχει τα δικαιώματα στο οικόπεδο 12 και το σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος, να εξευρεθούν οι αγοραστές και να γίνουν όλες οι απαραίτητες συμφωνίες με τις εταιρείες. Το πλέον όμως σημαντικό, αναφέρει το ΑΚΕΛ, είναι «να επιλυθούν σοβαρές εκκρεμότητες, όπως η συμφωνία συνεκμετάλλευσης με το Ισραήλ και οι απαιτήσεις της κοινοπραξίας για σοβαρές αλλαγές στο συμβόλαιο κατανομής των πιθανών κερδών από την πώληση του φυσικού αερίου».
Θετική εξέλιξη για τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, χαρακτηρίζει το ΔΗΚΟ την υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αιγύπτου.
Σε ανακοίνωσή του, το ΔΗΚΟ σημειώνει ότι το ίδιο την είχε αναδείξει, στηρίξει και προτείνει εδώ και περίπου τρία χρόνια ως τη μοναδική εμπορική διέξοδο για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. «Δυστυχώς», καταλήγει, «η συμφωνία αυτή υπογράφηκε με καθυστέρηση σχεδόν τριάμισι ετών».
Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της αναφέρει, ότι η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας είναι προς την ορθή κατεύθυνση για την εκμετάλλευση και αξιοποίησή του φυσικού αερίου.
Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη ολοκλήρωσης του σχεδιασμού για την κατασκευή του αγωγού της Ανατολικής Μεσογείου (East Med) που, όπως σημειώνει, «πρέπει να αποτελέσει στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης». Η ΕΔΕΚ εκφράζει την εκτίμηση ότι «η επιλογή αυτή είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ