Η χειρότερη του αναμενομένου ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο οδηγεί τους αναλυτές της Τράπεζας της Ελλάδος σε αναθεώρηση προβλέψεων. Η κεντρική τράπεζα βλέπει για φέτος ύφεση 7,5% στο βασικό σενάριο, έναντι 5,8%, διατηρώντας αμετάβλητη την πρόβλεψη για 9,4%, στο αρνητικό.
Στην νομισματική έκθεση του Ιουνίου, η Τράπεζα της Ελλάδος προέβλεπε ύφεση στο βασικό σενάριο 5,8%, ωστόσο η χειρότερη του αναμενομένου επίδοση στο β’ τρίμηνο την οδηγεί σε αναθεώρηση. Τόσο ως προς τις εκτιμήσεις της για το γ' τρίμηνο, όσο και για το σύνολο του έτους 2020.
Βεβαίως ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, όταν είχε ανακοινώσει τα παραπάνω αρχικά μεγέθη, κατά την ακρόασή του στην Ελληνική Βουλή, είχε επισημάνει ότι είναι παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε πρόβλεψη χωρίς η ανθρωπότητα να έχει επινοήσει το εμβόλιο ή το φάρμακο για τον κορoνοϊό. «Μόνο σενάρια μπορούμε να κάνουμε», είχε πει τότε στη Βουλή.
Τώρα, μετά και την ανακοίνωση των στοιχείων για το β’ τρίμηνο, όπου η ύφεση ανήλθε σε 15,2% στο β’ τρίμηνο, πηγές προσκείμενες στην ΤτΕ σημειώνουν ότι το βασικό σενάριο για την ύφεση στη χώρα μας μετακινείται προς τα πάνω. Και οι εκτιμήσεις διαμορφώνονται μεταξύ του 7,5% και του 9,4%.
Κλειδί στην αναθεώρηση επι τα χείρω αποτελεί η αυξημένη ύφεση του β’ τριμήνου. Η τελευταία αρχικά είχε εκτιμηθεί στο 13,8%, αλλά κινήθηκε 140 μονάδες βάσης υψηλότερα. Επίσης η μη ανακοπή της έντασης των κρουσμάτων και η διαρκής εφαρμογή μέτρων περιορισμού της κίνησης η οποία έπληξε σημαντικά την τουριστική κίνηση, οδηγεί σε αναθεώρηση της κυβερνητικής εκτίμησης στο 8%, αντί για 6% των αρχικών εκτιμήσεων.
Τα έσοδα από τον τουρισμό πλέον δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3,5 δισ. ευρώ, με δεδομένο ότι μέχρι και τους πρώτους 8 μήνες του έτους διαμορφώθηκαν γύρω στα 3 δισ. ευρώ. Σημειωτέον ότι όλη την περυσινή χρονιά είχαν ανέλθει σε 18,2 δισ. ευρώ, Αν μάλιστα δεν υπήρχε ο εσωτερικός τουρισμός, ο οποίος παρουσίασε ικανοποιητική δυναμική, τότε τα πράγματα μπορεί να ήταν χειρότερα.
Οι αναλυτές της ΤτΕ εκτιμούν ότι, παρόλο που το γ’ τρίμηνο δεν έληξε, η κατανάλωση υποχώρησε. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 80% των καταστημάτων είδαν μείωση πωλήσεων στις θερινές εκπτώσεις, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΣΕΕ. Επίσης η βουτιά στην κατανάλωση επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι αυξάνεται κατακόρυφα η αποταμίευση. Από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα έχει διευρυνθεί κατά 8 δισ. ευρώ και με αυτόν τον τυθμό, εκτιμήσεις μιλούν για ακόμη και 12 δισ. ευρώ ως τα τέλη του έτους.
Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλει το γεγονός ότι φορολογικές και άλλες ασφαλιστικές οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων, λόγω της πανδημίας, μετατίθενται 1-2 μήνες πίσω, αν όχι και περισσότερο για επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία (τουριστικές, μεταφορικές κ.λπ.). Έτσι ένα μεγάλο μέρος της προσθήκης τραπεζικών καταθέσεων προέρχονται από τα διαθέσιμα του Δημοσίου που διαρκώς συρρικνώνονται.
Πάντως ένα μέρος εξ’ αυτών των επιπλέον τραπεζικών διαθεσίμων, περίπου τα 3 δισ ευρώ, είναι καθαρές νέες προσθήκες διαθεσίμων ιδιωτών, που προέρχονται είτε από την αποταμίευση, είτε από τα ποσά σε θυρίδες. Σημειώνεται ότι λίγο πριν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην διακυβέρνηση (Νοέμβριος 2014-Ιανουάριος 2015) είχε μεσολαβήσει ένα μίνι bank run, καθώς βγήκαν από το τραπεζικό σύστημα πάνω από 20 δισ. ευρώ.
Από το παραπάνω ποσό, το 50% εκτιμάται ότι τοποθετήθηκε σε θυρίδες και σεντούκια. Είναι γνωστή άλλωστε η υπόθεση (υποψηφίου) βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν τις εκλογές του Γενάρη του 2015, ο οποίος είχε κρύψει 10.000 ευρώ στον απορροφητήρα της κουζίνας και τα οποία τελικά εκλάπησαν μετά από διάρρηξη της οικίας του.
Πάντως οι νέες εκτιμήσεις της ΤτΕ για την ύφεση στη χώρα μας κατά το 2020, δεν έχουν κοινοποιηθεί ακόμη στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Αυτό συμβαίνει επειδή η κεντρική τράπεζα της χώρας αναμένει τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Θεσσαλονίκη το ερχόμενο Σαββατοκυριακο. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξαγγείλει νέα μέτρα ύψους 2,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2020-2021.