Του Απόστολου Σκουμπούρη
Την ικανοποίησή της για την ολοκλήρωση της έκδοσης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας των αδειών ρουτίνας που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα για το έργο της Ολυμπιάδας εκφράζει με ανακοίνωσή της η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός. Πρόκειται για την απόφαση που «απαντά» στα λεγόμενα του διευθύνοντος συμβούλου της Eldorado Gold, Paul Wright που τον περασμένο Ιανουάριο είχε πει σε επίσημη συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, «θα περιμένουμε έως τέλος Μαρτίου».
Είναι μια απόφαση που – παρ' ότι θεωρητικά… ρουτίνας – έφτασε να θεωρείται σημαντική, μετά τα όσα έχουν εξελιχθεί στο θέμα των αδειών για την επένδυση της καναδικής εταιρείας στη Χαλκιδική.
Πηγές της Ελληνικός Χρυσός αναφέρουν στο liberal.gr ότι «φτάσαμε να πανηγυρίζουμε για το αυτονόητο, για το αν ο ήλιος θα ανατείλει και αύριο. Αυτή είναι η κατάσταση με τα όσα συμβαίνουν γύρω από το “κρυφτούλι” με τις άδειες της επένδυσής μας, που είναι καθ' όλα νόμιμη, εδώ και πολλά χρόνια».
Πάντως, οι ίδιες πηγές της Ελληνικός Χρυσός παραδέχονται ότι μετά και από αυτή την εξέλιξη, «κάτι δείχνει να κινείται σε ότι αφορά το πώς βλέπει η κυβέρνηση τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Ίσως είναι μια αρχή για κάτι καλύτερο στη συνέχεια», σημειώνει το ίδιο στέλεχος στο liberal.gr.
Όπως σημειώνει σε σημερινή ανακοίνωσή της η Ελληνικός Χρυσός, «σύμφωνα με τις δημόσιες δεσμεύσεις της εταιρείας μας, το έργο μπορεί πλέον να συνεχιστεί κανονικά, έτσι ώστε από το πρώτο τρίμηνο του 2017, το μετάλλευμα (385.000 τόνων περίπου ετησίως) που θα παράγεται από το συγκεκριμένο μεταλλείο να κατεργάζεται στο ανακατασκευασμένο εργοστάσιο της Ολυμπιάδας.
Η «Ελληνικός Χρυσός» διαβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την αταλάντευτη προσήλωσή της στη συνέχιση και την ολοκλήρωση της επένδυσης στη Χαλκιδική», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Πρόκειται για μια σειρά από τις άδειες… ρουτίνας όπως τις ονομάζει η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, η οποία έχει δικαιωθεί σχεδόν απ' όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και απ' όλους τους άλλους φορείς, αλλά τους τελευταίους μήνες και δη από το καλοκαίρι του 2015 και μετά, αντιμετώπισε – εκτός προγράμματος θέματα – με την ελληνική κυβέρνηση.
Η συγκεκριμένη άδεια αφορά τη διαδικασία εξοπλισμού εσωτερικά του ορυχείου στο εργοστάσιο της Ολυμπιάδας, ώστε να ετοιμαστεί πλήρως το εργοτάξιο από κάθε άποψη σ' όλη τη λειτουργικότητά του, ώστε να μπορεί από το πρώτο τρίμηνο του 2017 να παράξει το μετάλλευμα.
Αφορά την εγκατάσταση σύνθετου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού που δίνει τη δυνατότητα εύρυθμης και λειτουργικής ανασκαφής και μεταφοράς του μεταλλεύματος, συνολικού προϋπολογισμού 36,5 εκατ. ευρώ.
Η άδεια όπως γίνεται αντιληπτό περιέχει εξαιρετικά αυστηρούς οικονομοτεχνικούς και περιβαλλοντικούς όρους, οι οποίοι αν δεν τηρηθούν τότε αυτομάτων μπορεί να ανασταλεί.
Πρόκειται για εργοστάσιο όπου απασχολούνται περίπου 600 εργαζόμενοι, ενώ τα μεταλλεύματα που «δίνει» είναι συμπύκνωμα μολύβδου, ψευδαργύρου και χρυσοφόρου πυρίτη.