Με αργά αλλά σταθερά βήματα προχωράει η Εκκλησία στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της. Ένα από τα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή έγινε, χθες, οπότε δημοσιεύθηκε ο κανονισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για την αξιοποίηση, μέσω πώλησης, ενοικίασης και παραχώρησης της ακίνητης περιουσίας της. Και πριν από μερικούς μήνες, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ολοκλήρωσε τη διαβούλευση για το διαγωνισμό που προετοιμάζει με αντικείμενο τη διοικητική και γεωχωρική τεκμηρίωση εκκλησιαστικών ακινήτων που τηρούνται στο υποσύστημα διαχείρισης εκκλησιαστικής ακίνητης περιουσίας (ΔΕΑΠ) της. Η περιουσία της Εκκλησίας δεν είναι ατελείωτη, όπως επέμενε να υποστηρίζει επί των ημερών του ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σίγουρα αξιοποιείται πλημμελώς. Χωρίς αμφισβήτηση η εκμετάλλευσή της όχι μόνο θα απέφερε επιπλέον έσοδα στην Εκκλησία, αλλά και θα ενίσχυε περαιτέρω την κοινωνική και ανθρωπιστική δράση της.
Για παράδειγμα τα 83 στρέμματα στη Βουλιαγμένη ή τα 1.200 στρέμματα της Φασκομηλιάς, που βρίσκονται στην παραθαλάσσια περιοχή από τη λίμνη της Βουλιαγμένης έως τη Βάρκιζα, αποτελούν «φιλέτα» που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν υψηλές αποδόσεις στους επενδυτές. Η Αττική Ριβιέρα αποτελεί το «χρυσό χαρτί» της αγοράς ακινήτων και δεν είναι τυχαίο ότι ούτε η ανέγερση νέων συγκροτημάτων κατοικιών ούτε οι τιμές υποχώρησαν λόγω της πανδημίας.
Το αργή πορεία του κτηματολογίου δεν υπήρξε ποτέ σύμμαχος στα σχέδια αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας. Πόσο, μάλλον, όταν ορισμένα από τα ακίνητά της μπορεί να έχουν και 100 διαφορετικούς ιδιοκτήτες, αριθμός που δεν είναι υπερβολικός, εάν ληφθεί υπόψη ότι μία ιδιοκτησία μπορεί να ανήκει σε μία ή περισσότερες από τις 82 Μητροπόλεις, την Αρχιεπισκοπή, μοναστήρια ή ενορίες.
Αυτά είναι σε γνώση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η οποία δρομολογεί διαγωνισμό ύψους 2,34 εκατ. ευρώ, με αντικείμενο την πληρέστερη καταγραφή 11.300 ακινήτων από το σύνολο των 13.300 τα οποία έχουν καταχωρηθεί στο υποσύστημα διαχείρισης εκκλησιαστικής ακίνητης περιουσίας. Εκτιμάται ότι ο διαγωνισμός αυτός δεν θα αργήσει, καθώς μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο ολοκληρώθηκε η σχετική διαβούλευση. Ενδεικτικό όμως, του χάους που επικρατεί είναι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1,5 εκατομμύρια σκαναρισμένες σελίδες που βρίσκονται στη βάση δεδομένων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, οι οποίες αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα ακίνητα. Αποστολή του αναδόχου του έργου είναι το «ξεσκαρτάρισμα» της βάσης αυτής δεδομένων, καθώς οι σελίδες αυτές ψηφιοποιήθηκαν στο πλαίσιο προηγούμενων συγχρηματοδοτούμενων δράσεων, χωρίς ωστόσο να έχουν υποστεί περαιτέρω τεκμηρίωση. Βάσει του χρονοδιαγράμματος, εκτιμάται ότι απαιτούνται δύο χρόνια μέχρι ο ανάδοχος να ολοκληρώσει το έργο του.
Η αξιοποίηση
Πάντως, ο κανονισμός της Ιερά Συνόδου δημιουργεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για την εκμετάλλευση των ακινήτων της, το οποίο θα χαρακτηριζόταν φιλικό προς τους επενδυτές. Τα βασικά σημεία του κανονισμού περιλαμβάνουν τους όρους βάσει των οποίων πραγματοποιούνται οι διαγωνισμοί. Για παράδειγμα, ενδεικτικό της πρόθεσης της Εκκλησίας να επιταχύνει την υλοποίηση του εγχειρήματος είναι το γεγονός ότι όταν ένας διαγωνισμός εκμίσθωσης, δεν συγκεντρώνει ενδιαφέρον, επαναπροκηρύσσεται σε αξία 10% χαμηλότερη, συγκριτικά με την τιμή εκκίνησης. Εάν ούτε αυτή τη φορά δεν υπάρξει ενδιαφερόμενος, τότε προβλέπεται η απευθείας-δίχως διαγωνισμό-σύναψη σύμβασης μίσθωσης.
Επίσης, όταν η ενοικίαση ενός ακινήτου αποφέρει ετήσια έσοδα έως 12.000 ευρώ, δεν χρειάζεται απαραίτητα να γίνει δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός.
Αντίθετα, η πώληση πραγματοποιείται μέσω δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού, εκτός εάν πραγματοποιείται προς το Δημόσιο, τους ΟΤΑ, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, δημόσιες επιχειρήσεις και άλλα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τα οποία εκπληρώνουν κοινωφελείς και θρησκευτικούς σκοπούς.