Του Κωνσταντίνου Μαριολή
Σημαντικές αντιστάσεις εμφανίζουν τα ελληνικά ομόλογα καθώς μετά το... ακαριαίο sell-off που σημειώθηκε αργά την Πέμπτη και στις αρχικές συναλλαγές της Παρασκευής, οι αγοραστές πήραν και πάλι το πάνω χέρι και τις τελευταίες ώρες οδήγησαν την απόδοση του 10ετούς σε απότομη «βουτιά» και στο επίπεδο του 2,54%.
Αν και θα μπορούσε να πει κανείς ότι μετά από σχεδόν ένα μήνα μεγάλης πτώσης των αποδόσεων και αλλεπάλληλων ιστορικών χαμηλών είναι εύλογο να σημειωθούν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, η έντονη κίνηση, που ξεκίνησε το μεσημέρι της Πέμπτης από το 2,4% και έστειλε την απόδοση του 10ετούς στο 2,74% σήμερα, οφείλεται σε μεμονωμένες κινήσεις και όχι στην επιδείνωση του κλίματος για την Ελλάδα.
Η άμεση επιστροφή, ωστόσο, στο επίπεδο του 2,5% αποδεικνύει ότι η επενδυτική εμπιστοσύνη αποκαθίσταται εξαιτίας του αέρα πολιτικής αλλαγής και του ευνοϊκού περιβάλλοντος στις διεθνείς αγορές που διαμορφώνουν οι υποσχέσεις των κεντρικών τραπεζών για επιπρόσθετα μέτρα ενίσχυσης της ήδη πλεονάζουσας ρευστότητας.
Πιο αναλυτικά, οι Financial Times ανέφεραν ότι ο επενδυτικός οίκος Morningstar ανέστειλε την αξιολόγηση του fund Allegro που «τρέχει» η θυγατρική της Natixis, H2O Asset Management, εξαιτίας του γεγονότος ότι διαθέτει μεγάλη έκθεση σε δύσκολα ρευστοποιήσιμα assets όπως τα ελληνικά ομόλογα. Η είδηση φαίνεται ότι οδήγησε σε αρκετές πωλήσεις ελληνικών και άλλων ομολόγων που θεωρούνται χαμηλής εμπορευσιμότητας και επειδή η αγορά ελληνικών ομολόγων είναι ρηχή είδαμε αυτή την πολύ έντονη ανοδική κίνηση των 13 ποσοστιαίων μονάδων προς το 2,7%.
Ωστόσο, νωρίτερα την Παρασκευή μέσα σε διάστημα μίας ώρας αποκαταστάθηκε η... φυσιολογική ροή των πραγμάτων με την απόδοση του 10ετούς να καταγράφει πτώση άνω των 8 ποσοστιαίων μονάδων και να διαμορφώνεται στο 2,536%. Η απόδοση του 5ετούς ανήλθε έως το 1,761% για να υποχωρήσει στο 1,44%, έχοντας καταγράψει ιστορικό χαμηλό την Πέμπτη στο 1,223%, ενώ το ελληνικό 15ετές ομόλογο επέστρεψε και αυτό κάτω από το 3%.
Αναλυτές σημειώνουν ότι η τάση στα ελληνικά ομόλογα είναι πλέον ξεκάθαρη και η επόμενη φάση τους θα εξαρτηθεί αφενός από το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου και τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης και αφετέρου από τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, την στάση των κεντρικών τραπεζών και τους «χρησμούς» των οίκων αξιολόγησης τον ερχόμενο Αύγουστο. Εντούτοις είναι φυσιολογικό οι ελληνικοί τίτλοι να επηρεάζονται από έκτακτες κινήσεις, πόσω μάλλον όταν υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες για κάποιον κάτοχο ελληνικών ομολόγων.