Δύο βασικές αλλαγές θα γίνουν στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο θα κατατεθεί τον Νοέμβριο στη Βουλή.
Θα είναι όμως τροποποιήσεις που ουσιαστικά θα παρασύρουν όλα τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη: θα ανέβει ο πήχης της ανάπτυξης για το 2022 (που σημαίνει ότι μπορεί να κατέβει οριακά το ποσοστό της πρόβλεψης για το 2023) ενώ είναι πολύ πιθανό να αναθεωρηθεί προς τα πάνω η πρόβλεψη και για τον φετινό πληθωρισμό καθώς το +9% που είναι η τωρινή πρόβλεψη, να αποδειχθεί και μικρό.
Στο οικονομικό επιτελείο θα περιμένουν βέβαια και τα στοιχεία για την μεταβολή των τιμών τον Οκτώβριο καθώς και την εξέλιξη των διεθνών τιμών σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο, όμως αν και τρέχον μήνας κλείσει με διψήφιο ποσοστό άνω του 11%, τότε πολύ δύσκολα θα συγκρατηθεί ο μέσος ετήσιος δείκτης στο 9%.
Και τι δεν θ’ αλλάξει αν επαληθευτούν αυτές οι δύο εκτιμήσεις:
1. Θα αυξηθεί αισθητά η ονομαστική τιμή του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί ακόμη περισσότερο η αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ καθώς με τις αποδόσεις των ομολόγων πάνω από το 5%, δύσκολα θα δρομολογηθεί «καθαρή έξοδος» κάτι που σημαίνει ότι η ονομαστική τιμή του χρέους θα κινηθεί στα 355 δις. ευρώ όπως ακριβώς έχει προγραμματιστεί.
2. Θα πέσει το πρωτογενές έλλειμμα ενδεχομένως και κάτω από το 1,7% του ΑΕΠ. Το οικονομικό επιτελείο είναι πολύ διστακτικό στο να ανακοινώσει επιπλέον μέτρα στήριξης καθώς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί ο χειμώνας που τώρα ξεκινάει. Δεν αποκλείεται βέβαια να γίνουν μικροπαρεμβάσεις των μερικών εκατομμυρίων ευρώ (π.χ διορθώσεις στα εισοδηματικά κριτήρια για την επιταγή ενέργειας στους συνταξιούχους ή μια επιδότηση του πετρελαίου κίνησης αν χρειαστεί αν και προς το παρόν οι τιμές φαίνεται να επανέρχψονται σε πτωτική τροχιά)
3. Θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα φορολογικά έσοδα ειδικά αν δεν επιβεβαιωθούν οι δυσμενείς προβλέψεις για κάμψη της κατανάλωσης μέσα στις γιορτές.
4. Θα διορθωθεί η πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2023 καθώς το 2,1% θα είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί αν αυξηθεί ο παρονομαστής του κλάσματος δηλαδή το ΑΕΠ του 2022.
Το δύσκολο για το οικονομικό επιτελείο θα είναι ότι θα χρειαστεί να συντάξει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού χωρίς να έχει καν εικόνα για την πορεία της οικονομίας στο 3ο τρίμηνο. Τα τελικά στοιχεία θα δοθούν από την ΕΛΣΤΑΤ τον Δεκέμβριο κατόπιν… εορτής.
Έτσι, οι προβλέψεις θα στηριχθούν εν πολλοίς στα στοιχεία από τις ηλεκτρονικές πληρωμές, στις δηλώσεις του ΦΠΑ και φυσικά στα στοιχεία του πληθωρισμού αλλά και των φορολογικών εσόδων που παίζουν καθοριστικό ρόλο. Προς το παρόν, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το φετινό ΑΕΠ θα κλείσει τελικώς στο 6% με το ΑΕΠ να φτάνει τελικώς ακόμη και κοντά στα 210 δις. ευρώ από φέτος.