Η ανάκαμψη της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς έχει φέρει ήδη μεγάλα κέρδη σε πολλές εταιρείες τεχνολογίας. Από τον Οκτώβριο μέχρι τώρα οι περισσότερες μετοχές του ευρύτερου κλάδου έχουν ανεβεί σημαντικά, σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις η άνοδος από τα χαμηλότερα επίπεδά τους έχει φτάσει ή και ξεπεράσει το 100%. Δεν είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσουμε αυτή την σημαντική άνοδο.
Η διαφαινόμενη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού έχει κάνει τους επενδυτές να προεξοφλούν ήδη την λήξη της διαδικασίας ανόδου των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και να ονειρεύονται την έναρξη της διαδικασίας μείωσής τους.
Η προσαρμογή πολλών εταιρειών στα νέα δεδομένα της οικονομίας και το περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων έχει καθησυχάσει πολλούς επενδυτές, οι οποίοι βλέπουν τις διοικήσεις να δίνουν πλέον πολύ μεγαλύτερη σημασία στην επίτευξη κερδοφόρων αποτελεσμάτων και στην μείωση του κόστους λειτουργίας, να εγκαταλείπουν μεγαλεπήβολα σχέδια και μεγάλες κεφαλαιακές δαπάνες και να προχωρούν σε σημαντική μείωση του προσωπικού τους.
Σε άλλες περιπτώσεις η καθυστέρηση στην έλευση της προαναγγελθείσας μεγάλης οικονομικής ύφεσης κάνει τις αγορές να φοβούνται λιγότερο την χειροτέρευση των οικονομικών αποτελεσμάτων επιχειρήσεων. Επίσης, η υπερβολική απαισιοδοξία είχε οδηγήσει πολλούς επενδυτές στην συσσώρευση μεγάλων short θέσεων σε μετοχές επιχειρήσεων.
Η εμφάνιση, έστω και οριακής, βελτίωσης στα αποτελέσματα και τις προοπτικές αυτών των επιχειρήσεων έχει αναγκάσει αυτούς τους επενδυτές να αντιστρέψουν αυτές τις short θέσεις και να επαναγοράζουν μαζικά τις μετοχές που είχαν πουλήσει προσβλέποντας σε μεγάλη πτώση των τιμών των μετοχών.
Δεν είναι υπερβολικό να ισχυριστούμε πως η αναζήτηση επενδυτικών επιλογών αυτή την στιγμή είναι ένα αρκετά επικίνδυνο εγχείρημα, καθώς:
α) οι τιμές των πιο πολλών μετοχών του τεχνολογικού κλάδου είναι αρκετά ανεβασμένες.
β) το κλίμα αρχίζει να αλλάζει σταδιακά με τις αγορές να μην είναι πλέον τόσο σίγουρες για το πότε και το που θα σταματήσει η άνοδος των επιτοκίων.
γ) η οικονομία των ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι ανθεκτική αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ακόμα πως θα αποφύγει την διολίσθηση σε κατάσταση ύφεσης και
δ) πολλοί τομείς της βιομηχανίας τεχνολογίας βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο και τα δεδομένα για πολλές επιχειρήσεις αλλάζουν σημαντικά
Οι εταιρείες στις οποίες θα αναφερθούμε στην συνέχεια ανήκουν σε τρεις βασικές κατηγορίες: πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κομβικά σημεία, ορισμένες μικρότερες εταιρείες που έχουν αρχίσει να δείχνουν προς τις αγορές πως κάτι αλλάζει προς το καλύτερο και άλλες που ανήκουν σε κλάδο με σημαντικές προοπτικές, αλλά αυτή την περίοδο αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις.
Σε όλες τις περιπτώσεις βέβαια η παρακολούθηση αυτών των εταιρειών πρέπει να λαμβάνει υπόψη και το γενικότερο κλίμα στην χρηματιστηριακή αγορά.
Η Alphabet (GOOGL NASDAQ) είναι περισσότερη γνωστή ως η μητρική επιχείρηση της Google και της YouTube. Η ανάκαμψή της από τα χαμηλά του Οκτωβρίου δεν είναι παραπάνω από 14% ενώ τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημειώσει σημαντική πτώση.
Η κακή εικόνα της μετοχής έχει άμεση σχέση με τις ανησυχίες πως το χρυσωρυχείο της, δηλαδή τα διαφημιστικά έσοδα που προέρχονται από την πολύ επιτυχημένη μηχανή αναζήτησης θα κινδυνέψουν, καθώς οι ανταγωνιστικές μηχανές αναζήτησης (π.χ. το Bing της Microsoft) θα γίνουν πιο δημοφιλείς λόγω της χρήσης των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης. Οι φόβοι αυτοί δεν είναι εντελώς παράλογοι αλλά είναι πολύ πιθανόν να αποδειχθούν αρκετά πρόωροι και υπερβολικοί.
Στην περίπτωση μίας άλλης πολύ μεγάλης επιχείρησης, της Salesforce (CRM NASDAQ), τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η μετοχή της έχει αρχίσει να κινείται με πιο θετικό τρόπο, καθώς η παρουσία αρκετών ακτιβιστών επενδυτών στην μετοχική της σύνδεση (Η επίθεση των ακτιβιστών στην Salesforce | Liberal.gr) κάνει τους επενδυτές να πιστέψουν πως ο Marc Benioff, ιδρυτής, βασικός μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος, θα εισακούσει τις προτροπές των ακτιβιστών και θα δώσει προτεραιότητα στην βελτίωση των περιθωρίων κέδρους της επιχείρησης που είναι πολύ χαμηλά.
Οι πολύ πρόσφατες ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων για τις επόμενες τέσσερις εταιρείες έδωσαν την αφορμή στους επενδυτές και τους αναλυτές να τις κοιτάξουν με λίγο διαφορετικό τρόπο. Κοινό χαρακτηριστικό και των τεσσάρων είναι το ότι για πολύ καιρό παρουσιάζουν έντονη ανάπτυξη του κύκλου εργασιών τους χωρίς όμως να πετυχαίνουν κερδοφόρα αποτελέσματα, κάτι το οποίο δεν αρέσει στην Wall Street από την άνοιξη του 2022 και μετά. Ένα άλλο χαρακτηριστικό και των τεσσάρων είναι η πολύ μεγάλη πτώση που έχουν σημειώσει, ακόμα και μετά την πρόσφατη ανάκαμψή τους, από τις τιμές του 2021.
Η Twilio (TWLO NASDAQ) ανακοίνωσε μεγάλες απολύσεις, διαμήνυσε στους επενδυτές πως έχει πλέον σαν στόχο την επίτευξη κερδοφορίας και όχι την συνεχή αύξηση του κύκλου εργασιών, ενώ ανανέωσε το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών. Η μετοχή αντέδρασε έντονα ανοδικά ενώ πολλοί αναλυτές ανέβασαν τις τιμές στόχους και τις αξιολογήσεις τους για την μετοχή της εταιρείας, η οποία παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις για την τηλεπικοινωνιακή οργάνωση μεγάλων επιχειρήσεων.
Σημαντική άνοδο σημείωσε και η μετοχή της Roku (ROKU NASDAQ). Τα αποτελέσματα και οι εκτιμήσεις της διοίκησης έδειξαν στην αγορά πως τα πράγματα αρχίζουν να πηγαίνουν καλύτερα για την εταιρεία που δραστηριοποιείται στην τομέα του τηλεοπτικού streaming, μέσω μίας πλατφόρμας που μεταδίδει τηλεοπτικό περιεχόμενο δικής της παραγωγής αλλά κυρίως παραγωγής άλλων όπως π.χ. η Netflix. Και στην περίπτωση της Roku είχαμε σημαντική άνοδο των εκτιμήσεων και των συστάσεων των αναλυτών, ορισμένοι εκ των οποίων διαβλέπουν σταδιακή βελτίωση της κατάστασης στον τομέα των διαφημιστικών εσόδων.
Χαρούμενους έκανε τους επενδυτές και η Draftkings (DKNG NASDAQ), η γνωστή επιχείρηση παροχής υπηρεσιών στοιχηματισμού μέσω διαδικτύου. Τα αποτελέσματά της ήταν λίγο καλύτερα από τα αναμενόμενα και η πρόγνωσή της για το 2023 επίσης καλύτερη. Και εδώ είχαμε αναβαθμίσεις από αναλυτές, καθώς η διοίκηση ξεκάθαρα δήλωσε πως ο βασικός στόχος είναι η βελτίωση των περιθωρίων κέρδους και όχι μόνο η συνεχής άνοδος του κύκλου εργασιών.
Η εταιρεία επεξεργασίας και ανάλυσης δεδομένων Palantir (PLTR NYSE), γνωστή για την σχέση της με τον δισεκατομμυριούχο Peter Thiel και τις υπηρεσίες που παρέχει σε κυβερνητικές υπηρεσίες ασφαλείας ανά τον κόσμο, χαροποίησε τους επενδυτές για δύο λόγους: γιατί στο τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο πέτυχε για πρώτη φορά κερδοφόρο αποτέλεσμα και γιατί ο διευθύνων σύμβουλος Alex Carp υπονόησε πως η εταιρεία του θα μπορούσε να γίνει στόχος εξαγοράς. Ο Carp είπε πως υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την αγορά των προϊόντων της Palantir αλλά και για την αγορά της ίδιας.
Θα τελειώσουμε με τον κλάδο των μικροεπεξεργαστών, ορισμένες υποκατηγορίες του οποίου βρίσκονται αυτή την στιγμή σε δύσκολη κατάσταση. Η Seagate (STX NASDAQ), Western Digital (WDC NASDAQ), και η Micron Technologies (MU NASDAQ) έχουν έντονη παρουσία στον τομέα της παραγωγής μικροεπεξεργαστών για μνήμες κάθε είδους υπολογιστών.
Η Seagate φτιάχνει κυρίως σκληρούς δίσκους για προσωπικούς υπολογιστές και servers, η Western Digital φτιάχνει σκληρούς δίσκους υπολογιστές και μνήμες τύπου flash για διάφορες χρήσεις ενώ η Micron Technologies έχει πολύ ισχυρή παρουσία στον τομέα των μνημών τύπου RAM που βρίσκονται σε υπολογιστές και διάφορα ηλεκτρονικά προϊόντα.
Το πρόβλημα σε αυτούς τους τομείς είναι πως οι πελάτες, κυρίως εταιρείες που παράγουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, έχουν αυτή την στιγμή αποθέματα μεγαλύτερου ύψους από τα απαιτούμενα, πράγμα που σημαίνει πως οι τρεις εταιρείες θα έχουν για ένα διάστημα μειωμένες παραγγελίες.
Αυτό όμως είναι γνωστό στις αγορές, καθώς οι επενδυτές εδώ και καιρό διστάζουν να τις αγοράσουν παρά το γεγονός πως οι αποτιμήσεις τους δεν είναι απαιτητικές. Αυτό που είναι επίσης γνωστό είναι πως η βιομηχανία μικροεπεξεργαστών θα συνεχίσει να αναπτύσσεται δυναμικά τα επόμενα χρόνια ανεξάρτητα από τα πιθανά προσωρινά προβλήματα.
Όπως είπαμε και νωρίτερα, η περίοδος που διανύουμε είναι μάλλον «πονηρή» από χρηματιστηριακή άποψη. Οι εταιρείες που κοιτάξαμε σήμερα είναι σίγουρα ενδιαφέρουσες αλλά πριν κάποιος αποφασίσει να τις αγοράσει θα πρέπει να μελετήσει αρκετά και φυσικά να παρακολουθεί με προσοχή τις γενικότερες χρηματιστηριακές εξελίξεις και τις μεταβολές των διαθέσεων των αγορών.