Οι ευρωπαίοι εταίροι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν ακόμα διαφορετικούς υπολογισμούς όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αποκλίσεις που αυτή τη στιγμή δεν λύνουν το πρόβλημα, δήλωσε ο Wolfgang Schaeuble στην Deutsche Welle.
Το σημαντικό ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι οι μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει να εφαρμόσει η Ελλάδα, τόνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών μετά το Eurogoup της Μάλτας, όπου συμφωνήθηκε η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.
Το σχόλιο Schaeuble έρχεται στον απόηχο της ανακοίνωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που χαιρετίζει τη σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, αλλά υπενθυμίζει στους εταίρους ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα προτού υπάρξουν «ικανοποιητικές διαβεβαιώσεις» για «αξιόπιστη στρατηγική» που θα επαναφέρει το χρέος σε βιώσιμη τροχιά.
Στο παρελθόν ο κ. Schaeuble έχει αμφισβητήσει έντονα το αίτημα του ΔΝΤ για άμεση κατάρτιση μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, λέγοντας ότι δεν αποτελεί πραγματικό πρόβλημα για τα επόμενα χρόνια. Ο Jeroen Dijsselbloem πάντως δήλωσε νωρίτερα ότι το ζήτημα μπορεί να τεθεί στην ευρω-ομάδα αφού επιτευχθεί η συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις.
Τη Δευτέρα η επικεφαλής οργανισμού, Christine Lagarde, θα συναντηθεί στο Βερολίνο με την καγκελάριο Angela Merkel.
Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ επαναβεβαίωσε ωστόσο στην DW ότι η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι πολιτική επιταγή του Μνημονίου, καθώς διαφορετικά τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια θα έπρεπε να υπερψηφίσουν δανειακή στήριξη της Ελλάδας χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Ο κ. Schaeuble σημείωσε ότι στην ευρω-ομάδα υπήρξε συμφωνία με πολιτική χροιά για τους βασικούς πυλώνες της αξιολόγησης, όμως αποσαφήνισε ότι ακόμα απομένει «πολλή δουλειά» σε τεχνικό επίπεδο ώστε να καταρτιστούν οι μεταρρυθμίσεις που θα κληθεί να νομοθετήσει η Αθήνα στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό σύστημα.
Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία και την ελπίδα του ότι θα βρεθεί λύση και οι διαπραγματεύσεις δεν θα πισωγυρίσουν.
Τέλος, ο κ. Schaeuble επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέο Μνημόνιο για την Ελλάδα μετά το 2018, εξηγώντας ότι ο στόχος του τρέχοντος προγράμματος είναι ακριβώς να διασφαλίζει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές χρέους και στην αυτοχρηματοδότηση.
«Για αυτό πρέπει να κάνουν τις μεταρρυθμίσεις», είπε.
Πηγή: skai.gr
Φωτογραφία: SOOC