Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Οι περισσότεροι επενδυτές προτιμούν στην παρούσα φάση να παραμένουν στο περιθώριο και να μην τοποθετούνται στις ελληνικές τράπεζες, σημειώνει σε σημερινή της έκθεση η UBS, τονίζοντας ωστόσο ότι το κλίμα γίνεται πιο θετικό καθώς πολλοί πιστεύουν ότι θα σημειωθούν θετικές εκπλήξεις στη διαχείριση και πώληση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).
Για να γίνει ακόμη πιο αισιόδοξοι για τις ελληνικές τράπεζες η UBS, αναφέρει ότι θα πρέπει να υπάρξει αυξημένη ορατότητα για τον χρονικό ορίζοντα και την τιμολόγηση των τιτλοποιήσεων «κόκκινων» δανείων.
Όπως προκύπτει από την έρευνα της ελβετικής τράπεζας στις τάξεις των επενδυτών, το κορυφαίο ζήτημα που τους απασχολεί σχετικά με τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο είναι η οικονομική ανάκαμψη της χώρας και η υιοθέτηση μιας κεντρικής λύσης, όπως οι δύο που έχουν παρουσιαστεί από την ΤτΕ και το ΥΠΟΙΚ.
«Συμφωνούμε ότι αυτά είναι τα προαπαιτούμενα για να διασφαλιστεί η εξυγίανση του κλάδου χωρίς να χρειαστεί ένας νέος γύρος ανακεφαλαιοποίησης που είναι το βασικό ερωτηματικό για τον κλάδο σήμερα», σημειώνει η UBS. Είναι, επίσης, αξιοσημείωτο ότι οι επενδυτές θεωρούν το ρυθμιστικό περιβάλλον και την χρήση του αναβαλλόμενου φόρου ως τις λιγότερο σημαντικές προτεραιότητες. Αυτό υποδεικνύει, σύμφωνα με την UBS ότι η αγορά δεν ανησυχεί τόσο για την αυξημένη αυστηρότητα της ΕΚΤ και τις ρυθμιστικές αλλαγές.
Οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας υπογραμμίζουν ότι τα βασικότερα θετικά γεγονότα για τον κλάδο έχουν ήδη προεξοφληθεί στις τιμές των τραπεζικών μετοχών όμως υπάρχει ακόμη χώρος για θετικές εκπλήξεις. Η UBS χαρακτηρίζει την Eurobank ως την πιο ελκυστική περίπτωση καθώς προχωρά στην ταχύτερη μείωση των NPEs, χωρίς μάλιστα να λαμβάνονται υπόψη τα κεντρικά σχήματα.
Η UBS δίνει σύσταση «buy» για την Eurobank, σύσταση «neutral» για την Alpha Bank και την Εθνική και «sell» για την Τρ. Πειραιώς. Επιπρόσθετα, συστήνει στους επενδυτές να τηρήσουν επιφυλακτική στάση καθώς οι εστίες αβεβαιότητας για τα NPEs παραμένουν. Αυτές έχουν να κάνουν με τον χρονικό ορίζοντα υιοθέτησης των κεντρικών λύσεων (SPV ή/και APS), την τιμολόγηση των δανείων και την αξία των ενέχυρων.