Εκτός από το κρασί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κινδυνεύει να πνιγεί και στο… λάδι, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες σε Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα καταγράφεται μείωση στις διεθνείς τιμές του ελαιολάδου, με τους αναλυτές να αποδίδουν την υποχώρηση τόσο στην κερδοσκοπία, όσο και στην απόφαση της ΕΕ να δοθεί στην Τυνησία δυνατότητα να αυξήσει τις εξαγωγές ελαιόλαδου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ελήφθη σε ανθρωπιστική βάση.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, σε ανακοίνωση με αφορμή αναφορές όσον αφορά στη στάση του στο ζήτημα της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δώσει τη δυνατότητα στην Τυνησία να αυξήσει τις εξαγωγές ελαιόλαδου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει ότι «Όπως φαίνεται και στο σχετικό Δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η απόφαση ελήφθη στις 17 Σεπτεμβρίου 2015, δηλαδή παραμονές των εκλογών, που την ευθύνη είχε υπηρεσιακός υπουργός». Υπηρεσιακός υπουργός την περίοδο εκείνη ήταν ο Δημήτριος Μελάς.
Συνεχίζοντας ο Β. Αποστόλου, τονίζει πως «σε πολλές μου τοποθετήσεις στο Συμβούλιο Υπουργών έχω τονίσει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κακώς παίρνει τέτοιες αποφάσεις χωρίς τη συμμετοχή των αρμόδιων Υπουργών. Έτσι λήφθηκε και η απόφαση για τη φέτα, όπως και για το ελαιόλαδο της Τυνησίας, για το οποίο αναφέρθηκα στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών. Σημειώνω πάντως ότι η απόφαση της Ε.Ε. ελήφθη από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στο οποίο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δε συμμετέχει και ελήφθη σε ανθρωπιστική βάση».
Να αναφέρουμε ότι η πρόταση αυτή, τροποποιεί το ισχύον καθεστώς του Κανονισμού της Ε.Ε. 1918/2006, στον οποίο προβλέπεται ετήσια αδασμολόγητη εισαγωγή 56.700 τόνων ελαιολάδου από την Τυνησία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προτάθηκε, δηλαδή, η αύξηση της ποσόστωσης αυτής κατά 35.000 τόνους για δύο έτη. Δηλαδή συνολικά οι εξαγωγές από την Τυνησία προς την ΕΕ θα φθάσουν τους 91.000 τόνους ετησίως.
Ξανθή Γούναρη