Πάνω από 70.000 αιτήματα έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών στον ένα χρόνο που η αγορά λειτουργεί σε περιβάλλον κεφαλαιακών περιορισμών. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, έχουν δοθεί εγκρίσεις για εισαγωγές ύψους 34 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε ποσοστό 78% των αντίστοιχων περσινών χωρίς να συνυπολογίζονται εισαγωγές που έχουν πραγματοποιηθεί από ελεύθερα κεφάλαια ή κεφάλαια του εξωτερικού.
Οι ενέργειες της ΤτΕ από την πρώτη κιόλας μέρα επιβολής της τραπεζικής αργίας ήταν άμεσες. Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους συστάθηκε η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών υπό την προεδρία της Γενικής Διευθύντριας Δημοσιονομικής Πολιτικής και Προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και μέλη το Διευθυντή της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς και εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών της Κεφαλαιαγοράς και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Η κινητοποίηση ήταν άμεση τόσο από την πλευρά του Γενικού Λογιστηρίου όσο και από την πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία διέθεσε άμεσα 20 επιθεωρητές προερχόμενους από την αγορά, με σημαντική εμπειρία στον τραπεζικό τομέα, προς την εξυπηρέτηση των αιτημάτων των επιχειρήσεων και ιδιωτών που διαβιβάζονταν από τις τράπεζες.
Άμεση προτεραιότητα ήταν ο απρόσκοπτος εφοδιασμός της αγοράς με είδη πρώτης ανάγκης καθώς και η πραγματοποίηση των απαραίτητων οικονομικών συναλλαγών προκειμένου οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις να εκπληρώσουν τις χρηματοοικονομικές τους δεσμεύσεις χωρίς να υπάρξει ο οποιοσδήποτε κίνδυνος αθέτησης τους. Σημαντική κινητοποίηση υπήρξε και από την πλευρά των τραπεζών οι οποίες ανταποκρίθηκαν άμεσα στις προκλήσεις της τραπεζικής αργίας με πνεύμα συνεργασίας τόσο μεταξύ τους όσο και με την Τράπεζα της Ελλάδος.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως καθ' όλη τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας δεν παρατηρήθηκε κανένα φαινόμενο έλλειψης ρευστού τόσο στα ATMs όσο και στα καταστήματα που ήταν ανοιχτά. Αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω ήταν έως τις 13 Ιουλίου που τελικώς υπεγράφη η συμφωνία με τους θεσμούς να μην παρατηρηθεί καμία αναστάτωση στην εγχώρια αγορά και να περιοριστούν στο έλαττων οι όποιες δυσλειτουργίες στο μηχανισμό της Ελληνικής Οικονομίας.
Μετά τη λήξη της τραπεζικής αργίας και καθ' όλη τη διάρκεια ισχύος των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων ο ρόλος της Επιτροπής παρέμεινε και θα παραμείνει πολύ σημαντικός, καθότι ουσιαστικά δρα ως ρυθμιστής στη διαχείριση της ρευστότητας τόσο του ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος όσο και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα, παράλληλα όμως θέτει και εξελίσσει βέλτιστες πρακτικές και μηχανισμούς στήριξης της λειτουργίας των Υποεπιτροπών των τραπεζών.
Η όλη λειτουργία της Επιτροπής συνεχίζει να υποστηρίζεται από μία ομάδα 20 ατόμων με μοναδικό έργο τη συνεχή επικοινωνία με τις τράπεζες προκειμένου να εξετάζονται άμεσα και αποτελεσματικά τα αιτήματα των επιχειρήσεων αλλά και των ιδιωτών.