Την τεράστια σημασία της μείωση των «κόκκινων» δανείων επισημαίνει σε όλους τους τόνους ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στην Έκθεση για το 2018, ενώ ταυτόχρονα τονίζει ότι το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας δεν πρέπει να δημιουργεί ηθικό κίνδυνο αλλά να εστιάζει στις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας χωρίς τραπεζικό δανεισμό θα είναι ασθενέστερη, δεδομένης της υψηλής ποσοστιαίας συμμετοχής της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην εγχώρια παραγωγική δομή, αναφέρει ο Γιάννης Στουρνάρας. Υπογραμμίζει δε, ότι το υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών αποτελεί τροχοπέδη στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, αφού δεσμεύει τραπεζικά κεφάλαια και χρηματοδοτικούς πόρους σε μη παραγωγικές δραστηριότητες.
«Αν και μέχρι σήμερα, όπως έχει ήδη τονιστεί, έχουν γίνει σημαντικά βήματα για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ενίσχυση θεσμικού πλαισίου, θέσπιση από τις τράπεζες επιχειρησιακών στόχων για τη μείωσή τους, δημιουργία δευτερογενούς αγοράς και άρση νομικών, δικαστικών και διοικητικών εμποδίων), το ποσοστό τους στο σύνολο των δανείων, αν και μειούμενο, παραμένει εξαιρετικά υψηλό (Δεκέμβριος 2018: 45,4%, έναντι του μέσου όρου της ΕΕ-28 που διαμορφώνεται πολύ πιο κάτω από το 4%)», σημειώνει.
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η επιτυχής αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι απολύτως αναγκαία προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών, γεγονός που θα ενισχύσει την πρόσβαση της υγιούς επιχειρηματικότητας στην τραπεζική χρηματοδότηση.
«Στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής για τη διαχείριση του προβλήματος των ΜΕΔ, οι ελληνικές αρχές πρέπει σύντομα να καταλήξουν σε νέα, πιο συστημικά εργαλεία, τα οποία θα λειτουργούν συμπληρωματικά προς τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι τράπεζες. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει από καιρό προτείνει μία συστημική λύση, η οποία προβλέπει τη μεταβίβαση σε Εταιρίες Ειδικού Σκοπού σημαντικού μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων μαζί με μέρος της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης που είναι εγγεγραμμένη στους ισολογισμούς των τραπεζών. Με τον τρόπο αυτό, αντιμετωπίζονται ταυτόχρονα δύο πολύ σημαντικά προβλήματα, τα ΜΕΔ και οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις. Η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκονται σε συνεννόηση για την υιοθέτηση τέτοιου είδους συστημικών λύσεων με σκοπό την επιτυχή αντιμετώπιση του προβλήματος των ΜΕΔ».
Επίσης, οι δρομολογούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα πρέπει να είναι εστιασμένες στις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, να μη δημιουργούν ηθικό κίνδυνο έναντι των συνεπών οφειλετών και να έχουν ελεγχόμενες επιπτώσεις στα κεφάλαια των τραπεζών.