Του Γιώργου Φιντικάκη
Ένα καυτό δίμηνο ξεκινά από σήμερα για την οικονομία, καθώς ανοίγουν όλα εκείνα τα κεφάλαια, που θα κρίνουν τη στάση των επενδυτών και των αγορών έναντι της Ελλάδας στη μετά μνημόνιο εποχή.
Από το «ολιστικό» αναπτυξιακό σχέδιο για την επόμενη ημέρα - όπως αποκαλεί η κυβέρνηση τις ιδέες της για τη μετά μνημόνιο εποχή- έως τη συζήτηση για το χρέος, το ρόλο του ΔΝΤ, την πρόοδο της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης με τα 88 προαπαιτούμενα, τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών, και φυσικά τη μεταμνημονιακή επιτήρηση, το μόνο μεγάλο κεφάλαιο που δεν έχει ακόμη ανοίξει, τουλάχιστον δημοσίως.
Σε αυτή τη συγκυρία, η κυβέρνηση έχει σηκώσει τον πήχη ψηλά, διατρέχοντας τον κίνδυνο αν κάτι της πάει στραβά, να περάσει από κάτω.
Καλλιεργεί κλίμα αισιοδοξίας ότι το «ολιστικό» αναπτυξιακό σχέδιο της Ελλάδας, δεν θα συναντήσει σοβαρές αντιδράσεις από τους δανειστές. Σύμφωνα ωστόσο με κάποιες πληροφορίες, οι τελευταίοι έχουν διαμηνύσει πως μια σειρά από ζητήματα όπως ο κατώτατος μισθός στα εργασιακά και οι ελαφρύνσεις στα φορολογικά, έχουν έντονο προεκλογικό άρωμα, σε αντίθεση με τις μνημονιακές δεσμεύσεις.
Το ερώτημα είναι αν θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να κάνει το παιχνίδι της, όπως έχουν κάνει τόσες άλλες φορές στο παρελθόν ή όχι. Προφανώς οι ισορροπίες δεν είναι εύκολες. Δανειστές, αγορές, και επενδυτές θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει να διαφημίσει ότι πραγματοποιεί «καθαρή έξοδο», με όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις που αυτό συνεπάγεται.
Πλέον όμως υπάρχει μια διαφορά. Ενόψει των συζητήσεων με το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του ή όχι στο πρόγραμμα, το «ολιστικό» αναπτυξιακό σχέδιο, αποκτά άλλη διάσταση. Βασικότερο για παράδειγμα ερώτημα αναφορικά με το φορολογικό σκέλος του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης, είναι τι αναφέρει ως προς το αφορολόγητο. Κεφάλαιο που θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα περάσει η θέση του ΔΝΤ υπέρ της μείωσης του αφορολόγητου από την 1η Ιανουαρίου του 2019.
Τι θα πει ο Σολτς
Έπειτα, ο Όλαφ Σολτς, ο διάδοχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον οποίο αναμένεται να συναντηθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, μεταξύ 16 και 22 Απριλίου, έχει δείξει πως θα μείνει πιστός στο γερµανικό δόγµα «αλληλεγγύη έναντι µμεταρρυθμίσεων».
Τις τοποθετήσεις του για το ελληνικό ζήτημα αναμένουν οι πάντες. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι η χώρα του θα παραµείνει σε διάλογο µε την Ελλάδα για να διασφαλίσει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων, καθώς από αυτό θα εξαρτηθεί και το εάν θα υπάρξει αισθητή ελάφρυνση χρέους.
Φυσικά το ιδανικό για τον Έλληνα υπουργό θα ήταν να πήγαινε στην Ουάσινγκτον, με την Ελλάδα να έχει ολοκληρώσει αρκετά περισσότερα από τα 12 εκ των 88 προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης. Στο οικονομικό επιτελείο διαβεβαιώνουν ότι στην πραγματικότητα, ο αριθμός όσων βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο είναι πολλαπλάσιος των 12.
Και φέρνουν ως παράδειγμα τα ενεργειακά, όπως το νομοσχέδιο για τους λιγνίτες της ΔΕΗ που κατατίθεται εντός της εβδομάδας στη Βουλή, ενώ σε κάποια άλλα, όπως το καζίνο για το Ελληνικό, έχει συμφωνηθεί η μετάθεσή τους για αργότερα.
Σε κάθε περίπτωση, οι υπουργοί Οικονοµικών της ευρωζώνης θα µεταβούν στην Ουάσινγκτον πλήρως ενηµερωµένοι για τις ελληνικές αστοχίες. Στο EuroWorking Group που θα διεξαχθεί στις 12 Απριλίου θα συζητηθεί αναλυτικά η πορεία εφαρµογής των προαπαιτούµενων, τι εκκρεμεί και τι όχι.
Η κουβέντα για το χρέος
Στο μείζον θέμα των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, η κουβέντα άνοιξε και επίσημα με την γνωστοποίηση μέσω της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt ενός εκ των βασικών σεναρίων που φέρει τη σφραγίδα της Γαλλίας και του ESM. Στο εσωτερικό πάντως των χριστιανοδημοκρατών υπήρξαν αντιδράσεις, ενώ φαίνεται ότι η πρόταση θα βελτιωθεί περαιτέρω. Σύμφωνα ωστόσο με μια ανάγνωση, η περίφημη «γαλλική πρόταση», που απομειώνει το χρέος ανάλογα με την ανάπτυξη, μπορεί να εξελιχθεί στην τέλεια παγίδα.
Σαν απόδειξη των πολύ χαμηλών προσδοκιών και της έλλειψης εμπιστοσύνης γύρω από την Ελλάδα, η πρόταση είναι διατυπωμένη κατά τέτοιο τρόπο, ώστε στην ουσία θα μας «επιβραβεύει» κάθε φορά που δεν πιάνουμε ισχυρή ανάπτυξη, αντί να μας επιβραβεύει, ανάλογα με τις μεταρρυθμίσεις που επιτυγχάνουμε σε κομβικούς τομείς.
Κατακλυσμός αναφορών από ΔΝΤ
Σε κάθε περίπτωση στο διάστηµα μεταξύ 17 και 22 Απριλίου αναμένεται κατακλυσμός αναφορών του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Στις 17 Απριλίου πρόκειται να δημοσιοποιηθεί η έκθεση του Ταµείου για τις Παγκόσµιες Οικονοµικές Προοπτικές (World Economic Outlook), όπου θα καταγράφονται οι εκτιμήσεις για τα βασικά µακροοικονοµικά µεγέθη της ελληνικής οικονομίας φέτος και το 2019.
Στις 18 Απριλίου θα ανακοινωθούν οι προβλέψεις του Ταµείου για τα δηµοσιονοµικά µεγέθη της Ελλάδας στο πλαίσιο της έκθεσης «?ηµοσιονοµικό Παρατηρητήριο» (Fiscal Monitor). Εκεί θα γίνει σαφές κατά πόσο το ΔΝΤ επιμένει ή όχι πως η Ελλάδα δεν θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασµα 3,5% του ΑΕΠ το 2019, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε µείωση του αφορολογήτου από το 2019, αντί του 2020.
Στις 18 Απριλίου θα ανακοινωθεί και η έκθεση του ?ΝΤ για την Παγκόσµια Χρηµατοπιστωτική Σταθερότητα (Global Financial Stabili Report), η οποία παραδοσιακά εµπεριέχει στοιχεία και για το ελληνικό τραπεζικό σύστηµα. Καθώς το Μάιο αναμένονται τα αποτελέσματα των stress tests, η συγκεκριµένη έκθεση αποκτά ειδικό βάρος.
Στις 19 Απριλίου, η επικεφαλής του ?ΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα παραχωρήσει την καθιερωµένη συνέντευξη Τύπου, όπου αναµένεται να ερωτηθεί για το ελληνικό πρόγραµµα, για τη συµµετοχή του Ταμείου σε αυτό, και κυρίως για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Την επομένη, 20 Απριλίου, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τοµέα του ?ΝΤ Πολ Τόµσεν θα ενηµερώσει τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης για τα ζητήματα του χαρτοφυλακίου του, και βεβαίως θα αναφερθεί στις διαπραγµατεύσεις για το ελληνικό πρόγραµµα και στις τεχνικές συζητήσεις για το χρέος.
Διαβάστε ακόμα:
- Ευ. Τσακαλώτος: Το βασικό σενάριο για την Ελλάδα είναι ένα πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης
Φωτογραφία intime news