Ζημιά στα φορολογικά έσοδα με το... καλημέρα της νέας χρονιάς και αναθεώρηση του στόχου προ των πυλών. Με «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα ξεκινάει το 2021 όπως αναμένεται να ανακοινώσει σε λίγες ώρες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Τα κλειστά μαγαζιά του Δεκεμβρίου και το lockdown από τις 8 Νοεμβρίου και μετά έχει αποτυπωθεί και στις εισπράξεις του ΦΠΑ και στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και στην παρακράτηση φόρου από μισθωτές υπηρεσίες με αποτέλεσμα το 2021 να μπαίνει με απώλειες αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Ο πήχης για τον Ιανουάριο ήταν ψηλά καθώς έπρεπε να συγκεντρωθούν περί τα 4,4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, με τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας και τον Γενάρη, με τις περιορισμένες μετακινήσεις του Δεκεμβρίου που κόστισαν και σε ΦΠΑ καυσίμων και σε ειδικό φόρο πετρελαιοειδών αλλά κυρίως με τα κλειστά μαγαζιά μέσα στις γιορτές, τα ποσά που βεβαιώθηκαν ήταν σαφώς λιγότερα σε σχέση με αυτά που είχαν προγραμματιστεί.
Και ακόμη λιγότερα ήταν αυτά που εισπράχθηκαν καθώς και τον Ιανουάριο δόθηκε «χάρη» για τις πληρωμές των δόσεων ρυθμίσεων οφειλών σε όσους έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι.
Δυστυχώς από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες του νέου έτους οδεύουμε προς αναθέωρηση, φυσικά προς το δυσμενέστερο, της πρόβλεψης για τις εισπράξεις από φόρους καθώς τα 48 δισ. ευρώ κρίνονται πλέον πολλά από τη στιγμή που δείχνει να χάνεται το ένα τέταρτο της χρονιάς δηλαδή ολόκληρο το πρώτο τρίμηνο.
Αν από τον Ιανουάριο δημιουργηθεί τρύπα άνω των 500-600 εκατ. ευρώ όπως λένε οι πληροφορίες, τότε η «ζημιά» για το πρώτο τρίμηνο είναι πιθανό να προσεγγίσει τα δύο δισ. ευρώ κάτι βεβαίως που θα «χτυπήσει» στο πρωτογενές έλλειμμα.
Η ζημιά καταγράφεται σε πολλά επίπεδα καθώς επί της ουσίας τα περιοριστικά μέτρα που επηρεάζουν τον προϋπολογισμό του 2021, θα έχουν διάρκεια 4 στην καλύτερη περίπτωση ή ακόμη και 5 ή έξι μήνες. Και να γιατί:
- Τα μέτρα ξεκίνησαν από τον Νοέμβριο και συνεχίστηκαν και τον Δεκέμβριο. Η ζημιά στον προϋπολογισμό του 2021 από τα μέτρα του 2020 οφείλεται καταρχήν στο γεγονός ότι ακόμη δεν έχει καταγραφεί η απώλεια από τον ΦΠΑ που εισπράττεται τον Ιανουάριο για τους τελευταίους μήνες του 2020. Το ίδιο ισχύει και τους φόρους επί της κατανάλωσης που έγινε τον Δεκέμβριο (και η οποία είναι μειωμένη).
- Λιγότερα έσοδα στο τελευταίο κρίσιμο δίμηνο της χρονιάς μεταφράζεται σε χειρότερα αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις, γεγονός που θα αποτυπωθεί στις φορολογικές δηλώσεων των νομικών προσώπων.
Από εκεί και πέρα, τα περιοριστικά μέτρα συνεχίζονται ήδη για δύο μήνες μέσα στο 2021 και μόνο με «θαύμα» θα αποφύγουμε την παράταση και για τον Μάρτιο.
Περισσότεροι εργαζόμενοι σε αναστολή σημαίνει λιγότερα έσοδα από παρακράτηση φόρου επί μισθωτής εργασίας. Σημαίνει λιγότερος ΦΠΑ μέχρι και τον Απρίλιο οπότε και θα εισπραχθούν οι φόροι για τις συναλλαγές του πρώτου τριμήνου, μεταφράζεται σε λιγότερες εισπράξεις από τις υποχρεώσεις που θα ανασταλούν, καθώς και σε λιγότερα έσοδα λόγω της αύξησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.