Η τρόικα θεωρεί πως με τις ελληνικές προτάσεις η δράση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί για το 2017 και στο πλαίσο αυτό προκύπτει μια "τρύπα" στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους που ενδεχομένως να φτάσει τα 900 εκατ. ευρώ, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Καθημερινή.
Από την πλευρά της η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει πως το ΚΕΑ θα περιλαμβάνεται στο επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο, καθώς αποτελεί κυβερνητική πολιτική στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κρίσης. Το υπουργείο Οικονομικών έχει προσδιορίσει ως πηγές χρηματοδότησης του ΚΕΑ τα εξής:
1. Περικοπή δαπανών του υπουργείου Άμυνας κατά 250 εκατ. ευρώ.
2. Εξοικονόμηση δαπανών σε όλο το δημόσιο τομέα (spending review)
3. Μεταφορές κονδυλίων από διάφορους κωδικούς.
Ωστόσο η τρόικα έχει ήδη αντιδράσει αρνητικά στο σχέδιο αυτό, αμφισβητώντας την ικανότητα χρηματοδότησης του ΚΕΑ με αυτούς τους τρόπους καθώς οι δανειστές δεν θεωρούν αξιόπιστο το μέτρο της περικοπής των δαπανών του υπουργείου Άμυνας λόγω της μη ανταπόκρισης του συγκεκριμένου υπουργείου σε αντίστοιχες δεσμεύσεις για τα προηγούμενα έτη.
Επίσης, βλέπουν με προβληματισμό την εξοικονόμηση δαπανών σε όλο το δημόσιο καθώς θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό του 2018 με αποτέλεσμα η χρηματοδότηση του ΚΕΑ να μην μπορεί στηριχθεί στο spending review.
Με αυτά τα δεδομένα η τρόικα ζητά τη λήψη μέτρων άμεσης απόδοσης για τον προϋπολογισμό και προτείνει την περικοπή γενικότερα επιδομάτων που υπάρχουν, αλλά και φοροαπαλλαγών, ειδικά στον τομέα της υγείας.
Τέλος, το οικονομικό επιτελείο και οι θεσμοί δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία ούτε για την αποδοτικότητα των εσόδων, καθώς όσο δεν είναι σαφές το πως θα κινηθεί η οικονομία αδυνατεί να προσδιοριστεί με ασφάλεια η εισπραξιμότητα των φόρων.