Σε άλλες εποχές η αύξηση της αποταμίευσης θα καταγραφόταν στις θετικές ειδήσεις ωστόσο, σήμερα το γεγονός αυτό δείχνει την αβεβαιότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων η οποία πηγάζει από την υγειονομική κρίση. Ο φόβος της ανεργίας, ένα πιθανό νέο lockdown αναγκάζει αμφότερους να τηρούν στάση αναμονής.
Η στασιμότητα αυτή όμως «φοβίζει» τον Διοικητή της ΤτΕ καθώς η κατανάλωση βάλλεται με αποτέλεσμα να βυθίζεται η ελληνική οικονομία. Η κατάσταση αυτή δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά όλες τις χώρες παγκοσμίως, με τον Διοικητή της ΤτΕ να υποστηρίζει ότι η στασιμότητα αυτή θα πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία.
Με το βασικό σενάριο για την ύφεση να έχει αναθεωρηθεί από το 5,8% στο 7,5% και το δυσμενές στο 9,4% τα πράγματα φαίνεται να δυσκολεύουν. Αν και οι πρόδρομοι δείκτες που χρησιμοποιεί το υπουργείο Οικονομικών έχουν βελτιωθεί δείχνοντας ότι η ύφεση μπορεί να μαζευτεί, ουδείς μπορεί να ξέρει τι ξημερώνει αύριο. Οι δείκτες έδειχναν μέχρι την περασμένη εβδομάδα ότι η ύφεση φέτος θα μπορούσε να κλείσει στο 7%. Τα δεδομένα άλλαξαν, τα κρούσματα αυξάνονται και το ενδεχόμενο του lockdown δεν είναι μακρινό. Όπως μακρινό δεν είναι και το δυσμενές σενάριο της ΤτΕ το οποίο συναρτάται με τις εξελίξεις στο μέτωπο τη πανδημίας.
Όπως αναφέρουν πηγές τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου θα δείξουν το βάθος της ύφεσης το 2020. Στην περίπτωση που ύφεση είναι διψήφια τα μαντάτα θα είναι πολύ άσχημα για την ελληνική οικονομία. Σε διαφορετική περίπτωση με την ύφεση να κινείται κοντά στο 8% η κατάσταση θα παραμείνει ελεγχόμενη.
Σημαντικός παράγοντας εκτός από την εξέλιξη του τουρισμού είναι η επανάκαμψη των επενδύσεων οι οποίες θα είναι αυξημένες σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Πάντως μια μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά ευρώ 1 δισ. οδηγεί σε μείωση του ΑΕΠ κατά 0,49% και των εισοδημάτων των εργαζομένων κατά 0,35%.
Το Πακέτο όμως της ΔΕΘ αναμένεται να αλλάξει την κατάσταση στο τελευταίο τρίμηνο του έτους εκτιμούν οι ίδιες πηγές. Μπορεί να διογκώνουν το έλλειμα ωστόσο περιορίζουν την ύφεση στα επίπεδα του 5%.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας μιλώντας στον ΣΚΑΙ ότι φέτος και το 2021 υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία σε όποιες παρεμβάσεις συνδέονται με την υγειονομική κρίση. Ειδικότερα, όπως εξήγησε η κυβέρνηση στο μεσοδιάστημα από τα πρώτα περιοριστικά μέτρα "έχτισε" ταμειακά διαθέσιμα προκειμένου να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει σε όποια δυσκολία προκύψει αλλά και για να εφαρμόσει τις δημοσιονομικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, όπως είναι οι στοχευμένες μειώσεις φόρων το 2021 και η ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας της χώρας. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, αυτή τη στιγμή τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται σε 37,7 δισ. ευρώ.
Πάντως οι προβλέψεις για το 2021 είναι ιδια΄τερα θετικές. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα Για το 2021 αναμένεται σημαντική ανάκαμψη της τάξης του 5,6 % στο βασικό σενάριο. Βασικός παράγων που θα καθορίσει τις εξελίξεις είναι η παρατηρούμενη αύξηση της αποταμίευσης και πότε αυτή θα μετατραπεί σε καταναλωτική ή επενδυτική δαπάνη. Σε ό,τι αφορά την επίπτωση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης, η TτE υπολογίζει ότι θα φτάσουν το 1,9% του ΑΕΠ κατ’ έτος, χωρίς να έχει υπολογιστεί στο βασικό σενάριο.