Το τρίπτυχο του Κυρ. Μητσοτάκη: Επενδύσεις, ανάπτυξη, θέσεις εργασίας

Το τρίπτυχο του Κυρ. Μητσοτάκη: Επενδύσεις, ανάπτυξη, θέσεις εργασίας

Του Θανάση Παπαδή

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή ανάπτυξη με επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας εάν πρώτα δεν επέλθει ένα θετικό σοκ. Έτσι από την Θεσσαλονίκη το Σάββατο το βράδυ θα επιχειρήσει να δώσει το στίγμα της επόμενης ημέρας. Αυτό θα περιλαμβάνει μείωση φόρων, κίνητρα για επενδύσεις και τολμηρές μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν τις επενδύσεις, την κατανάλωση και βέβαια την ανάπτυξη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι θα «κυνηγήσει» την ανάπτυξη και δεν θα περιμένει καρτερικά οι ξένοι επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα. Με βάση τον σχεδιασμό του, προσπαθεί να κερδίσει την αξιοπιστία των αγορών και των οίκων αξιολόγησης και να στείλει ένα μήνυμα προς όλους τους επίδοξους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής επενδυτικός προορισμός με ένα περιβάλλον φιλικό προς την επιχειρηματικότητα και παράλληλα ο κρατικό μηχανισμός δεν πρόκειται να επιφυλάξει δυσάρεστες εκπλήξεις.

Επιχειρήσεις

Παράλληλα θα παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης το οποίο θα στηρίζεται στην «επίθεση» φιλίας προς τους επιχειρηματίες. Θα ανακοινώσει την μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, από το 28% που είναι σήμερα στο 20% σε δύο δόσεις. Η πρώτη από εφέτος στο 24% και η δεύτερη του χρόνου στο 20%. Παράλληλα θα μειωθεί και ο φόρος για τα μερίσματα στο 5% από 10% που ισχύει σήμερα.

Ως αντιστάθμισμα θα ζητήσει από τους επιχειρηματίες τρία πράγματα. Να προχωρήσουν σε επενδύσεις δημιουργώντας νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, να σεβαστούν με θρησκευτική ευλάβεια τις φορολογικές τους υποχρεώσεις δηλώνοντας με ακρίβεια τα κέρδη τους και να σεβαστούν την εργατική νομοθεσία προσφέροντας στο ακέραιο αυτά που δικαιούνται οι εργαζόμενοι. Στην περίπτωση αναμένεται να στείλει ένα μήνυμα προς τους επιχειρηματίες, ότι η νομοθεσία, φορολογική και ασφαλιστική όχι μόνο θα τηρηθεί στο ακέραιο, αλλά οι έλεγχοι θα ενταθούν και θα γίνουν ακόμη πιο αυστηροί.

Φυσικά πρόσωπα

Ο Κυρ. Μητσοτάκης όμως δεν θα μείνει μόνο στις επιχειρήσεις. Θα παρουσιάσει, υλοποιώντας στο έπακρο τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για μείωση φόρων στο μέτρο που το αντέχει η οικονομία. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι οποίες δίνονται με το σταγονόμετρο, θα υπάρξουν ανακοινώσεις για μείωση της φορολογίας.

Θα αφορά την κλίμακα και το εισαγωγικό συντελεστή. Από 22% που είναι σήμερα θα υποχωρήσει στο 9%. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα αφορά όλο το εύρος ή μέχρι τις 10.000 ευρώ. Στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να κάνουν ένα ηχηρό «δώρο» σε μισθωτούς και συνταξιούχους θεωρώντας ότι αυτοί είναι που έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο φορολογικό βάρος στα χρόνια της κρίσης και δικαιούνται μίας γενναίας ανάσας. Επίσης στο τραπέζι έχει πέσει η σταδιακή εξαφάνιση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Είναι άγνωστο όμως το χρονοδιάγραμμα που τελικά θα προκριθεί.

Προσέλκυση επενδύσεων

Η κυβέρνηση έχει δώσει ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής στο κομμάτι επενδύσεις. «Τρέχουν» οι διαδικασίες για το Ελληνικό, ξεμπλοκάρουν επενδύσεις όπως στις Σκουριές, στην Αφάντου της Ρόδου και στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, ενώ σχεδιάζεται ένα επενδυτικό νομοσχέδιο σκούπα που θα μειώνει την γραφειοκρατία και θα κάνει ευκολότερο το επιχειρείν. Ο πρωθυπουργός θα δώσει παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη που θα φέρνει τις επενδύσεις πιο κοντά αφαιρώντας άσκοπη γραφειοκρατία και προσθέτοντας σημαντικά κίνητρα.