Σχέδιο τόνωσης των επενδύσεων στην αγορά της κατοικίας με το που θα επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα επεξεργάζονται στην κυβέρνηση.
Μια απλή παρατήρηση στα επιμέρους στοιχεία του ΑΕΠ δείχνει ότι οι επενδύσεις στην κτηματαγορά έχουν «βουλιάξει» τα τελευταία χρόνια στα μόλις 1-1,5 δισ. ευρώ όταν οι επενδύσεις πριν ξεσπάσει η μεγάλη οικονομική κρίση έφταναν και στα 10 δισ. ευρώ ετησίως. Η περίοδος κρίνεται κατάλληλη.
Η πανδημία, έχει δημιουργήσει αυξημένο ενδιαφέρον για την κατοικία στην Ελλάδα -κύρια και δευτερεύουσα- και το μόνο που μένει είναι να δημιουργηθεί το κατάλληλο έδαφος ώστε να μην αποθαρρυνθούν οι επενδυτές, εγχώριοι και ξένοι.
Με τρεις κινήσεις -απλοποίηση γραφειοκρατίας, εξασφάλιση επενδυτικών κεφαλαίων, διασφάλιση του σταθερού φορολογικού πλαισίου- η αγορά εκτιμά ότι οι επενδύσεις στα ακίνητα ήδη από του χρόνου μπορούν να ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ.
Η μεταβίβαση ακινήτου μέσα στην πανδημία, εξελίχθηκε σε πραγματικό εφιάλτη καθώς απαιτούνταν εβδομάδες ή και 2-3 μήνες για να ολοκληρωθεί μια αγοραπωλησία με τη δικαιολογία ότι το προσωπικό ήταν με άδειες ειδικού σκοπού ή με τηλεργασία.
Κάποια βήματα ψηφιοποίησης της διαδικασίας έγιναν. Η απευθείας ηλεκτρονική πρόσβαση στο κτηματολόγιο είναι ένα σημαντικό βήμα όπως επίσης και η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης του φόρου μεταβίβασης. Υπάρχουν όμως και άλλα «εμπόδια» τα οποία θα επιδιωχθεί να ξεπεραστούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Η διασφάλιση της βεβαίωσης περί μη οφειλής ΤΑΠ ή της αντίστοιχης βεβαίωσης για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία, απαιτεί επίσης απευθείας συναλλαγή με δημόσιες υπηρεσίες και προκαλεί καθυστερήσεις. Ο στόχος είναι όλη η διαδικασία μέχρι και την τελική καταβολή του φόρου και τη μετεγγραφή του ακινήτου, να γίνεται ηλεκτρονικά κάτι που θα διευκολύνει και την Ελλάδα να ξεκολλήσει από την διόλου τιμητική 156η θέση παγκοσμίως όσον αφορά στην πολυπλοκότητα της διαδικασίας μεταβίβασης ενός ακινήτου.
Το ενδιαφέρον που δημιουργία η πανδημία για τη στέγη και η απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, συνιστούν δύο σημαντικά «συστατικά» για να αυξηθούν οι επενδύσεις στα ακίνητα.
Μένουν όμως και άλλα. Το πρώτο είναι το φορολογικό. Με την απαλλαγή από τον ΦΠΑ για όλες τις άδειες οικοδομής έχει ανοίξει ένα τεράστιο παράθυρο ευκαιρίας να δημιουργηθεί στοκ ακινήτων που θα πουληθούν χωρίς ΦΠΑ ενώ το τοπίο με τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων αφενός θα ξεκαθαρίσει μέσα στο 2022 και αφετέρου δε θα επηρεάσει τις μεταβιβάσεις καθώς ο συντελεστής στις αγοραπωλησίες είναι ούτως ή άλλως πολύ χαμηλός. Όσο για τον ΕΝΦΙΑ, με το επιπλέον 8% στην έκπτωση, δε θα προβληματίσει τους επενδυτές.
Τι άλλο μένει; Η χρηματοδότηση. Αναμένεται αναθέρμανση των στεγαστικών δανείων μέσα στο 2022 καθώς πλέον θα έχει ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό το τοπίο με τα κόκκινα δάνεια. Όπως αναμένεται και «ζεστό χρήμα» μέσα από τις φάσεις των προγραμμάτων εξοικονομώ. Τα τουλάχιστον 1,5-2 δισ. ευρώ που θα δοθούν για τις ανακαινίσεις ακινήτων συνιστούν τα χρήματα που πέφτουν στην κτηματαγορά μέσα σε έναν ολόκληρο χρόνο.