Του Χρήστου Ν. Κώνστα
Όταν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία ζήτησαν την έγκριση του ESM και του Eurogroup να αποπληρώσουν τα δικά τους δάνεια προς το ΔΝΤ νωρίτερα, ουδείς εξέφρασε αντίρρηση. Όλοι γνώριζαν ότι οι δύο χώρες θα τιμούσαν την υπογραφή τους και τις δεσμεύσεις της μεταμνημονιακής τους εποπτείας.
Για την Ελλάδα δεν ισχύει το ίδιο. Τουλάχιστον 3 υπουργοί Οικονομικών (ο Γερμανός, ο Ολλανδός και ο Σλοβάκος) θα επικαλεστούν την «προεκλογική μεταρρυθμιστική οκνηρία» που επικρατεί στην Ελλάδα και ότι η χώρα πρέπει πρώτα να πείσει ότι θα επιμείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και μετά να επιχειρήσει αποδέσμευση από το ΔΝΤ.
Δεν έχει άδικο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που προσπαθεί να πληρώσει όσο το δυνατόν νωρίτερα τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ.
Λάθος του είναι ότι θέλει να εμφανίσει την μερική αποπληρωμή ως κίνηση «οικονομικής ανεξαρτησίας» και «απελευθέρωσης από τα δεσμά των Μνημονίων»…
Η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος οφειλέτης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου -μετά την Ουκρανία και την Αργεντινή- και ο μοναδικός που κήρυξε στάση πληρωμών σε βάρος του το καλοκαίρι του 2015. Ο Γιάνης Βαρουφάκης αρνήθηκε να πληρώσει τη δόση η Ελλάδα τέθηκε σε καθεστώς selective default και τελικά η χώρα οδηγήθηκε στο τρίτο μνημόνιο με το οποίο οι Ευρωπαίοι εταίροι δάνεισαν την Ελλάδα για να συνεχίσει να πληρώνει το ΔΝΤ.
Σήμερα η Ελλάδα οφείλει περίπου 9,5 δισ. ευρώ (7,7 δισ. SDR) στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα οποία πρέπει να αποπληρώνει με ρυθμό 1,9 δισ. ευρώ ετησίως (1,5 δισ. SDR) για όλη την περίοδο από το 2019 μέχρι και το 2023 (το υπόλοιπο πρέπει να πληρωθεί στις αρχές του 2024).
Τα δάνεια του ΔΝΤ κοστίζουν ακόμη και 4,9% ετησίως επειδή η Ελλάδα εξακολουθεί να χρωστά ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 318% της ίδιας συμμετοχής της στο «κεφάλαιο» του ΔΝΤ. Μείωση αυτής της αναλογίας θα επιφέρει αντίστοιχα και μείωση του επιτοκίου δανεισμού…
Για να εγκριθεί η μερική πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, από την Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να εγκριθούν και να εφαρμοστούν τα «μεσοπρόθεσμα μέτρα» για το Χρέος από το Eurogroup και αυτό σημαίνει ότι πρέπει επιτέλους να κλείσει η β' αξιολόγηση και να ξεκινήσει η Τρίτη αξιολόγηση.
Στο μεταξύ, η Ελλάδα περιμένει με αγωνία την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιοπιστίας από τη Standard and Poor's στην κλίμακα ΒΒ- από Β+, δηλαδή στα επίπεδα της Fitch το αργότερο μέχρι τέλος Απριλίου….