Χθες το πρωί μάθαμε πως η μεγάλη γαλλική ενεργειακή εταιρεία Total (FP PARIS) συμφώνησε με τον Ινδό δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Gautam Adani να αγοράσει από αυτόν το 20% των μετοχών της Adani Green Energy Limited, που είναι το κομμάτι του ομίλου Adani που ασχολείται με την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Η γαλλική εταιρεία θα πληρώσει περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια και θα αποκτήσει, εκτός από το 20% της AGEL και το 50% των δραστηριοτήτων της στον τομέα της ηλιακής ενέργειας. Μέσω αυτής της συναλλαγής κάνει ένα μεγάλο βήμα για την επίτευξη του στόχου της για το 2025, ο οποίος είναι η απόκτηση του άμεσου ή έμμεσου ελέγχου σε εγκαταστάσεις παραγωγής «πράσινης ενέργειας» ισχύος 35 GigaWatt.
Αυτή την στιγμή η Total ελέγχει 8-9 GW και, μόνο από το κομμάτι των ηλιακών εγκαταστάσεων, θα αποκτήσει πρόσβαση σε άλλα 2,3 GW, ενώ ο στόχος της AGEL είναι να φτάσει μέχρι το 2025 τα 25 GW σε εγκατεστημένη ισχύ. Πέρα από αυτά, η συνεργασία της με τον όμιλο Adani μειώνει σημαντικά την πιθανότητα να αντιμετωπίσει στο μέλλον προβλήματα με τις Ινδικές αρχές όπως έχει συμβεί με άλλες δυτικές εταιρείες.
Από την πλευρά του ο Adani μειώνει τον υψηλό δανεισμό του ομίλου του και εξασφαλίζει πρόσβαση στις πολύ βαθιές τσέπες της Total, κάτι που θα φανεί πολύ χρήσιμο στο μέλλον δεδομένων των μεγάλων επενδύσεων που θα απαιτηθούν. Έτσι εξηγείται και το γεγονός πως το τίμημα που θα εισπράξει για την πώληση του 20% της AGEL υπολείπεται σημαντικά της χρηματιστηριακής αξίας του στο χρηματιστήριο του Μουμπάι.
Λίγες μέρες πριν, παρακολουθήσαμε την αποτυχημένη προσπάθεια της καναδικής αλυσίδας πρατηρίων καυσίμων και mini market Alimentation Couche – Tard (ATD/B TORONTO) να εξαγοράσει την γαλλική αλυσίδα super market Carrefour (CA PARIS). Η Καναδική εταιρεία ξεκίνησε το 1980 με ένα σημείο πώλησης στο Μοντρεάλ και τώρα έχει 9000 σημεία πώλησης (κυρίως πρατήρια καυσίμων που συνοδεύονται από mini market) στον Καναδά, τις Η.Π.Α. και τις σκανδιναβικές χώρες.
Πριν την χρηματιστηριακή συνεδρίαση της προηγούμενης Τετάρτης, αιφνιδίασε την αγορά ανακοινώνοντας πως προσφέρει 20 δισεκατομμύρια δολάρια Η.Π.Α. για να εξαγοράσει το σύνολο των μετοχών της Carrefour προς 20 Ευρώ ανά μετοχή, 29% παραπάνω από το κλείσιμο της μετοχής την προηγούμενη ημέρα.
Η μεγάλη αλυσίδα super market έγινε στόχος εξαγοράς έχοντας υποστεί μεγάλες απώλειες τα τελευταία χρόνια, λόγω κυρίως του ισχυρού ανταγωνισμού από τις γερμανικές εκπτωτικές αλυσίδες και την γαλλική Leclerc. Η χαρά των μικρομετόχων και των θεσμικών επενδυτών της Carrefour δεν κράτησε πολλές μέρες, αφού η κυβέρνηση του προέδρου Μακρόν, διά του υπουργού οικονομικών, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αφήσει αυτή την εξαγορά να προχωρήσει, επικαλούμενη την ασφάλεια της αγοράς τροφίμων.
Ο πραγματικός λόγος όμως είναι άλλος, η ανησυχία για απώλειες θέσεων εργασίας. Η Carrefour απασχολεί μέσα στην Γαλλία πάνω από 100.000 εργαζομένους και η κυβέρνηση γνωρίζει πως σε περίπτωση εξαγοράς της, η πιθανότητα για μεγάλες απολύσεις και κλείσιμο καταστημάτων θα ήταν πολύ μεγάλη, με πολύ αρνητικό αποτέλεσμα για την δημοτικότητα της κυβέρνησης ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2022.
Παρά το γεγονός πως ο συνδυασμός των δύο εταιρειών πιθανώς να είχε επιχειρηματικά ενδιαφέρον, και παρά τις διαμαρτυρίες της Καναδικής κυβέρνησης και την υπενθύμιση προς τους Γάλλους της πρόσφατης εξαγοράς της καναδικής Bombardier από την γαλλική Alstom, η καναδική εταιρεία γρήγορα αποσύρθηκε. Τελικά, μοναδικοί κερδισμένοι αυτών των ημερών πρέπει να είναι όσοι μέτοχοι της Carrefour εκμεταλλεύθηκαν την πρόσκαιρη άνοδο της μετοχής και πούλησαν πριν αυτή ξαναπέσει.
Χθες ξαναήρθε στην επιφάνεια η προσπάθεια της Veolia Environnement (VIE PARIS) να εξαγοράσει την ανταγωνίστριά της Suez (SEV PA) με σκοπό την δημιουργία μίας πολύ ισχυρής εταιρείας στον χώρο της διαχείρισης αστικών δικτύων ύδρευσης και της επεξεργασίας και ανακύκλωσης αστικών απορριμμάτων.
Η ιστορία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν η Veolia απέκτησε το 29,9% των μετοχών της Suez από την μέχρι τότε μεγαλύτερη μέτοχό της Engie, και πρότεινε στην διοίκηση της Suez να προχωρήσουν σε ένωση των δύο εταιρειών μέσω μίας «φιλικής εξαγοράς».
Παρά το γεγονός πως η γαλλική κυβέρνηση εμμέσως φάνηκε πως ενέκρινε αυτή την επιχειρηματική κίνηση, η διοίκηση της Suez αρνήθηκε να συνεργαστεί και μέχρι πριν λίγες μέρες οι δύο πλευρές δεν είχαν καταφέρει να συνεννοηθούν επιμένοντας στις αρχικές τους θέσεις. Χθες το πρωί μάθαμε πως εμφανίστηκαν επενδυτικές εταιρείες, με εξειδίκευση σε επενδύσεις σχετικές με δίκτυα υποδομής, πρόθυμες να υποβάλουν κάποιου τύπου προσφορά προς τους μετόχους της Suez.
Η αγορά δεν φαίνεται να δίνει μεγάλες πιθανότητες στην ευδοκίμηση αυτής της προσπάθειας, ενώ με παρέμβασή της χθες το βράδυ η γαλλική κυβέρνηση προέτρεψε για μία ακόμα φορά την Veolia και την Suez να βρουν μία φιλική λύση.
Μετά από αυτά, αργά ή γρήγορα, λογικά θα δούμε την Suez να καταλήγει στην αγκαλιά της Veolia, πιθανώς αφού η Veolia ανεβάσει (μάλλον με τις ευλογίες της κυβέρνησης) το προτεινόμενο τίμημα εξαγοράς πάνω από την αρχική πρόταση των 18 ευρώ. Με δεδομένο πως η μετοχή της Suez βρίσκεται τώρα κοντά στα 17,5 Ευρώ, φαίνεται πως οι μέτοχοί της σύντομα θα έχουν την ευκαιρία να αποχωρήσουν σε τιμή αρκετά πιο κοντά στα 20 Ευρώ.
Η εξέλιξη των τριών πολύ επίκαιρων επιχειρηματικών νέων γαλλικού ενδιαφέροντος επιβεβαιώνει αυτό που ξέρουμε εδώ και πολλά χρόνια. Για να γίνουν στην Γαλλία εξαγορές ή συγχωνεύσεις με πρωταγωνιστές μεγάλες επιχειρήσεις, πρέπει να συμφωνεί η κυβέρνηση της χώρας, η οποία συνήθως έχει την δύναμη να καταφέρει αυτό που θέλει, που συνήθως είναι η εγκατάλειψη της προσπάθειας αν ο «επιτιθέμενος» είναι ξένη εταιρεία.
Αντίθετα, όταν μία γαλλική εταιρεία προσπαθεί να κάνει κάτι τέτοιο εκτός Γαλλίας, συνήθως έχει την αμέριστη στήριξη της κυβέρνησής της. Θα μπορούσε κάποιος να πει πως η Γαλλία δεν είναι φανατική οπαδός των ελεύθερων αγορών, αλλά μάλλον θα την αδικούσε. Σίγουρα δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που χειρίζεται τα πράγματα με αυτόν τον τρόπο.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.