Ο κόσμος αλλάζει και η οικονομική «ζυγαριά» του πλανήτη γέρνει ολοένα περισσότερο προς την Ασία και ειδικότερα την Κίνα. Μάλιστα, βάσει ορισμένων δεικτών, η κινεζική οικονομία έχει ήδη ξεπεράσει την αμερικανική. Χρηματιστηριακά, ωστόσο, η Wall Street όχι μόνο κυριαρχεί αλλά στην ουσία… αποφασίζει και για την πορεία όλων των άλλων αγορών. Όχι κι άδικα, αφού σήμερα οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street αντιστοιχούν στο 43% περίπου της συνολικής χρηματιστηριακής αξίας των μετοχών όλου του κόσμου.
Συγκριτικά, παρά την πρόοδο της Κίνας και την γιγάντωση πολλών κινεζικών ομίλων, η κεφαλαιοποίηση των χρηματιστηρίων της Σαγκάης, της Σενζέν και του Χονγκ Κονγκ δεν ξεπερνά αθροιστικά το 15% των παγκόσμιων αγορών. Το μεγαλύτερο χρηματιστήριο εκτός Wall είναι αυτό της Ιαπωνίας, με μερίδιο της τάξης του 6,8% της παγκόσμιας πίτας. Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, NYSE, είναι η μεγαλύτερη αγορά του πλανήτη με κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα 26 τρισ. δολάρια και ακολουθεί ο Nasdaq με περίπου 13 τρισ. δολάρια και το ιαπωνικό χρηματιστήριο με 7 τρισ. δολάρια.
Επομένως, ό,τι συμβαίνει στη Wall Street επηρεάζει τις παγκόσμιες αγορές και οι εξελίξεις στη μητρόπολη του χρήματος δίνουν την τάση σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Η «σύνθεση» αυτή δεν αναμένεται να αλλάξει μέσα στο 2021, ενώ στην εξίσωση θα πρέπει να μπουν και παράγοντες όπως η προσπάθεια των κινεζικών αρχών να εμποδίσουν την ανεξέλεγκτη μεγέθυνση επιχειρηματικών κολοσσών. Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο παράδειγμα της Ant, της μεγαλύτερης fintech του κόσμου, δημιούργημα όχι του… οποιουδήποτε αλλά του πλουσιότερου Κινέζου Τζακ Μα, στην οποία το Πεκίνο θέλει να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο.
Στο μεγάλο ναό του χρήματος οι αδιαμφισβήτητοι πρωταγωνιστές του 2020 ήταν οι μεγαλύτεροι τεχνολογικοί κολοσσοί των ΗΠΑ. Οι ίδιοι θα δώσουν την τάση του 2021 καθώς ενδεχόμενη παύση της τρελής ανοδικής πορείας των μετοχών τους θα μπορούσε να προκαλέσει καθίζηση στην αγορά, ενώ αν συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό, το πιθανότερο είναι να ζήσουμε άλλη μία καλή χρονιά για τις αγορές.
Η κεφαλαιοποίηση των παγκόσμιων μετοχών υποχώρησε σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg κοντά στα 61 τρισ. δολάρια στις 24 Μαρτίου αλλά στη συνέχεια το ξέφρενο ράλι των τεχνολογικών εταιρειών είχε ως αποτέλεσμα προς το τέλος του 2020 να ξεπεράσει το ορόσημο των 100 τρισ. δολαρίων. Σε μία χρονιά τόσο δραματική για την ανθρωπότητα και την παγκόσμια οικονομία, οι μετοχές αύξησαν την αξία τους κατά περίπου 20%, από το επίπεδο των 87 τρισ. δολαρίων που βρισκόταν στο τέλος του 2019.
Από τα περίπου 15 τρισ. δολάρια που «κέρδισαν» οι μετοχές το 2020, μερίδιο πάνω από 1 τρισ. δολάρια οφείλεται μόνο στην Apple, τη μεγαλύτερη εισηγμένη στον κόσμο με σημερινή αξία 2,26 τρισ. δολάρια.
Η μετοχή του αμερικανικού γίγαντα έδωσε κέρδη 80% σε όποιον την είχε στην κατοχή του για ολόκληρο το 2020. Η Amazon του Jeff Bezos ήρθε δεύτερη καθώς κατάφερε να αυξήσει τη χρηματιστηριακή της αξία περίπου κατά 700 δισ. ευρώ, με τη μετοχή της να δίνει κέρδη άνω του 76%.
Microsoft, Google (Alphabet) και Facebook ολοκληρώνουν το ακρωνύμιο «FAAMG» που επινόησε η Goldman Sachs για τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες του πλανήτη. Αθροιστικά οι FAAMG πρόσθεσαν πάνω από 2,5 τρις. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση.
Σημειώνεται ότι 2η σε κεφαλαιοποίηση παγκοσμίως είναι η Saudi Aramco με 1,868 τρισ. δολάρια, ενώ στην πρώτη δεκάδα βρίσκουμε και 2 κινεζικές εταιρείες, τον παγκόσμιο κυρίαρχο στα ηλεκτρονικά παιχνίδια Tencent και την Alibaba.
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει η Tesla, η οποία αύξησε την χρηματιστηριακή της αξία από τα 81 δισ. δολάρια στα 669 (!) δισ. δολάρια μέσα στο 2020 προσφέροντας απλόχερα κέρδη της τάξης του 743% στους μετόχους της και όπως ήταν αναμενόμενο σκαρφάλωσε στην πρώτη δεκάδα των μεγαλύτερων επιχειρήσεων, αφήνοντας πίσω παραδοσιακούς παίκτες όπως τις Samsung, Johnson &Johnson, Walmart, Berkshire, Visa και JPMorgan.