Tράπεζες: Η ανάπτυξη περνά μέσα από τις επενδύσεις

Tράπεζες: Η ανάπτυξη περνά μέσα από τις επενδύσεις

Στην ανάγκη να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη στάθηκαν οι πρόεδροι των συστημικών τραπεζών που ανέλυσαν τις προκλήσεις του χρηματοοικονομικού συστήματος μιλώντας στο Forum των Δελφών, με τον πρόεδρο της ΕΤΕ Γκίκα Χαρδούβελη να εκτιμά ότι υπάρχουν δυνατότητες ακόμα και «για 15ετή ανάπτυξη στη χώρα», ενώ ο πρόεδρος της Alpha Bank Βασίλης Ράπανος, τόνισε την «ανάγκη να απενοχοποιηθεί το κέρδος για να επιστρέψουν οι επενδύσεις» και είπε ότι «ανακτήθηκε η κουλτούρα πληρωμών από τους καταναλωτές διότι οι τράπεζες δεν μοιράζουν δικά τους χρήματα αλλά δανείζουν τα χρήματα των καταθετών».

Ο πρόεδρος της Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου, επισήμανε ότι «υπάρχουν τεράστια κεφάλαια τα οποία γυρίζουν και αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες και πρέπει να κάνουμε τις αλλαγές, ώστε να μην υπάρχουν θεσμικά και γραφειοκρατικά εμπόδια». Τόνισε ότι η χώρα έχει «πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία» και οι τράπεζες είναι «έτοιμες να χρηματοδοτήσουν», αλλά «πρώτη προϋπόθεση, είναι να υπάρχουν επενδυτικά σχέδια».

Σύμφωνα με τον κ. Ράπανο, η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη αύξηση στο ποσοστό χρηματοδότησης νέων επιχειρήσεων. «Το 50% των χρηματοδοτήσεων είναι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», είπε, όταν «σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ το ποσοστό απόρριψης των χρηματοδοτήσεων σε νέες επιχειρηματικές προσπάθειες, είναι μόνο 12%».

Όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών στάθηκαν ιδιαίτερα στη μεγάλη πρόοδο του τραπεζικού συστήματος και στη μείωση των κόκκινων δανείων. «Στο τέλος του χρόνου όλες οι τράπεζες θα έχουν μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων και σταδιακά θα φτάσουν στο ευρωπαϊκό μέσο όρο κοντά στο 6%», είπε ο κ. Χαντζηνικολάου.

«Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με τους πελάτες, να προσφέρουν νέες υπηρεσίες και, κυρίως, να επιμείνουν στην πιστωτική επέκταση των τελευταίων ετών, στηρίζοντας την υγιή επιχειρηματικότητα με στιβαρά επενδυτικά σχέδια» , σημείωσε ο κ. Ράπανος πρόεδρος της Alpha Bank. 

«Το τραπεζικό σύστημα έχει κάνει τα τελευταία χρόνια μία τεράστια προσπάθεια να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και παρά τις αβεβαιότητες που προκάλεσε η πανδημία, έχει να επιδείξει σημαντικά αποτελέσματα» σημείωσε ο κ. Ράπανος, υπογραμμίζοντας ότι, μέσα στο 2022, το σύνολο των συστημικών τραπεζών θα επιτύχει μονοψήφιο ποσοστό στον Δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, όμως το τραπεζικό σύστημα «πρέπει να εξορθολογήσει περαιτέρω τους ισολογισμούς του και να επιταχύνει την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τον εντεινόμενο ανταγωνισμό, που προέρχεται και από τις πολλές άλλες χρηματοοικονομικές και τεχνολογικές εταιρείες». 

O κ. Ράπανος υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η ελληνική οικονομία να επανέλθει σε διατηρήσιμους θετικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, για να αυξηθούν τα εισοδήματα και να δοθούν νέες προοπτικές στους νέους. «Η χώρα δεν μπορεί να αναπτυχθεί αν δεν δώσουμε κίνητρα στους νέους ανθρώπους είτε να μείνουν εδώ, είτε να επιστρέψουν από το εξωτερικό. Χρειαζόμαστε ανθρώπινο κεφάλαιο». 

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη για επενδύσεις αλλά και για την κατανόηση της σημασίας της απόδοσης των επενδύσεων προκειμένου να προσελκύονται επενδυτές. «Και οι τράπεζες πρέπει να ανταποδώσουμε στους επενδυτές μας, έχουν επενδύσει πολλά στις τράπεζες, έχουν χάσει πολλά και πρέπει τώρα να τους δώσουμε ένα σαφές δείγμα ότι οι επενδύσεις τους θα έχουν ανταπόδοση. Άρα, η έννοια του κέρδους πρέπει να επανέλθει στην κουλτούρα της επιχειρηματικής μας ζωής. Να μην θεωρείται ενοχή το κέρδος, γιατί αλλιώς δεν θα έχουμε επενδύσεις, και αν δεν έχουμε επενδύσεις δεν θα έχουμε ανάπτυξη», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά. 

«Την τελευταία μιάμιση σχεδόν δεκαετία η κατάσταση κρίσης τείνει να εξελιχθεί σε κανονικότητα. Οι δύο πρώτες, η διεθνής χρηματοπιστωτική και η κρίση χρέους, έχουν περισσότερο ενδογενή χαρακτηριστικά ενώ οι δύο τελευταίες (υγειονομική και γεωπολιτική) μπορούν να θεωρηθούν κυρίως ως εξωγενείς για την Ελλάδα και την Ευρώπη» σημείωσε ο Γιώργος Ζανιάς, πρόεδρος της Eurobank.

«Όπως συνήθως συμβαίνει στις κρίσεις, ο ρόλος του κράτους αυξάνεται, κυρίως μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής, καθώς και ο ρόλος των νομισματικών αρχών. Οι τελευταίες, στην περίπτωση της Ευρωζώνης, φαίνεται πως ωρίμασαν μέσα από τις απανωτές κρίσεις και, ιδιαίτερα στην περίπτωση της υγειονομικής κρίσης, έδρασαν με μεγάλη «δύναμη πυρός» αλλά και αποτελεσματικά. Αυτός ο ενισχυμένος ρόλος βοηθήθηκε από την συμμετρικότητα της κρίσης, δηλαδή αφορούσε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, ενώ δεν υπήρχε και θέμα ηθικού κινδύνου» ανέφερε ο κ. Ζανιάς.

Ο ίδιος προσέθεσε πως «οι τράπεζες είναι έτοιμες να υλοποιήσουν τον αναπτυξιακό τους ρόλο. Όχι μόνο μέσω των δικών τους χρηματοδοτήσεων αλλά και μέσω του σημαντικού ρόλου που έχουν στην αποτελεσματική κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης» και συμπλήρωσε πως «  αυτή τη στιγμή, και μετά από τόσες απανωτές κρίσεις, η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια περίοδο ανάπτυξης χτίζοντας πάνω στις ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν μετά από τόσα χρόνια κρίσης, στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν αλλά, και πολύ σημαντικό, στους τεράστιους πόρους που για πρώτη φορά είναι τόσοι πολλοί διαθέσιμοι μέσω του Ταμείου Ανθεκτικότητα και Ανάκαμψης αλλά και των Διαρθρωτικών Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων».

Ο κ. Ζανιάς κατέληξε λέγοντας ότι, «στο πλαίσιο των πόρων του Ταμείου, στην Eurobank, αναμένεται να προχωρήσουμε σε σημαντικές χρηματοδοτήσεις άνω των 2 δισ. ευρώ ενώ στοχεύουμε μέσω της τεχνογνωσίας μας να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις για να αξιοποιήσουν τους πόρους του προγράμματος και να υλοποιήσουν επενδύσεις που ενισχύουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την ανθεκτικότητα και την καινοτομία».