Τις επιπτώσεις που έφερε ο πληθωρισμός στην Αγγλία σχολίασε ο Χόου Πιλ (Huw Pill), επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας τονίζοντας ότι οι Βρετανοί αρνούνται να αποδεχθούν ότι τώρα είναι πιο φτωχοί.
Οι εταιρείες και οι εργαζόμενοι προσπαθούν να μετακυλήσουν τις επιπτώσεις του πληθωρισμού ο ένας στον άλλο - και αυτό εγκυμονεί κινδύνους για επίμονο πληθωρισμό, προειδοποίησε.
«Αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι αυτή η απροθυμία να αποδεχτούμε ότι ναι, όλοι είμαστε σε χειρότερη θέση, όλοι πρέπει να πάρουμε το μερίδιό μας», δήλωσε σε ένα επεισόδιο του podcast «Beyond Unprecedented» της Νομικής Σχολής του Κολούμπια και του Millstein Center.
«Το να προσπαθούμε να μετακυλήσουμε αυτό το κόστος σε έναν συμπατριώτη μας και να πούμε, θα είμαστε εντάξει, αλλά θα πρέπει να πάρουν το μερίδιό μας - αυτό το παιχνίδι με το πέρασμα του αγροτεμαχίου ... είναι αυτό που δημιουργεί πληθωρισμό», είπε, όπων αναμεταδίδει το CNBC.
Ο Pill έκανε αναφορά για μια «σειρά πληθωριστικών σοκ» που τροφοδότησαν τον πληθωρισμό τους τελευταίους 18 μήνες, από την πανδημική διαταραχή της προσφοράς και τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης των νοικοκυριών που αύξησαν τη ζήτηση, μέχρι τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την επακόλουθη εκτίναξη των ευρωπαϊκών τιμών ενέργειας. Ακολούθησαν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και το ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών που οδήγησαν τις τιμές των τροφίμων.
Ωστόσο, ο Pill δήλωσε ότι αυτό δεν είναι όλη η ιστορία και ότι είναι φυσικό η συμπεριφορά των φορέων που καθορίζουν τις τιμές και τους μισθούς σε οικονομίες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ να αλλάζει όταν αυξάνονται τα έξοδα διαβίωσης, όπως οι λογαριασμοί ενέργειας, με τους εργαζόμενους να ζητούν υψηλότερους μισθούς και τις επιχειρήσεις να αυξάνουν τις τιμές.
«Φυσικά, αυτή η διαδικασία είναι τελικά αυτοκαταστροφική», δήλωσε ο Pill.