Μεγάλη αύξηση σε νέα δάνεια προγραμματίζει η Τράπεζα Πειραιώς που προβλέπει καθαρή πιστωτική επέκταση περίπου 1,3 δισ. ευρώ τα οποία θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία.
Την πρόβλεψη έκανε μιλώντας στους ξένους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας κ. Χρήστος Μεγάλου. Ο κ. Μεγάλου επιφυλάχθηκε για την απόλυτη ακρίβεια του αριθμού αυτού, καθώς «αυτό είναι περίπου το νούμερο που μας προκύπτει στις αναλύσεις μας». Η Τράπεζα Πειραιώς θα παρουσιάσει αναλυτικό πλάνο για το 2022 στις 6 Απριλίου, ενώ εκτιμά για το 2022 κερδοφορία από απτές πηγές (ROTE) πάνω από 5% και μείωση των κόκκινων δανείων NPEs στο 8% φέτος.
Ωστόσο η τράπεζα έχει μία «κεκτημένη ταχύτητα από το 2021, όπως προκύπτει από τα μεγέθη που παρουσίασε, όπου όλο το 2021 είναι ισχυρό, αλλά ειδικότερα στο τελευταίο τρίμηνο υπάρχει σαφής επιτάχυνση και είναι ένα εξαιρετικό τρίμηνο για την Πειραιώς, αλλά όχι «μη επαναλαμβανόμενο», όπως ξεκαθάρισε η διοίκηση της Πειραιώς. Ειδικότερα για τις εκταμιεύσεις του τέταρτου τριμήνου 2,2 δισ. ευρώ, η διοίκηση της Πειραιώς εκτίμησε ότι υπάρχει συνέχεια, όπως προκύπτει από το 1 δισ. ευρώ νέες εκταμιεύσεις στο πρώτο τρίμηνο φέτος.
Άλλωστε συνολικά και εντός του 2021 η τράπεζα παρουσίασε εκταμιεύσεις μεγαλύτερες από το στόχο της με 6,5 δισ. ευρώ δανείων, πάνω από το πλάνο για εκταμιεύσεις 5,7 δισ. ευρώ. Πέρυσι παρά τις αποπληρωμές δανείων σε μία καλή χρονιά που οι επιχειρήσεις έσπευσαν να μειώσουν τα χρέη τους και τα χρηματοοικονομικά κόστη τους, αλλάζοντας ακριβότερα δάνεια με φθηνότερα ή ομολογιακές εκδόσεις, η Πειραιώς παρουσίασε καθαρή πιστωτική επέκταση 1 δισ. ευρώ.
Οι επιχειρηματικοί κλάδοι που θα ενισχύσουν την πιστωτική επέκταση, είναι η ενέργεια, ο τουρισμός, το real estate και η αγροτική ανάπτυξη.
Στα αποτελέσματα της Πειραιώς εντυπωσιάζουν τα καθαρά έσοδα από προμήθειες στα 394 εκατ. ευρώ (+25% ετησίως), τα οποία κάλυψαν απολύτως τις μικρές απώλειες από καθαρά έσοδα τόκων που προέκυψαν από τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τα οποία μειώθηκαν στα 4,5 δισ. ευρώ πέρυσι από 22,5 δισ. ευρώ, στο τέλος του 2020.
Οι πηγές κερδοφορίας στο κομμάτι αυτό ενισχύονται ιδιαίτερα από τις τραπεζοασφαλιστικές υπηρεσίες που είχαν μία πολύ καλή χρονιά το 2021 και εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν και το 2021, όπως και από τη σημαντική αύξηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων πελατών.
Τα αμοιβαία κεφάλαια αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ των 3,4 δισ. ευρώ επισήμανε ο κ. Μεγάλου (0,9 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση), ενώ αυξήθηκαν και οι καταθέσεις των πελατών, που διαμορφώθηκαν σε 55,4 δισ. ευρώ δηλαδή 5,8 δισ. ευρώ αυξημένες σε ετήσια βάση.