Με το βλέμμα στη νέα εποχή η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου σχεδιάζει στρατηγικά τη μετεξέλιξή της σε μία σύγχρονη τράπεζα που θα καλύπτει τις ανάγκες των πελατών της και θα στηρίζει την τοπική οικονομία.
Όπως αναφέρθηκε στη σημερινή διαδικτυακή συνέντευξη τύπου από τον CEO της Τράπεζας Ιωάννη Βουγιούκα ο στρατηγικός σχεδιασμός για την επόμενη πενταετία περιλαμβάνει:
- Περαιτέρω αποκλιμάκωση των ΜΕΔ, εξετάζοντας συνεργασίες με εταιρείες διαχείρισης
- Ενδυνάμωση Εταιρικής Διακυβέρνησης & Διαχείρισης Κινδύνων
- Ψηφιακός μετασχηματισμός
- Περαιτέρω αύξηση CET1 κατά 4 εκατ.ευρώ
- Πιστωτική επέκταση υψηλότερη του 2020, διατηρώντας υψηλή ρευστότητα
- Επέκταση δικτύου καταστημάτων Ηπείρου
- Επέκταση εκτός της Ηπείρου
Οι προτεραιότητες μετά το Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0»
Η διοίκηση της τράπεζας εκτιμά πως η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε μία περίοδο ανάπτυξης και με όχημα τα χρήματα που θα εισρεύσουν στην αγορά από το Ταμείο Ανάκαμψης και με σημείο αναφοράς το καλά σχεδιασμένο Πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0». Σε αυτό το πλαίσιο επανακαθορίζει τη στρατηγική της, η οποία περιλαμβάνει τους βασικούς άξονες του σχεδίου ανάκαμψης για την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Προς αυτή την κατεύθυνση η Τράπεζα αναμένεται να χρηματοδοτήσει εταιρείες παραγωγής ενέργειας, την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων επιχειρήσεων, τις εταιρείες τεχνολογίας και σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και η χρηματοδότηση κέντρων διανομής και αποθηκών.
Επιπροσθέτως, η Τράπεζα αναμένεται να στηρίξει την τοπική οικονομία και την αγροτική οικονομία, μέσω παροχής ρευστότητας σε επιχειρήσεις με έντονο εξαγωγικό εξοπλισμό, ενώ θα προωθηθούν επενδυτικά σχέδια με έμφαση την καινοτομία, τη βιώσιμη αγροτική οικονομία και τον τουρισμό.
Ισχυρή ανάκαμψη στην ελληνική οικονομία
Όπως ανέφερε ο CEO της Τράπεζας μετά την απότομη οικονομική ύφεση του 2020, λόγω πανδημίας, αναμένεται ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, από το β’εξάμηνο του έτους και η οποία θα επιταχυνθεί το 2022. Άλλωστε η ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης και της συνολικής ζήτhσης προβλέπεται από το β’τρίμηνο του έτους και θα οδηγήσει σε θετικό και ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης.
Η ανάκαμψη αυτή ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται, καθώς για τρίτη συνεχή χρονιά στην αγορά κατοικιών σημειώνεται αύξηση των τιμών, με τις τιμές των διαμερισμάτων να αυξάνονται 4,2% σε ετήσια βάση.
Τα «highlights» της χρονιάς που πέρασε
Τέλος ο CEO της Τράπεζας Ιωάννης Βουγιούκας αναφέρθηκε στα θετικά οικονομικά αποτελέσματα που κατέγραψε η Τράπεζα το 2020. Τα κέρδη της τράπεζας αυξήθηκαν 34% στα 0,26 εκατ. ευρώ, τα ΝΙΜ 4,4% με καθαρά έσοδα στα 10,3 εκατ.ευρώ και τα ΔΚΕ 15,8% στα 30,5 εκατ.ευρώ. Την ίδια στιγμή πέρυσι παρατηρήθηκε αύξηση εσόδων από τόκους λόγω της πιστωτικής επέκτασης, διατήρηση των λειτουργικών εξόδων της Τράπεζας στα ίδια επίπεδα με το 2019 οδηγώντας τον δείκτη λειτουργικών εξόδων.
Σημειώνεται πως η Τράπεζα προχώρησε κατά τη διάρκεια του 2020 σε πιστωτική επέκταση 24 εκατ. ευρώ στηρίζοντας τους επιχειρηματίες της τοπικής κοινωνίας, ενώ βελτίωσε και τη ρευστότητά της αφού παρατηρήθηκε αύξηση των καταθέσεων κατά 24,8 εκατ.ευρώ και των καθαρών απαιτήσεων από ΠΙ κατά 3,9 εκατ.ευρώ. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας βελτιώθηκε κατά 54μβ κυρίως λόγω της αύξησης συνεταιριστικού κεφαλαίου ύψους 1,8 εκατ.ευρώ, ενώ βελτιώθηκε και η ποιότητα των κεφαλαίων καθώς το ποσοστό του DTC στο εποπτικό κεφάλαιο μειώθηκε σε 29,4%.