Με την ολοκλήρωση της αξιολογησης τίθενται οι βάσεις για την άρση μεγάλου μέρους της αβεβαιότητας. Αυτό δήλωσε ο προεδρος της Τράπεζα Πειραιώς, κ. Μιχάλης Σάλλας, από το βήμα της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, εκτιμώντας ότι το 2016 θα είναι το τελευταίο έτος ύφεσης της ελληνικής οικονομίας.
Η εκτίμηση για το τέλος της ύφεσης βασίζεται στις προβλέψεις της τράπεζας ότι το 2016 θα ολοκληρωθεί με το ΑΕΠ μεταξύ 0% και -0,5%, ενώ το 2017 θα αναπτυχθεί σε ποσοστό άνω του 2%.
Όπως σημείωσε, «παράλληλα (η ολοκλήρωση της αξιολόγησης), παρέχει στο τραπεζικό σύστημα πολύ περισσότερες δυνατότητες για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, μικρών και μεγάλων, ενώ διευκολύνει τη σταδιακή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι τράπεζες αρχίζουν να ανακτούν τον κρίσιμο ρόλο που οφείλουν να παίξουν στην αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, με δεδομένο ότι θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ρευστότητα και ότι είναι πλέον πολύ ισχυρές από κεφάλαια».
Ο κ. Σάλλας χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή γ.σ. καθώς το ποσοστό της απαρτίας διαμορφώθηκε στο 75.19%, που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για την τράπεζα και πρωτοφανές για πολυμετοχικό σχήμα.
Σε ότι αφορά τη συμφωνία με τους Θεσμούς, ο πρόεδρος της Τρ. Πειραιώς ανέφερε ότι μπορεί να μην είναι όλα όσα περιμέναμε αλλά μας βγάζει από την αβεβαιότητα και δημιουργεί κλίμα προσδοκιών. Όσο για την αύξηση της φορολογίας, τόνισε ότι σίγουρα επηρεάζει και γι'' αυτό το λόγο τα μέτρα αυτά θα πρέπει να έχουν προσωρινό χαρακτήρα, ενώ παράλληλα θα πρέπει να γίνουν κάποιες ιδιωτικοποιήσεις για να δοθεί σήμα στην αγορά.
«Στην Τράπεζα Πειραιώς προχωρούμε ήδη βασισμένοι σε ένα σχέδιο ανασυγκρότησης. Για να μπορέσει η τράπεζα να ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στις νέες συνθήκες της αγοράς και να συμβάλει αποφασιστικά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για τον τόπο» τόνισε.
Επισήμανε επίσης ότι οι κινήσεις γίνονται λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της Τράπεζας και συγκεκριμένα το γεγονός ότι έχει το 35% των επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα.
Ο κ. Σάλλας υπογράμμισε επίσης τη σημαδιακή μείωση των NPLs κατά 1,2 δισ. ευρώ το τελευτάίο εξάμηνο, εκτιμώντας ότι έχουμε αφήσει πίσω μας για τα καλά το ιστορικό υψηλό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Όπως σημείωσε, άμεσες προτεραιότητες της τράπεζας είναι «η διαχείριση των προβληματικών δανείων, η αναδιάρθρωση βασικών επιχειρηματικών κλάδων και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, αξιοποιώντας τη σταθερότητα που δημιουργεί για τη χώρα η συμμετοχή μας στον πυρήνα της Ευρώπης, το πρόγραμμα και η βοήθεια που παρέχεται στην οικονομία από τους θεσμούς».
Συμπλήρωσε, δε, ότι η Τράπεζα μελετά με ειδικούς φορείς, κίνητρα τα οποία θα απευθύνονται σε μικρομετόχους αλλά και στους συνεπείς καταθέτες και δανειολήπτες.
Τέλος, ο κ. Σάλλας αναφέρθηκε στην επικείμενη επαναφορά του waiver για τους ελληνικούς τίτλους καθώς και στο γεγονός ότι ισχυροποιείται η πορεία των τραπεζών προς την κερδοφορία. Για την Τρ. Πειραιώς είπε χαρακτηριστικά ότι η κερδοφορία του 2016 θα είναι μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Σταύρος Λεκκάκος τόνισε μεταξύ άλλων:
Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες, μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου του 2015, βρίσκονται σήμερα μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών τραπεζών όσον αφορά τα εποπτικά τους κεφάλαια, με μέσο δείκτη Cοmmon Equity Tier-1 17% - 18%. Ο κλάδος πέρασε μεγάλες δυσκολίες από την έναρξη της κρίσης και στάθηκε όρθιος. Συμβολή σε αυτό είχε η απόλυτη και αδιάλειπτη στήριξη από την ΕΚΤ και τους θεσμούς, αλλά και η εμπιστοσύνη των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές.
Στο μέτωπο των NPLs, στην Τράπεζα Πειραιώς πετύχαμε ισχυρή μείωση του ρυθμού των νέων καθυστερήσεων κατά τη διάρκεια των ετών 2014-2015, ενώ σημειώσαμε μόνο οριακή αύξηση κατά τους τελευταίους απαιτητικούς μήνες του 2015 μετά την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Για το 2016 έχουμε δώσει ένδειξη στην αγορά ότι θα μειώσουμε σημαντικά το υπόλοιπο των NPLs και ήδη η απόδοση του 1ου και 2ου τριμήνου του έτους κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση. Στα δύο 3μηνα, μάλιστα, από Οκτώβριο 2015 έως και Μάρτιο 2016 η Τράπεζα Πειραιώς πέτυχε μείωση του υπολοίπου NPLs κατά €1,2 δισ.