Τουρκία: Αργεί να ανακάμψει ο τουρισμός μετά τον σεισμό - Οι ελπίδες εστιάζονται στους Ρώσους
AP
AP

Τουρκία: Αργεί να ανακάμψει ο τουρισμός μετά τον σεισμό - Οι ελπίδες εστιάζονται στους Ρώσους

Μετά από μήνες φιλοξενίας εκτοπισμένων επιζώντων του τεράστιου σεισμού της Τουρκίας στα ξενοδοχεία του στην Αττάλεια, ο Χακάν Σααρτσίογλου ελπίζει ότι τα δωμάτιά του θα γεμίσουν σύντομα και πάλι με τουρίστες, αφού οι προσωρινοί επισκέπτες μεταφέρθηκαν αλλού από την κυβέρνηση.

Ο επικεφαλής της Limak International Hotels & Resorts, είναι ένας από τους πολλούς στον τομέα της φιλοξενίας που περιμένουν να δουν τον οικονομικά ζωτικό τουριστικό τομέα της Τουρκίας να ανακάμπτει από τον σεισμό που έφερε τα πάνω κάτω και στις κρατήσεις και τις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία.

«Η κυβέρνηση τήρησε την υπόσχεσή της» και αναπτέρωσε τις ελπίδες των ξενοδόχων, δήλωσε ο  Σααρτσίογλου , μεταφέροντας τους επιζώντες του σεισμού σε ξενώνες και κοιτώνες, απαλύνοντας τους φόβους ότι τα δωμάτια των ξενοδοχείων θα είναι αποκλεισμένα για τους τουρίστες καθώς πλησιάζει η περίοδος αιχμής του καλοκαιριού.

Αλλά ο τουρισμός έχει αργήσει να ανακάμψει μετά τις δονήσεις που κατέστρεψαν εκτάσεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας στις 6 Φεβρουαρίου, σκοτώνοντας περισσότερους από 50.000 ανθρώπους, ισοπεδώνοντας πόλεις και κωμοπόλεις και αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους.

Ο σεισμός έκανε τους τουρίστες να το σκεφτούν δύο φορές πριν κλείσουν ταξίδι στην Τουρκία, έναν σημαντικό προορισμό διακοπών στη Μεσόγειο.

Τα έσοδα από τον τουρισμό είναι ζωτικής σημασίας για την Τουρκία, καθώς ο πρόεδρος Ερντογάν επικεντρώνεται στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών - 48,8 δισ. δολάρια πέρυσι - για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού και των επιτοκίων.

Αλλά η ανάκαμψη έχει σταματήσει. Οι διανυκτερεύσεις δύο ή περισσότερων διανυκτερεύσεων στην Κωνσταντινούπολη ήταν μειωμένες κατά 7% σε σύγκριση με το 2019 δύο εβδομάδες πριν από τον σεισμό, αλλά τώρα είναι μειωμένες κατά 31%, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η εταιρεία ταξιδιωτικών δεδομένων ForwardKeys.

Η πτώση των νέων κρατήσεων σημαίνει λιγότερα έσοδα για τους επαγγελματίες του ταξιδιωτικού κλάδου και την οικονομία γενικότερα, δήλωσε ο Ολίβιε Πόντι, αντιπρόεδρος της ForwardKeys για τις πληροφορίες.

Οι φόβοι για σεισμό στην Κωνσταντινούπολη και οι εκλογές

«Μετά από μήνες εξαιρετικών επιδόσεων, όταν η χώρα ηγείτο της ταξιδιωτικής ανάκαμψης στην Ευρώπη (μετά την πανδημία COVID), ο διεθνής τουρισμός προς την Τουρκία καταγράφει σαφώς μια βουτιά», δήλωσε στο Reuters.

Πριν από τον σεισμό, οι αξιωματούχοι ήλπιζαν σε μια ισχυρή χρονιά με βάση την αύξηση των τουριστών πέρυσι, καθώς η πανδημία υποχώρησε. Οι ξένοι επισκέπτες που έφτασαν στην Τουρκία σημείωσαν άλμα 80% σε ετήσια βάση, στα 44,56 εκατομμύρια το 2022, αν και αυτό ήταν ακόμη λίγο μικρότερο από το ρεκόρ των 45,06 εκατομμυρίων ανθρώπων το 2019.

Παρά τις ισχυρές κρατήσεις που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα σε ολόκληρο τον ταξιδιωτικό τομέα στην Ευρώπη συνολικά, η Τουρκία δεν μπόρεσε να ανακτήσει τη δυναμική της.

«Η χρονιά ξεκίνησε δυνατά από πλευράς κρατήσεων, αλλά μετά τον σεισμό έγινε υποτονική. Τώρα οι κρατήσεις έχουν ανακάμψει λίγο, αλλά δεν έχουν φτάσει τον προηγούμενο ρυθμό τους», δήλωσε ο Καντίρ Ουγκούρ, πρόεδρος του ταξιδιωτικού πράκτορα Bentour Reisen με έδρα τη Γερμανία και την Ελβετία, ο οποίος ειδικεύεται στα ταξίδια στην Τουρκία.

«Οι άνθρωποι κυριεύονται από φόβο όταν λες ότι μια άλλη μεγάλη καταστροφή περιμένει να συμβεί στην Κωνσταντινούπολη»

Το διακύβευμα είναι υψηλό για την Τουρκία, καθώς ο τουρισμός συνεισφέρει περίπου 10% στο ΑΕΠ της και περίπου 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονταν στις υπηρεσίες διαμονής και εστίασης το 2022 - περίπου το 5% της συνολικής απασχόλησης.

Οι εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου κρατούν επίσης μακριά τους τουρίστες από το φόβο των πιθανών αναταραχών γύρω από την ιστορική ψηφοφορία κατά την οποία ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση της διακυβέρνησής του εδώ και δύο δεκαετίες.

Ελπίδες για τα θέρετρα

Δεδομένου ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη νοτιοανατολική, εσωτερική πόλη Καχραμανμάρας, δεν επηρεάστηκαν τα παραθαλάσσια θέρετρα, παράγοντας που αύξησε τις ελπίδες για ανάκαμψη, λόγω της αύξησης των Ρώσων τουριστών.

Σύμφωνα με στοιχεία από την περιφέρεια της Αττάλειας, οι αφίξεις αλλοδαπών στη δημοφιλή μεσογειακή παραθεριστική περιοχή αυξήθηκαν κατά 54% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση, σημειώνοντας ρεκόρ. Οι Ρώσοι κατέλαβαν την πρώτη θέση, ακολουθούμενοι από τους Γερμανούς και τους Βρετανούς, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Η Τουρκία είναι μία από τις λίγες χώρες στις οποίες οι Ρώσοι μπορούν ακόμη να πετάξουν μετά την επιβολή σκληρών δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία λόγω της πλήρους εισβολής της στην Ουκρανία πέρυσι.

Με βάση αυτά τα ευοίωνα στοιχεία του Μαρτίου, η τουρκική κυβέρνηση αναμένει να δημιουργήσει φέτος έσοδα 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον τουρισμό. Η υπουργός Τουρισμού δήλωσε ότι η Άγκυρα παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη αυτού του προ του σεισμού στόχου, παρά τις επιπτώσεις.

Και οι ελπίδες παραμένουν υψηλές ότι οι πεινασμένοι για ταξίδια Βρετανοί, που επιθυμούν να επωφεληθούν από τις χαμηλότερες τιμές στο εξωτερικό, θα εξακολουθήσουν να συρρέουν μαζικά στην Τουρκία αυτό το καλοκαίρι.

«Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας και ο πληθωρισμός στις ευρωπαϊκές αγορές μας, ιδίως στη Βρετανία, καθιστούν την Τουρκία ελκυστική για τους Ευρωπαίους», δηλώνει ο Αλί Κιρλί, επικεφαλής της τουριστικής επιτροπής της Μαρμαρίδας, του δημοφιλούς παραθαλάσσιου προορισμού του Αιγαίου.