Στα 15 δισ. ευρώ μπαίνει ο πήχης των εισπράξεων από τον τουρισμό για το 2022 ώστε τη συγκεκριμένη χρονιά να καλυφθεί περίπου το 80% των εσόδων του 2019 (σ.σ περίπου 19 δισ. ευρώ). Όσον αφορά στη φετινή χρήση, στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι με την τροπή που παίρνουν τα πράγματα στην πανδημία - ενδεικτικά μόλις την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι οι Γερμανοί τουρίστες που θα επιστρέφουν από την Ελλάδα στη χώρα τους θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα - οι εισπράξεις πολύ δύσκολα θα ξεπεράσουν πλέον τα 10,5 δισ. ευρώ εκτός και να γίνει κάποιο… θαύμα ή αν επικρατήσει ένα πολύ ισχυρό εσωτερικό τουριστικό ρεύμα κάτι που αυτή τη στιγμή φαντάζει δύσκολο λόγω και των εξελίξεων στο υγειονομικό επίπεδο.
Τον στόχο του 55% για το 2021 η χώρα τον έχει πιάσει από τον Σεπτέμβριο και στο τελευταίο τρίμηνο του έτους μένει απλώς να διατηρηθεί. Αν έρθει κάτι καλύτερο, αυτό θα βοηθήσει ώστε ο πήχης της ανάπτυξης να πάει πάνω και από το 6,9%. Ωστόσο, αυτό θα είναι δύσκολο. Ο Οκτώβριος, εκτιμάται ότι έχει δώσει έναν «αέρα» καθώς είναι σαφώς καλύτερος σε σχέση με τον περσινό ωστόσο τα τελικά νούμερα μένει να ανακοινωθούν. Από εκεί και πέρα, Νοέμβριος και Δεκέμβριος κινούνται, δυστυχώς, στον ρυθμό της πανδημίας.
Τα lockdown και οι αυστηροί περιορισμοί που ανακοινώνουν οι βόρειες χώρες (πχ Γερμανία και Αυστρία) είναι πιθανό να περιορίσουν τον εξερχόμενο τουρισμό και να στρέψουν τους Έλληνες στην ελληνική επαρχία. Από εκεί και πέρα όμως, μένει να φανεί ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από την επιδείνωση της κατάστασης σε υγειονομικό επίπεδο όσον αφορά στον εισερχόμενο τουρισμό.
Το 9μηνο, έκλεισε με έσοδα της τάξεως των 8,7 δισ. ευρώ οπότε το «φράγμα» των 10 δισ. ευρώ αναμένεται ότι θα σπάσει με ευκολία. Ωστόσο, τα 12 δισ. ευρώ που είχαν ακουστεί το τελευταίο διάστημα, δύσκολα θα επιβεβαιωθούν από την ΤτΕ στο τέλος της χρονιάς.
Και πάμε στο 2022. Η κυβέρνηση έβαλε τον πήχη στο 80% του 2019 δηλαδή στα 15 δισ. ευρώ. Σε αυτό υπάρχει και περιθώριο βελτίωσης, αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος εκτιμώντας ότι μπορεί να υπάρξει κάτι καλύτερο. Τα μηνύματα που έρχονται από τις συζητήσεις για τις προκρατήσεις της επόμενης χρονιάς είναι ενθαρρυντικά.
Η οικονομία θα αναπτύσσεται του χρόνου όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά συνολικά στην Ευρώπη ενώ εκτιμάται ότι το καλοκαίρι θα έχει ξεπεραστεί πλέον και η ενεργειακή κρίση. Αν όλα αυτά συμβούν, τότε τα 15 - 16 δισ. ευρώ φαντάζουν εφικτά. Κάτι βέβαια, που μένει να φανεί στην πράξη.