To στοίχημα της παράτασης της τουριστικής σεζόν έχει ήδη κερδηθεί. Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, οι πληρότητες στους δημοφιλείς τουρισμούς σε Κρήτη, Επτάνησα, Ρόδο και Κυκλάδες κατά μέσο όρο φτάνουν το 60% έως τα τέλη Οκτωβρίου. Οι Βρετανοί και οι Γερμανοί είναι οι τουρίστες που κάνουν τις περισσότερες κρατήσεις, ενώ για φέτος τα τουριστικά έσοδα αναμένεται να ξεπεράσουν το 40-50% των αντίστοιχων του 2019 και να κυμανθούν από 10-12 δισ.ευρώ.
Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι πληρότητες στους δημοφιλείς περιορισμούς κινήθηκαν στα επίπεδα του 2019 και έφτασαν το 90%, ενώ η αγορά εκτιμά πως ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση για το 40-50% των τουριστικών εσόδων του 2019, θα υπερκαλυφθεί και μπορεί να φτάσει τα 12 δις.ευρώ.
Τα στοιχεία του Recovery Tracker του Ινστιτούτου Μελετών του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) αποδεικνύουν την παράταση της τουριστικής σεζόν. Ειδικότερα την εβδομάδα 27 Σεπτεμβρίου-3 Οκτωβρίου καλύφθηκαν 615.133 επιβατικές θέσεις, με πτώση 5,6% συγκριτικά με τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Για την εβδομάδα έως τις 10 Οκτωβρίου οι αεροπορικές θέσεις ήταν 550.000, ενώ έως τις 17 Οκτωβρίου είναι 516.063. «Η δυναμική του Σεπτεμβρίου φαίνεται πως συντηρείται και τον Οκτώβριο» σχολιάζουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς.
Δεν είναι μόνο τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για την πορεία των τουριστικών εσόδων, του ΙΝΣΕΤΕ και η αίσθηση της αγοράς που αποδεικνύουν πως οι στόχοι για τη φετινή τουριστική σεζόν υπερκαλύφθηκαν. Πρόσφατη έκθεση της Bank of America, σημειώνει πως η χώρα μας αποτελεί τη φωτεινή εξαίρεση της φετινής σεζόν, με την ολική επαναφορά στα προ πανδημίας επίπεδα να είναι εφικτή από την επόμενη σεζόν.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, οι διεθνείς πτήσεις το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου ανέκτησαν το 40% της αντίστοιχης περιόδου του 2019, ενώ οι αφίξεις άγγιξαν τα προ πανδημίας επίπεδα. Σύμφωνα με την BofA οι αφίξεις εξωτερικού στη χώρα μας έφτασαν το καλοκαίρι το 85,7% του 2019, αποτελώντας την αγορά με τη μεγαλύτερη τουριστική ανάκαμψη. Η Κύπρος ακολουθεί με το 64,5% του 2019 και η Ισπανία με το 50,5%.
Παρά το θετικό momentum για τον τουρισμό, η εικόνα που επικρατεί στην ξενοδοχειακή αγορά είναι ανάμεικτη. Και αυτό γιατί τα εποχικά ξενοδοχεία έχουν ανακτήσει σημαντικό μέρος του κύκλου εργασιών του 2019, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης διάρκειας. Οι πληρότητες στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, δεν είναι υψηλές, συγκριτικά με τα προ πανδημίας επίπεδα και αναμένεται να επιστρέψουν σε αυτά το 2023.